Nivelul colesterolului joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii inimii si a sistemului vascular. Colesterolul crescut poate creste riscul de boli cardiovasculare, motiv pentru care adoptarea unei diete echilibrate si bogate in alimente cu proprietati de reducere a colesterolului este esentiala. De aceea, in acest articol, vom explora ce este colesterolul, impactul sau asupra sanatatii si vom prezenta 10 alimente care pot ajuta la scaderea nivelului colesterolului in mod natural.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta grasoasa esentiala pentru functionarea normala a corpului uman. Exista doua tipuri principale de colesterol: colesterolul LDL (colesterolul rau) si colesterolul HDL (colesterolul bun). Un nivel crescut de colesterol LDL poate duce la acumularea de placi de grasime in artere, crescand riscul de boli cardiovasculare.
Alimente care scad colesterolul:
1-Ovazul:
Bogat in beta-glucan, ovazul ajuta la reducerea nivelului colesterolului total si LDL.
Leguminoase (naut, linte, fasole):
Sursa excelenta de fibre solubile si proteine vegetale, care contribuie la scaderea colesterolului.
2-Nuci si seminte:
Nucile si semintele contin grasimi sanatoase, precum acizii grasi omega-3, care pot reduce nivelul colesterolului, arata studiile. Acestea pot ajuta la prevenirea formarii deteriorarii in peretii arterelor si pot proteja impotriva formarii periculoase a placii de colesterol.
De asemenea, beneficiile semintelor de in se extind pana la a fi cea mai bogata sursa de acid gras omega-3 pe baza de plante, numit acid alfa-linolenic (ALA). Atat semintele de chia, cat si semintele de in sunt extrem de bogate in fibre solubile si insolubile, care pot sprijini detoxifierea si sanatatea intestinala si pot ajuta la pierderea in greutate. De exemplu, studiile arata ca aceste seminte pot reduce atat nivelul colesterolului total, cat si cel LDL pentru a va mentine inima sanatoasa.
Continutul de fibre solubile ajuta la captarea grasimilor si a colesterolului in sistemul digestiv, astfel incat acesta sa nu poata fi absorbit. Bila este apoi excretata prin sistemul digestiv , fortand organismul sa produca mai mult, consumand excesul de colesterol din sange si scazand colesterolul in general. Utilizati cateva seminte pe fulgi de ovaz, iaurt, produse de patiserie sau amestecate in smoothie-uri.
3-Avocado:
Avocado este una dintre cele mai bune surse de grasimi mononesaturate sanatoase pentru inima, tipul care poate ajuta la cresterea colesterolului HDL in timp ce scade LDL, arata studiile.
4-Pestele gras (somon, ton, sardine):
Bogat in omega-3, pestele gras poate avea efecte benefice asupra nivelului colesterolului si sanatatii cardiovasculare. Studiile indica faptul ca acizii grasi omega-3 pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol si la ameliorarea inflamatiei pentru a imbunatati sanatatea inimii.
5-Fructe de padure (afine, catina):
Antioxidantii si fibrele din fructele de padure pot ajuta la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol.
6-Ulei de masline extravirgin:
Grasimile sanatoase din uleiul de masline contribuie la reducerea colesterolului LDL si la cresterea celui HDL, arata studiile.
7-Ceai verde:
Ceaiul verde nu numai ca este o sursa bogata de antioxidanti care lupta impotriva cancerului, ci si sustine sanatatea inimii, deoarece previne cresterea nivelului de colesterol LDL, arata studiile. In plus, studiile epidemiologice sugereaza ca ceaiul verde poate ajuta la reducerea aterosclerozei si a riscului de boli de inima, la scaderea tensiunii arteriale, la reducerea inflamatiei in cazurile de artrita si, de asemenea, la imbunatatirea densitatii osoase si a functiei creierului.
8-Usturoi:
Substantele active din usturoi au efecte benefice asupra scaderii colesterolului si imbunatatirii sanatatii cardiovasculare, arata studiile.
9-Broccoli si varza de Bruxelles:
Fara indoiala, legumele cu densitate nutritiva si antiinflamatoare sunt unul dintre cele mai bogate alimente antioxidante disponibile. Incarcate cu substante fitochimice care lupta impotriva radicalilor liberi, aceste legume pot ajuta la controlul nivelului colesterolului.
10-Fasole si leguminoase
Fasolea este cunoscuta pentru bogatia de fibre, ceea ce incetineste rata si cantitatea de absorbtie a colesterolului. De asemenea, studiile arata ca o dieta bogata in leguminoase precum lintea, fasolea si mazarea este legata de un nivel mai scazut de colesterol din sange.
!!! Adaugarea acestor alimente in dieta ta poate fi un pas semnificativ in directia mentinerii unui nivel sanatos de colesterol si a protejarii sanatatii inimii. Totusi, este important sa adoptam o abordare echilibrata si sa asociem o alimentatie sanatoasa cu un stil de viata activ pentru a asigura o sanatate cardiovasculara optima.
Vezi si: 10 plante medicinale care pot reduce colesterolul marit
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: