18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Seminte de susan, minuni antice pentru sanatatea ta – Scad colesterolul si tensiunea arteriala, combat cresterea celulelor canceroase si multe altele

Semintele de susan sunt comori nutritionale vechi, cu o istorie bogata si multiple beneficii pentru sanatate. Aceste seminte de susan sunt mici, dar puternice, nu doar imbogatesc aromele bucatelor, ci si contribuie semnificativ la mentinerea unei stari optime de sanatate. Iata cum semintele de susan pot fi aliatele tale in mentinerea unui corp sanatos si echilibrat.

Susanul are unul dintre cele mai mari continuturi de ulei din orice seminta (60% ulei) si se mandreste cu o aroma bogata, de nuca, motiv pentru care uleiul de susan, tahini si semintele in sine sunt ingrediente comune in bucatariile din intreaga lume.

Uleiul de susan contine si alti doi compusi fenolici, sesamol si sesaminol, care se formeaza in timpul procesului de rafinare. Uleiul derivat din susan este bogat in acizi linoleic si oleic, majoritatea fiind gama-tocoferol si alti izomeri ai vitaminei E.

Se pare ca doar o lingura (aproximativ 9 g) de seminte de susan contine aproximativ:

51,6 calorii
2,1 g carbohidrati
1,6 g proteine
4,5 g grasime
1,1 g fibre alimentare
0,4 mg cupru (18%)
0,2 mg mangan (11%)
87,8 mig calciu (9%)
31,6 mg magneziu (8%)
1,3 mg fier (7%)
56,6 mg fosfor (6%)
0,7 mg zinc (5%)
0,1 mg tiamina (5%)
0,1 mg vitamina B6 (4%)

Vezi si: Ulei de seminte de susan – secretul pentru frumusete al femeilor

Seminte de susan – Beneficii pentru sanatate

1. Reducerea colesterolului si tensiunii arteriale

Semintele de susan au fost recunoscute pentru capacitatea lor de a reduce nivelurile de colesterol si tensiunea arteriala. Continutul lor bogat de grasimi sanatoase, precum omega-3 si omega-6, poate contribui la echilibrarea profilului lipidic si la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, arata studiile. In plus, cercetatorii au descoperit si ca suplimentarea cu ulei de susan timp de 45 de zile a reusit sa reduca daunele celulare cauzate de peroxidarea lipidelor, in acelasi timp crescand statusul antioxidant pentru a promova o mai buna sanatate a inimii la pacienti.

2. Echilibrarea nivelurilor hormonale

Fitosterolii din semintele de susan au proprietati hormonale si pot ajuta la reglarea echilibrului hormonal in organism. Prin urmare, cercetarile sugereaza ca aceste seminte pot fi deosebit de benefice in gestionarea simptomelor legate de dezechilibrele hormonale, cum ar fi cele intalnite in timpul ciclului menstrual sau in perioada menopauzei.

3. Combaterea cresterii celulelor canceroase

Studiile au aratat ca semintele de susan contin compusi cu proprietati anticancerigene. Substantele fitochimice precum lignanii si fitosterolii au fost asociate cu capacitatea de a inhiba cresterea celulelor canceroase si de a proteja organismul impotriva dezvoltarii anormale a acestora.

4. Amplifica arderea grasimilor

Semintele de susan au un continut semnificativ de fibre si proteine, ceea ce le face o alegere excelenta pentru cei care isi doresc sa sustina procesul de ardere a grasimilor. Aceste seminte pot contribui la mentinerea senzatiei de satietate, reducand pofta de mancare si incurajand astfel gestionarea greutatii.

5. Imbunatatirea absorbtiei nutrientilor

Datorita continutului bogat de minerale precum calciu, magneziu si zinc, semintele de susan contribuie la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor in organism. Aceasta poate duce la o mai buna sanatate a oaselor, functionarea adecvata a sistemului nervos si la intarirea sistemului imunitar.

Cum integrezi semintele de susan in dieta ta

Exista numeroase modalitati creative de a adauga semintele de susan in alimentatia ta zilnica. Poti presara seminte de susan peste salate, cereale, iaurt sau sa le folosesti ca ingredient in preparatele tale preferate. Painea sau biscuitii cu seminte de susan adauga o nota sanatoasa gustului tau zilnic.

Riscuri si efecte secundare

Ca si alte nuci si alimente, susanul poate declansa reactii alergice la unele persoane.

De asemenea, semintele de susan contin oxalati, iar cea mai mare parte a calciului gasit in invelisul semintelor vine sub forma de oxalat de calciu.

In plus, cine se confrunta cu boala Wilson (o tulburare genetica care determina acumularea cuprului in ficat), ar trebui sa evite cantitatile mari de seminte de susan datorita continutului lor de cupru.

Vezi si: Seminte de canepa – O comoara nutritionala pentru sanatate si bunastare

Vezi si: Seminte de dovleac vs. seminte de floarea soarelui – Care sunt diferentele nutritionale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole