Coenzima Q10 (CoQ10) este un antioxidant exo si endogen creat de organismul uman si stocat in mitocondrii (uzinele energetice ale celulelor). Aceasta contribuie la buna functionare a celulelor si se gaseste in cantitatile cele mai mari in inima, ficat, rinichi si muschi.
Coenzima Q10 este o substanta liposolubila (solubil in grasimi sau uleiuri), iar rolul sau este de a actiona direct asupra radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare, neutralizandu-i.
Coenzima Q10 a fost descoperita in 1957, fiind intens studiata de-a lungul timpului si indicata atat in domeniul sanatatii, cat si in cel al frumusetii (datorita proprietatilor antiimbatranire). In Japonia, aceasta a fost introdusa in 1974 in tratamentul insuficientei cardiace. Totodata, s-a observat ca in cazul unui deficit de CoQ10, inima are de suferit, iar cu cat deficitul de coenzima Q10 este mai mare, cu atat afectiunea cardiaca este mai grava.
Studiile au aratat ca dupa varsta de 30 de ani organismul nostru produce tot mai putina coenzima CoQ10, iar asta inseamna ca trebuie sa se consume alimente si suplimentele bogate in aceasta.
Surse de CoQ10 si doze de administrare:
-Surse: frunzele de tutun, uleiul de catina, uleiul de soia, alune, varza, conopida, broccoli, spanac, ton, sardine, oua, germenii de grau, orez integral, uleiurile vegetale, inima si muschi de vita. Trebuie sa stiti ca exercitiile fizice, vitamina E si Seleniul ii stimuleaza sinteza. De asemenea, tineti insa cont ca prepararea alimentelor la temperaturi mari inactiveaza CoQ10. Astfel, cea mai la indemana sursa de coenzima Q10 sunt suplimentele alimentare.
-Modul de administrare: CoQ10 se administreaza zilnic, la recomandarea medicului sau in functie de prospectul produsului. Pentru o mai buna absorbtie a CoQ10, se recomanda ca aceasta sa fie consumata impreuna cu alimente bogate in grasimi sanatoase (avocado, ulei de cocos, ulei de masline) – CoQ10 este solubila in grasimi, de aceea se recomanda asocierea cu grasimile sanatoase.
-Doza zilnica recomandata: studiile facute pana in prezent au folosit cantitati incepand de la 50 mg si pana la 1.200 mg in cazul adultilor, uneori impartite in mai multe doze. O doza standard este de 100-200 miligrame.
Coenzima Q10 – Beneficii
- Catalizator in procesul de formare a energiei celulare, raspunzatoare de 95% din energia ce se formeaza in corp; mentine integritatea membranelor mitocondriale
- Previne oxidarea LDL-C si scade riscul aterosclerotic
- Adjuvant extrem de util in tratamentul insuficientei cardiace si al cardiopatiei ischemice. Determina rarirea frecventei atacurilor anginoase cu 45-50%, marind capacitatea de efort a pacientilor cardiaci. Reduce hipertrofia miocardica si-i satisface necesarul energetic. Creste fluxul sangvin coronarian, imbunatateste metabolismul si asigura furnizarea de energie pentru miocard, coboara TA.
- Antioxidant puternic, imuno-stimulator (sporind numarul de limfocite TK); substanta cu proprietati antitumorale (absorbind radicalii liberi), anti-SIDA si antileucemica. Datorita abilitatii de a rezolva problemele ce pot afecta sistemul imunitar, coenzima Q10 poate fi un imunomodulator natural. Aceasta activeaza anticorpii impotriva microbilor, ii inmulteste si apara corpul de agentii patogeni. Totodata CoQ10 imbunatateste functia imuna la persoanele bolnave de HIV si SIDA. S-a observat ca pacientii HIV pozitivi, raman asimptomatici daca au o concentratie optima a CoQ10 in sange.
- Imbunatateste functia cerebrala si creste capacitatea de memorizare
- Diminua depozitele de grasime
- Mareste rezistenta musculara la efort
- Grabeste vindecarea plagilor, mentine supletea, elasticitatea si tineretea tegumentelor. Dezechilibrele hormonale si radiatiile UV sunt principalele cauze ale imbatranirii premature a pielii, dar si a aparitiei unor eruptii cutanate. Aplicarea coenzimei Q10 direct pe piele poate reduce daunele aduse de acesti agenti, dar poate totodata sa stimuleze regenerarea pielii.
- Capabila sa vindece ulcerul gastroduodenal
- Adjuvant important, util si extrem de eficace in refacerea ficatului (hepatite A, B, C etc., acute sau cronice).
- Utila in tratamentul schizofreniei, a bolii Alzheimer si a sclerozei multiple. Sudiile au demonstrat ca aceasta coenzima contribuie la incetinirea degenerarii functiilor cognitive. Mai mult decat atat, creierul este expus stresului oxidativ din cauza ca are un continut bogat in acizi grasi. Din fericire insa, coenzima Q10 reduce efectele pe care radicalii liberi le au la nivel cerebral.
- Ajuta la prevenirea cancerului. Studiile arata ca pacientii cu cancer au un nivel scazut de Q10 in organism. De asemenea, specialistii spun ca cei cu un nivel mic de Q10 au un risc cu peste 50% mai mare de a face cancer. Mai mult, oamenii de stiinta arata ca suplimentarea cu aceasta coenzima reduce riscul de recurenta a cancerului. Vezi si: Cat de importanta este coenzima Q10 in prevenirea cancerului si bolilor neurodegenerative
- Reduce simptomele neplacute ale migrenelor. Coenzima Q10 scade in mod considerabil numarul migrenelor, arata un studiu realizat de Universitatea din Zurich (Elvetia).
- Intarzie procesele de imbatranire si se opune celor degenerative. Q10 combate actiunea particulelor nocive asupra corpului, inclusiv asupra pielii prin efect anti-aging. Aceasta reduce stresul oxidativ, protejeaza celulele si ADN-ul, ajuta la hidratarea si elasticitatea pielii. Nu uitati! Pentru activarea coenzimei Q10 la nivelul pielii, e necesar ca aceasta sa fie combinata cu vitaminele E si C.
Vezi si: Cat de importanta este coenzima Q10 in prevenirea cancerului si bolilor neurodegenerative
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Scade riscul dezvoltarii unor boli cardio-vasculare la persoanele care asociaza si un stil de viata sanatos; reduce semnificativ frecventa infarctului miocardic, iar recuperarea post-infarct este de scurta durata, iar riscul recidivelor este mai mic. Acelasi efect il prezinta si Coenzima Q10. […]
[…] Vezi si: Coenzima Q10 – ce rol are in organismul nostru […]