Coada soricelului este o planta care creste la marginea drumurilor, pe locurile necultivate. Este o planta fragila, insa este considerata una dintre cele mai puternice antioxidante, antiinflamatoare si cicatrizante din flora mondiala, iar studiile efectuate au demonstrat multe alte calitati vindecatoare ale frunzelor si florilor de coada soricelului.
Pe vremuri, grecii antici foloseau aceasta planta pentru a trata ranile pielii si pentru a opri sangerarile.
In prezent, studiile stiintifice arata ca aceasta planta are o compozitie bogata in flavonoide si acid clorogenic, un important antioxidant, care ii confera capacitatea de a vindeca ranile si activitatea citotoxica. Tocmai din acest motiv, coada soricelului este folosita cu succes in obtinerea de produse farmaceutice, cosmetice sau alimentare.
Iata mai jos ce beneficii are coada soricelului pentru pielea noastra:
-Datorita efectului cicatrizant foarte puternic, cataplasmele cu ceai de coada soricelului sunt eficiente in tratarea ranilor si taieturilor adanci.
-Sub forma de bai sau comprese, coada soricelului are efect calmant, antiinflamator si dezinfectant in arsuri, plagi purulente, eczeme, hemoroizi si ulcere varicoase. Pentru bai se foloseste 30-60 g planta la 1 l de apa. Pentru un efect mai puternic, se poate adauga si radacina de tataneasa.
-Coada soricelului este eficienta in tratarea vanatailor si a durerii cauzate de inflamatie. Aceasta intareste vasele de sange, fiind recomandata si in tratarea varicelor.
-Compresele cu acest ceai calmeaza tenurile inrosite si iritate. De asemena, tot in tratamentele externe se foloseste si uleiul de coada soricelului in aromoterapie si masaj.
-Coada soricelului este folosita cu succes si in tratamentele cosmetice pentru pielea grasa si acnee. Studiile au demonstrat faptul ca acneea apare din cauza problemelor digestive si de metabolism, provocate de alimentatia nesanatoasa, de sensibilitatea la infectii cutanate, precum si de problemele hormonale. Tot in urma studiilor efectuate, a reiesit faptul ca aceasta planta are efecte antimicrobiene (actioneaza contra bacteriilor), stimuleaza procesul digestiv si este un foarte bun dezintoxicant pentru ficat si bila. Se face o cura de 2 luni, timp in care se administreaza infuzia combinata de coada soricelului, cate 1 litru pe zi, in doua reprize, dimineata si seara.
-Datorita efectului antiinflamator si antiseptic, compresele cu ceai de coada soricelului, sunt benefice pentru ochii afectati de infectie sau inflamatie.
-Preparatele din coada soricelului ajuta si la tratarea iritatiilo scalpului, in caz de matreata. De asemenea, aceasta planta stimuleaza cresterea parului, previne caderea si ii reda stralucirea. Vezi AICI beneficiile tincturii de coada soricelului.
-Coada soricelului este folosita cu succes si in cazul transpiratiei excesive. Studii facute de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii din Iasi, au aratat ca baile generale cu extract apos de coada soricelului, facute de 2-3 ori pe saptamana, reduc transpiratia, previn eruptiile cutanate produse de combinatia de transpiratie si praf, mentin sanatatea pielii. Se adauga 5 litri de infuzie combinata de coada soricelului la o cada de baie, in care se sta jumatate de ora.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de coada soricelului. Coada soricelului este o planta destul de fragila, insa este considerata una dintre cele mai puternice antioxidante, […]