Ciupercile de fag. Ce beneficii importante au pentru sanatate


Ciupercile de fag (Hypsizygus tessellatus) sunt un tip de ciuperci comestibile care cresc in grupuri mici pe fagi, de unde si numele lor. Acestea sunt originare din Asia de Est, dar acum sunt cultivate si in Europa, America de Nord si Australia. Pe langa gustul minunat, cercetarile de-a lungul timpului au descoperit ca acestea au si proprietati puternice impotriva cancerului, fiind extrem de apreciate  in Japonia.  

Ciuperca de fag are un continut ridicat de nutrienti, in principal polizaharide, dar si fibre, proteine, potasiu, fosfor, zinc, magneziu si cupru. In plus, este bogata in steroizi ergosteroli, riboflavina, provitamina D2, biotina si niacina.

Ce beneficii pentru sanatate au ciupercile de fag

-Previne aparitia cancerului. Aceasta ciuperca este bogata in glicoproteine ​​(HM-3A), beta-(1-3)-glucan, marmorina, hypsizipreno si hipsina care inhiba proliferarea diferitelor celule canceroase (exemplu: leucemie, cancer de san, hepatom, sarcom, celulele de carcinom pulmonar). Asadar, este o sursa buna de agenti anticancerigen.

-Datorita continutului de fibre, aceste ciuperci promoveaza excretia fecala a acizilor biliari si reduc raspunsul la insulina. Totodata, scade concentratiile serice de colesterol total, dar si formarea leziunilor aterosclerotice.

Vezi si: Maitake, ”regina tuturor ciupercilor”. Ce beneficii are si pe cine ajuta cel mai mult

-Datorita continutului ridicat de compusi fenolici, polizaharide si flavonoide, ciuperca de fag reduce inflamatia din organism. Aceasta Inhiba citokinele inflamatorii si stresul oxidativ si previne insuficienta pulmonara.

-Previne aparitia bacteriilor. Ciuperca de fag este bogata in fenolici si flavonoide, fiind eficienta la prevenirea bacteriilor precum Escherichia coli, Serratia marcescens, Bacillus subtilis si Staphylococcus aureus. Totodata, ciupercile de fag contin enzime proteaze care au efect nematicid asupra Panagrellus redivivus si larvelor infectioase care afecteaza animalele, plantele si oamenii si protejeaza impotriva bolilor parazitare.

Vezi si: Kawaratake. Ce efecte terapeutice are ciuperca „Turkey Tail“ (coada de curcan)

-Ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Ciuperca de fag dispune de un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei I (ACE), care scade tensiunea arteriala si reduce sansele de accident vascular cerebral la persoanele cu hipertensiune arteriala.

-Ciupercile de fag sunt indicate in diabet si curele de slabire. Hipsiprenolul, polizaharidele, hipsina si polifenolii din aceste ciuperci ajuta la scaderea depunerilor de grasime. Totodata, acestea ajuta si la reducerea insulinei, la cresterea continutului de antioxidanti si la modularea indicelui glicemic si regleaza atat rezistenta la insulina, cat si obezitatea.

Vezi si: Sparassis crispa – Ce utilizari medicinale are ciuperca „creasta cocosului”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...