13.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Ciubotica Cucului, planta vindecatoare ce calmeaza inima, nervii, durerile si curata sangele

Ciubotica Cucului (Primula veris; sin. Primula officinalis Hill), cunoscuta si sub numele de primul ghiocel al primaverii, nu este doar o floare frumoasa, ci si o planta cu proprietati vindecatoare notabile. Cu o istorie indelungata de utilizare in medicina traditionala, Ciubotica Cucului a fost apreciata pentru capacitatea sa de a calma inima, de a linisti nervii, de a atenua durerile si de a contribui la curatarea sangelui. Afla mai multe despre aceasta minunata planta si beneficiile sale pentru sanatate in acest articol.

Ciubotica Cucului este o planta perena vesnic verde sau semi-vesnic verde, originara din Europa si Asia de Vest. Aceasta creste pe pajisti deschise, dune de coasta si varfuri de stanci. Florile galbene apar primavara (veris in latina inseamna „primavara”), inflorind in ciorchine de 10-30 de flori.

In scop terapeutic, cele mai multe beneficii medicinale practice se gasesc in radacina plantei. Florile, desi benefice, au un efect putin mai bland. Principalele componente active ale plantei sunt flavonoidele, uleiurile esentiale, taninurile si silicea. Saponinele pot irita mucoasa gastrica, ceea ce stimuleaza sistemul nervos.

In prezent, radacinile de Ciubotica Cucului au recunoastere stiintifica pentru utilizarea in tratarea inflamatiei respiratorii, aceasta avand un efect relaxant asupra cailor respiratorii bronsice si mucoaselor, de aceea este un remediu potrivit pentru ameliorarea tusei in sezonul rece. De asemenea, in medicina populara, radacina plantei este folosita si pentru a trata simptomele de guta, reumatism, tuse convulsiva, astm si disconfort nervos (tremur si crampe stomacale), dar si in probleme ale inimii, migrena, ameteli, insomnie si anxietate.

Vezi si: Cele mai bune plante cu efect expectorant – prof. dr. Ovidiu Bojor

Ciubotica Cucului calmeaza inima si sistemul cardiovascular:

Ciubotica cucului este cunoscuta pentru proprietatile sale calmante asupra inimii. Extractele din aceasta planta au fost utilizate traditional pentru a reduce tensiunea arteriala si pentru a imbunatati circulatia sangelui. Compusii activi din ciubotica cucului pot contribui la relaxarea arterelor si la mentinerea unei functii cardiovasculare sanatoase.

Ciubotica Cucului linisteste nervii si reduce stresul:

Prin continutul sau de substante chimice cu actiune calmanta, ciubotica cucului are un efect benefic asupra sistemului nervos. Consumul sau utilizarea acestei plante in diverse forme (ceai, tincturi) poate ajuta la reducerea stresului, anxietatii si a starilor de agitatie. Este o alegere potrivita pentru cei care cauta alternative naturale pentru relaxare.

Ciubotica Cucului atenueaza durerile si inflamatiile:

Proprietatile antiinflamatorii ale ciuboticii cucului au fost recunoscute inca din antichitate. Aceasta poate fi utila in gestionarea durerilor articulare si a inflamatiilor. Substantele active din planta pot contribui la ameliorarea simptomelor asociate afectiunilor reumatice sau ale sistemului musculo-scheletic.

Ciubotica Cucului contribuie la curatarea sangelui:

Ciubotica cucului a fost considerata traditional un purificator de sange. Substantele sale active pot sprijini eliminarea toxinelor si a impuritatilor din sange, contribuind la mentinerea unui sistem circulator sanatos si la sustinerea functiilor organelor excretoare.

Vezi si: Curatarea sangelui si a vaselor de sange: Ghid detaliat pentru o sanatate cardiovasculara optima

Utilizare in diverse forme ale plantei:

Ciubotica cucului poate fi consumata sub forma de ceai, tinctura sau capsule, iar unele produse cosmetice o includ pentru beneficiile sale pentru piele.

-Pregatire pentru adulti

Radacina plantei poate fi folosita sub forma de pulbere – sau zdrobita, pentru utilizare in ceai. Doza zilnica medie nu trebuie sa depaseasca 1 gram. Cu toate acestea, doza poate fi crescuta la 2-4 grame pe termen scurt daca simptomele sunt acute.

*Pentru a sustine efectele scontate, in special in cazul unei raceli, ceaiul poate fi imbogatit si cu alte plante medicinale precum fenicul sau anason.

Combinati 0,5 grame de radacina de primula pulverizata cu 0,25 litri de apa rece, lasati 5 minute sa se inmoaie, apoi strecurati. Bea o ceasca mica la fiecare 2 ore.

-Pregatire pentru copii

Prepararea ceaiului ciubotica cucului folosind numai flori este deosebit de potrivita pentru copii, avand in vedere efectele usoare. Pentru a face acest lucru, combina 2 lingurite de flori cu 0,25 litri de apa clocotita si lasa 5 minute sa se infuzeze inainte de a strecura. Ceaiul poate fi indulcit cu miere. Se bea o cana de mai multe ori pe zi.

!!! Este important sa consulti un specialist inainte de a incepe orice regim de tratament cu plante, pentru a asigura dozele corecte si pentru a evita interactiunile nedorite cu alte medicamente sau conditii de sanatate.

Vezi si: Sunatoarea, o planta cu beneficii terapeutice remarcabile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole