26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Sunatoarea, o planta cu beneficii terapeutice remarcabile

Sunatoarea (Hypericum perforatum Fam. Hypericaceae) este una dintre cele mai vechi si cunoscute specii medicinale, fiind raspandita in flora spontana din multe tari ale lumii. Planta este recunoscuta pentru proprietatile sale terapeutice deosebite, fiind folosita pentru tratarea unei game variate de afectiuni. 

Descriere si compozitie:

Sunatoarea este o planta perena, originara din Europa, care creste spontan pe locurile destul de uscate, prin fanete, pe la marginea de paduri, in locurile necultivate de la campie pana in zona subalpina, fiind mai abundenta in zonele de deal. Aceasta poate atinge inaltimi de pana la 60 cm si are flori de culoare galben-aurie, ce apar din iunie si pana in septembrie. O caracteristica distinctiva a plantei este prezenta glandelor uleioase transparente in frunze si flori, care contin substante active. Printre compusii chimici importanti prezenti in sunatoare se numara hipericina, hipericinina si flavonoidele, care au fost asociate cu proprietati terapeutice.

In scop terapeutic, se folosesc florile, frunzele si partea de sus a tulpinei. Se recolteaza vara inainte de a se forma fructele, pe timp frumos, dupa ce s-a ridicat roua. Se usuca la umbra in strat subtire intorcandu-se din cand in cand.

Planta are in compozitia sa substantele minerale, iar principiul activ este uleiul volatil cu componentii principali alfa pinen si hidrocarburi sescviterpenice. De asemenea, planta mai contine derivati polifenolici, flavonoide, ca hiperozida (galactozida cvercetolului), rutina si cvercetina, o glicozida cvercetinica, acid cafeic si acid clorogenic, circa 10% taninuri catehice, rezine, caroten, acid ascorbic, saponine, taninuri, acid nicotinic si valerianic, colina. Principiul cel mai important este o substanta de culoare rosu-bruna, numita hipericina.

In prezent, i se acorda plantei o importanta din ce in ce mai mare, fiind utilizata in terapeutica moderna. De exemplu, sub forma de ceaiuri se foloseste in afectiunile hepatobiliare si gastrice, sub forma de ulei este un bun pansament gastric, iar extern se utilizeaza in tratamentul ranilor.

S-a experimentat de asemenea actiunea diuretica a sunatoarei, constatandu-se ca flavonoida hiperozida mareste diureza la animale cu 20%. Solutia de hipericina se utilizeaza in tratamentul psihozelor depresive. Totodata, in homeopatie, sunatoarea se utilizeaza in procesele inflamatorii si in cazul traumatismelor nervilor periferici.

Efecte farmacologice:

Sunatoarea are efecte antiinflamatoare, cicatrizante, astringente si antiseptice, datorita uleiului volatil, hipericinei si taninurilor. Totodata, planta are si actiune vasodilatatoare si hipotensiva, conferite de flavonozide. In plus, proprietatile sale antibacteriene au fost raportate stiintific in 1959 si in 1971, cand substanta  antibacteriana numita, hiperforin, a fost extrasa si analizata.

Studiile in vitro au demonstrat ca hipericina si pseudo-hipericina au o puternica actiune antivirala impotriva herpesului simplex tip 1 (labial) si tipul 2 (genital) impotriva virusului gripal A si B cat si a virusului Epstein-Barr. De asemenea, prezinta si actiune antibacteriana asupra germenilor Gram pozitivi si Gram negativi precum Esterichia coli, Proteus vulgaris, pseudomonas aerginosa, Streptococus mutans.

Este una dintre putinele plante care un efect extrem de puternic contra inflamatiilor datorita hipericinei continute de catre planta.

Beneficiile pentru sanatate:

-Tratamentul depresiei

In primul rand, sunatoarea este cunoscuta pentru utilizarea sa in tratarea depresiei usoare si moderate, revigorand sistemul nervos. Studiile au aratat ca anumite substante active din sunatoare, cum ar fi hipericina, pot contribui la cresterea nivelului de serotonina si norepinefrina in creier, neurotransmitatori implicati in reglarea starii de spirit.

Studiile stiintifice asupra plantelor sugereaza ca ele actioneaza pentru a mari si a prelungi actiunea serotoninei si a noradrenalinei asupra neurotransmitatorilor, intr-o maniera similara cu cea a antidepresivelor standard, dar cu mai putine efecte secundare.

Efectele se instaleaza dupa 3 saptamani de tratament si se mentin multa vreme, fara ca aceasta sa dea dependenta.

Tratamentul cu preparate de sunatoare s-a dovedit salvator pentru cele urmatoarele categorii de depresii: depresii reactive, cauzate de evenimente negative din viata pacientului, depresii biologice, depresii psihice, prin pierderea contactului cu realitatea si depresii hibernale, aparute in sezonul rece, cand ziua este mai scurta si lumina naturala este inlocuita de lumina artificiala. Se foloseste sub forma de pulbere de 4 ori pe zi, cate o lingurita pe stomacul gol, la ore fixe. Este benefica si tinctura de sunatoare, care se prepara din 50 g de sunatoare maruntita cu 250 ml alcool de 70 grade. Se tine apoi 15 zile la macerat, agitand de mai multe ori pe zi, apoi se strecoara si se administreaza cate o lingurita de 2 ori pe zi diluata cu 100 ml apa timp de 2 luni de zile urmate de o luna de pauza.

In cazul depresiilor nevrotice: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Se poate folosi si tinctura
singura sau asociata cu Valeriana.

Daca ai depresii moderate, sunatoarea poate fi la fel de buna ca medicamentele Prozac sau Zolofit, potrivit opiniei unor specialisti. In studii s-au utilizat intre 600 si 1800 mg extract pe zi. Cea mai simpla modalitate de a folosi planta este ceaiul, cate 3 cani pe zi din infuzie combinata, in cure de pana la 3 luni, urmate de 3 saptamani de pauza, dupa care se poate relua.

In cazul depresiilor simptomatice si reactive – 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.

Vezi aici: Tinctura de sunatoare. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are aceasta

-Reducerea anxietatii si stresului

Consumul de sunatoare poate ajuta la reducerea simptomelor anxietatii si stresului. Se crede ca aceasta are un efect calmant asupra sistemului nervos central, permitand persoanelor sa se simta mai linistite si relaxate.

  • In cazul anxietatii, planta nu este la fel de eficienta ca in cazul depresiei, dar sunt numerosi pacienti care au obtinut rezultate incurajatoare, folosind aceasta planta. Se recomanda alternarea administrarii de Sunatoare (cate 4-8 capsule pe zi) cu Passiflora (Passiflora incarnata) in cure de cate patru saptamani fiecare.
  • Atacuri de panica: mai multe studii de caz arata ca o cura cu extract de Sunatoare (cate 800-1200 mg pe zi) facuta timp de 4 saptamani, ajuta la prevenirea acceselor paroxistice de teama. Extractul din aceasta planta ajuta la tinerea sub control a emotiilor negative, amelioreaza fobiile si induce o stare de tonus psihic si mintal care ajuta pacientul sa isi controleze frica.
  • Boli de nervi: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.
  • Inflamatii ale nervilor: se aplica ulei local de cate ori este nevoie.
  • Afectiuni nervoase, nevroze, stari de iritabilitate : 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se poate asocia cu valeriana sau chiar cu ciubotica cucului sau talpa gastei.
  • Tulburari obsesiv compulsive: se administreaza capsulele cu combinatia de pulbere si extract de Sunatoare, cate 4-6 pe zi, in cure de 2 luni, urmate de o luna de pauza.
  • Ingrasarea pe fond nervos: terapia pentru obezitate si pentru ingrasare pe fond emotional urmareste nu numai pierderea kilogramelor care se depun in momente de criza afective, ci si cauza problemei. In acest caz, se recomanda infuzia combinata de sunatoare. Aceasta se prepara dintr-un litru de apa, in care se pun la macerat 4 linguri de planta. Dupa 8 ore, preparatul se filtreaza si se lasa deoparte. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe intr-o jumatate de litru de apa vreme de 5 minute si dupa racire, se filtreaza. In final, cele doua extracte se amesteca. Infuzia obtinuta se bea in mai multe reprize, cu 30 minute inainte de mesele principale.
  • Stari de oboseala – 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se poate combina cu o alimentatie adecvata bogata in vitamine si oligoelemente.

-Ingrijirea pielii si cicatrizarea ranilor

Uleiul de sunatoare este adesea folosit pentru a trata ranile superficiale, arsurile minore si iritatiile pielii. Acesta poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare si la reducerea inflamatiei.

  • Eczeme: se poate folosi uleiul care este un foarte bun cicatrizant. In cazul germenilor patogeni care trebuie distrusi se va folosi tinctura in diferite dilutii in functie de toleranta individuala. Este de asemenea un foarte bun cicatrizant.
  • Inflamatiile dermatologice, hemoroizi: se poate folosi uleiul care este un foarte bun cicatrizant si de asemenea spalaturile cu infuzie contribuie la vindecarea afectiunii.
  • Rani, plagi: se aplica ulei sau tinctura diluata pentru efectul cicatrizant. In cazul ranilor deschise, se face o spalare cu tinctura de sunatoare, dupa care se lasa rana la aer, pentru a se cicatriza rapid. Se fac 2-3 asemenea aplicatii pe zi. Reduc durerea, previn infectia si accelereaza procesul de vindecare si cicatrizare.
  • Ulcerele pielii, Zona-Zoster: se aplica ulei sau tinctura diluata pentru efectul cicatrizant.
  • Vanatai: se tine o compresa cu tinctura de Sunatoare pe zona afectata. Va fi diminuata senzatia de durere, leziunea se va vindeca mai rapid si va fi mult mai putin evidenta in diferitele faze ale vindecarii.
  • Arsuri: In 500 ml ulei se va pune 50 g planta maruntita care a stat timp de 8 ore in 100 ml alcool alimentar de 70 grade. La prima aplicatie se face o spalare cu un tampon de vata foarte bine umezit cu tinctura de Sunatoare. Imediat dupa ce se usuca pielea, se aplica ulei de Sunatoare din belsug. Zilnic se fac 2-3 asemenea aplicatii, avand grija ca 24 de ore dupa folosirea preparatului cu Sunatoare pielea sa nu fie expusa la soare.
  • Eritem solar: se aplica local ulei de mai multe ori pe zi.
  •  

    Escare: se poate folosi uleiul care este foarte eficient mai ales daca se asociaza cu tinctura de propolis.

  •  

    Infectiile dermatologice, iritatii cutanate: spalaturi cu ceai si apoi aplicarea de ulei sunt foarte eficiente.

  •  

    Inflamatii ale gingiilor: gargara de mai multe ori pe zi, obligatoriu dupa fiecare masa. Se poate face si masaj al gingiilor cu ulei de mai multe ori pe zi.

  •  

    Opareli: 2 linguri florile de sunatoare  se pun la 100 ml de ulei de in si se lasa la soare pentru 7 zile, apoi se strecoara si se foloseste prin tamponare in cazul oparelilor de orice natura.

  •  

    Ten uscat: pentru intretinerea tenului uscat, sensibil, pentru estomparea ridurilor este util decoctul din 2 lingurite de flori uscate la o cana de apa, fierte 5 minute la foc moderat, apoi spalati bine fata cu un tampon de vata inmuiat in el. Repetati tratamentul de cel putin 2 ori pe saptamana.

  •  

    Luxatii: se foloseste uleiul in masaj usor al zonei afectate.

  • Abcese dentare: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se face gargara de mai multe ori pe zi.
  • Contuzii: Se poate folosi unguent sau ulei pentru calmarea durerilor si inflamatiei.
  • Dermatita atopica: se fac de 3 ori pe zi aplicatii cu ulei de Sunatoare, pana la vindecarea completa.

Vezi aici: Uleiul de sunatoare, cel mai eficient cicatrizant natural. Cum se prepara si actiuni terapeutice are

-Imbunatatirea calitatii somnului

Sunatoarea este adesea utilizata ca remediu natural pentru tulburarile de somn, precum insomnia. Efectul sau relaxant poate promova un somn odihnitor si poate contribui la reducerea tulburarilor de somn.

Exista mai multe studii care au analizat felul cum influenteaza Sunatoarea somnul si s-a constatat ca ea nu ne ajuta sa adormim mai repede, in schimb mareste perioada de somn profund fara vise (faza cea mai odihnitoare a somnului), mareste productia de melatonina (hormonul somnului odihnitor), face trezirea de dimineata mai usoara.

  • Insomnii: la o cana cu apa clocotita se adauga 2 lingurite de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 1-3 cani pe zi, in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Este bine sa se consume la ora 17 o cana de infuzie sau eventual se poate lua tinctura, care mareste perioada de somn profund, fara vise. Tinctura se ia de 3 ori pe zi, iar ultimele doze se administreaza la orele 19:00-22:00. Se va lua cate o lingurita diluata cu 100 ml apa sau ceai. Se poate administra si extract de Sunatoare, cate 400 mg de 3 ori pe zi, ultima doza la ora 22:00. Este un tratament simplu, care va face somnul mai odihnitor.
  • Somnambulism: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.

-Tratamentul simptomelor menopauzei

Unele studii sugereaza ca sunatoarea poate fi utila in reducerea simptomelor asociate menopauzei, cum ar fi bufeurile si schimbarile de dispozitie.

  • Tulburari de menopauza: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se consuma suplimentar si Soia.
  • Sindrom premenstrual: multumita tratamentului cu sunatoare se reduc considerabil nervozitatea si tristetea, deficitul de atentie sau de concentrare si hiperexcitabilitatea psihica. La fel femeile aflate in perioada premergatoare menopauzei pot beneficia de pe urma tratamentelor cu pulbere de sunatoare. Se ia cate o lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi, timp de 28 de zile urmate de 10 zile de pauza.

-Restabileste echilibrul hormonal

Ingredientele active din planta au si efecte puternice asupra reglajului hormonal din organism. Hipotiroidismul este una dintre cele mai frecvente tulburari ale tiroidei si s-a demonstrat ca aceasta planta isi reduce simptomele si ajuta glanda tiroida sa elibereze din nou nivelurile normale de hormoni.

-Agent antiinflamator

Datorita oncentratiei bogate in compusi antioxidanti si antiinflamatori, planta este ideala  pentru ameliorarea durerilor de artrita, guta, disconfort articular si dureri musculare. Asa cum ajuta la ameliorarea inflamatiei pielii si a intestinului, sunatoarea reduce, de asemenea, inflamatia in sistemul cardiovascular, contribuind astfel la scaderea tensiunii arteriale si la scaderea stresului asupra inimii.

  • Guta: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Extern, pentru calmarea durerilor, se poate folosi uleiul.
  • Maladii cardiace: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi
    timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se poate asocia si cu alte ceaiuri sau plante: Paducel, Unguras, vasc sau in functie de natura afectiunii.

-Potential anticancer

Cercetarea cancerului a inceput recent sa puna mai multa incredere in rolul pe care l-ar putea juca sunatoarea. De exemplu, cercetarile de laborator efectuate de Susan J. Murch si Praveen K. Saxena, Departamentul de Agricultura a Plantelor, Universitatea Guelph, Guelph, Ontario, Canada au aratat o corelatie certa intre prevenirea si tratamentul leucemiei cu utilizarea consecventa a suplimentelor de sunatoare. Potrivit studiului, linia de germoplasma bogata in melatonina a sunatoarei poate facilita studiile fundamentale privind biosinteza melatoninei, metabolismul si noile dezvoltari in produsele naturale pentru tratamentul cancerului.

-Probleme urinare

Un studiu de laborator a sugerat ca sunatoarea are potentialul de a ajuta la incontinenta urinara.

  • Bolile vezicii urinare, incontinenta urinara: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Se poate asocia cu ceai de coaja de stejar.
  •  

    Enurezis – Incontinenta urinara nocturna la copii: Se bea zilnic dimineata si seara, o
    infuzie din 2 lingurite de planta uscata si maruntita pusa la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Tratamentul acesta dureaza minimum 2 luni.

-Congestie sinusala si tuse cronica

Sunatoarea are activitate antibiotica si antivirala, care ar putea ajuta la reducerea congestiei flegmei, a infectiei sinusurilor si a simptomelor gripei, precum si a bronsitei. Doar consumul unei cani de ceai de sunatoare imediat dupa micul dejun, precum si dupa cina ar putea ajuta la ameliorarea problemelor gatului si sinusurilor.

  • Bronsite: se foloseste infuzie sau chiar tinctura.
  • Astm: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune.

Alte utilizari ale sunatoarei

-Hepatite si hepatite cronice evolutive: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Ajuta la refacerea celulei hepatice si distrugerea germenilor patogeni. Se poate asocia cu anghinare si armurariu. In cazul hepatitei cronice si acute, sunatoarea este de real folos, deoarece protejeaza ficatul de procesele distructive. Cei bolnavi de ficat se trateaza cu infuzie combinata de sunatoare, cate un litru pe zi, in cure de 4 saptamani, urmate de o pauza de 3 saptamani.

-Meteosensibilitate – mai multe studii arata ca pacientii care se confrunta cu stari de neliniste, dureri de cap, tulburari de somn si de concentrare, din cauza fenomenelor meteorologice, beneficiaza din plin de pe urma tratamentului cu Sunatoare. Cel mai bine raspund la tratament pacientii care sufera din cauza vremii mohorate, cu ceata si lumina redusa, Sunatoarea inducand o stare de tonus psihic, vioiciune si optimism. Se administreaza extractele de Sunatoare, cate 800- 1000 mg pe zi, in cure de maxim 6 saptamani, urmate de 2 saptamani pauza. Persoanele care au parte de neplaceri precum
stari de neliniste, dureri de cap, tulburari de somn din cauza fenomenelor meteorologice pot incerca si tratamentul cu Sunatoare. In plus, se pare ca Sunatoarea are efecte mai vizibile daca este vorba despre persoane influentate de vremea mohorata, cu luminozitate redusa. Explicatia consta in faptul ca Sunatoarea induce un tonus psihic pozitiv. Se poate administra tinctura de Sunatoare, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de cel mult o luna si jumatate 6 saptamani urmate de o pauza. Sunatoarea se recomanda si in unele probleme digestive, cum ar fi colita de fermentatie. In acest caz este eficienta pulberea de Sunatoare, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de cate o luna, urmate de 21 de zile de pauza. Sunatoarea se ia pe stomacul gol sau la minimum 2 ore dupa mese. Principiile active ale acestei plante reduc prezenta bacteriilor de fermentatie din intestine si ajuta astfel la refacerea florei si la disparitia inflamatiei.

-Afectiuni digestive:

  • Enterocolite cronice: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Este eficienta la distrugerea foarte multor germeni patogeni.
  • Boli gastro-intestinale, catar gastric, balonari abdominale: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi.
  • Gastrite hiperacide: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. De asemenea, se poate administra si ulei, cate o lingurita dupa fiecare masa.
  • Colici abdominale, colecistite, colite cronice: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Ajuta la calmarea durerilor.
  • Colita de fermentatie: Sunatoarea de fermentatie contine principii active care contribuie la reducerea notabila a numarului de bacterii digestive de descompunere (regland astfel flora intestinala), care refac totodata tesutul epitelial local si care elimina procesul inflamator. Se foloseste pulberea plantei, cate o lingurita rasa de 4 ori pe zi, in cure de cate o luna, urmate de 3 saptamani de pauza, apoi se reia. Remediul se administreaza inainte de mese sau la minimum 2 ore dupa micul dejun.
  • Diaree: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Se poate asocia cu ceai de coaja de Stejar sau Cerentel. De asemenea se poate folosi afinul.
  • Sindromul colonului iritabil: Persoanele care sunt predispuse la aceste afectiuni ar trebui sa faca, de 2-3 ori pe an, o cura cu infuzie combinata de sunatoare si busuioc. Se
    administreaza cate un litru pe zi, in cure de 30 de zile. Acest remediu este un tonic digestiv bland, previne tulburarile gastrice si intestinale datorate stresului, regleaza apetitul.

-Afectiuni hepatobiliare

  • Boli biliare, boli de ficat, dischinezie biliara: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Este un foarte bun stimulent al secretiilor biliare care se poate folosi perioade lungi de timp. Totodata, se poate lua si cate o lingurita de ulei dupa fiecare masa.
  • Tulburari de secretie biliara: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii.
  • Hepatita virala, cronica si acuta: mai multe studii arata ca unele substante active din Sunatoare ataca virusii care produc hepatita de tip B si C. Asadar, sunatoarea, fie si doar ca adjuvant, e de un real folos in tratamentul hepatitei. Ea reduce ritmul de evolutie al bolii, ajuta la tinerea sub control a tensiunilor emotionale, care sunt foarte periculoase in cazul celor cu probleme hepatice, protejeaza ficatul de procesele distructive. Se recomanda extractul de sunatoare, cate 1 g pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de alte 3 saptamani de pauza.
  •  

    Ulcer gastric: se bea 2-3 cani de infuzie de sunatoare sau cate o lingurita de ulei de sunatoare dupa fiecare masa.

-Afectiuni ginecologice:

  • Cistite: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se indica datorita faptului ca are un efect deosebit de distrugere a germenilor patogeni si de asemenea este calmant.
  • Dereglari de ciclu menstrual: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Se indica in special la dureri.
  • Vaginite, Leucoree, Dismenoree, Scurgeri vaginale: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. Se pot face de asemenea si spalaturi vaginale zilnice.
  • Inflamatiile aparatului genital: 2 lingurite de planta maruntita se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate consuma 1-3 cani pe zi in functie de gravitatea afectiunii si de afectiune. In cazul femeilor se poate face spalaturi cu infuzie si in cazul barbatilor se poate asocia cu bai de sezut zilnice.

-Diabet: ultimele teorii arata ca aceasta boala are la baza un dezechilibru emotional (stres, emotii de tipul dezamagiri, tristeti, disperare) care duc tulburari ale functiei pancreatice, care, repetate in timp, conduc la imbolnavire. Se administreaza pulberea cate 3 lingurite pe zi, in cure de 2-4 saptamani, in perioadele cu stres ridicat ori in care ne confruntam cu o tensiune emotionala pronuntata.

-Insuficienta circulatorie: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Ajuta la refacerea circulatiei in special periferice. Se pot de asemenea aplica ungeri cu ulei de sunatoare.

-Dureri reumatice, dureri de spate: se poate aplica ulei sub forma de masaj sau de asemenea se poate folosi tinctura cu care se va unge locul dureros de cate ori este nevoie. Intern se poate folosi sub forma de infuzie in toate cazurile producand si eliminarea toxinelor din organism.

-Reumatism, sciatica: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Extern, se poate aplica masaj cu ulei aplicat cald pentru calmarea durerii.

-Inflamatia glandelor si ganglionilor: se aplica cataplasma sau compresa cu infuzii sau chiar cu planta pentru disparitia inflamatiei.

-Migrene: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Extern, se poate sa se unga locul dureros cu ulei care este eficient in foarte multe cazuri.

-Spondiloza: 1 lingurita de planta maruntita la 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi timp de 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 ceaiuri pe zi. Extern, se poate aplica masaj cu ulei aplicat cald pentru calmarea durerii.

-Tromboflebita: o clasa de substante active, numite cumarine, continute de sunatoare ajuta la prevenirea formarii cheagurilor de sange si a migratiei acestora. Ca atare, se recomanda capsule cu extract de sunatoare, cate 4-6 pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 15 zile de pauza pentru a preintampina aparitia acestei afectiuni.

Precautii si contraindicatii:

Atentie! Sunatoarea creste tensiunea arteriala si scade potenta daca este utilizata timp indelungat. Daca faci o cura cu acest ceai evita sa bei bere, cafea si sa mananci ciocolata, iaurt sau castraveti in otet.

De asemenea, in doze mari, efectele secundare cel mai des raportate includ simptome gastrointestinale (greata, voma, diaree), reactii alergice, oboseala, ameteli, confuzie, senzatie de gura uscata, foto sensibilitatea.

Nu ar trebui sa se consume sunatoare in acelasi timp cu anumite antidepresive, deoarece sunatoarea poate prelungi efectele unor somnifere si anestezice. Daca urmeaza sa primesti un anestezic ar trebui sa anunti medicul daca folosesti sunatoare. De asemenea, planta reduce actiunea contraceptivelor orale, crescand riscul unei sarcini.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole