16.7 C
București
joi, mai 2, 2024

Cele mai bune plante cu efect expectorant – prof. dr. Ovidiu Bojor

Sistemul respirator este vital pentru functionarea corecta a corpului nostru. Cu toate acestea, exista momente cand afectiuni precum tusea, bronsita sau raceala ne pot afecta. Din fericire, mama natura ne ofera o varietate de plante medicinale cu proprietati expectorante, care pot ajuta la eliminarea mucusului si la ameliorarea simptomelor afectiunilor respiratorii. In acest articol, vom explora afectiunile respiratorii si cele mai bune plante cu efect expectorant.

Plantele medicinale ne sar mereu in ajutor atunci cand avem probleme de sanatate si asa se intampla si cand ne confruntam cu afectiuni respiratorii, deoarece acestea au proprietati antitusive, expectorante (ajuta la eliminarea secretiilor din tractul respirator si la decongestionarea acestuia), fluidifiante, dezinfectante si imunostimulatoare.

Afectiuni respiratorii comune

Afectiunile respiratorii sunt o categorie larga de probleme de sanatate care afecteaza sistemul respirator. Acestea includ:

  • Tusea: este un simptom comun care poate fi cauzat de infectii respiratorii, alergii sau iritatii ale gatului si bronhiilor.
  • Bronsita: este inflamatia bronhiilor si poate fi acuta sau cronica. Se caracterizeaza prin tuse si productia crescuta de mucus.
  • Raceala comuna: este o infectie virala care afecteaza caile respiratorii superioare, provocand congestie nazala, tuse si stranut.
  • Sinuzita: este inflamatia sinusurilor si poate provoca durere faciala, congestie nazala si secretii nazale groase.
  • Pneumonia: este o infectie grava a plamanilor care poate provoca tuse cu productie de mucus, febra si dificultati in respiratie.

Multi specialisti din domeniul sanatatii, printre care si renumitul dr. Ovidiu Bojor, ne explica cat de folositoare ne pot fi plantele in vindecarea organismului. De exemplu, academicianul Ovidiu Bojor, ne explica in cartea „Fitoterapie traditionala si moderna” care sunt cele mai importante plante cu efect expectorant care pot fi utilizate in tuse.

Plante medicinale cu efect expectorant:

Plantele medicinale cu efect expectorant pot ajuta la subtierea si eliminarea mucusului din caile respiratorii, facilitand astfel respiratia si ameliorand simptomele afectiunilor respiratorii. Iata cateva dintre cele mai eficiente plante medicinale, dar si cateva remedii care va vor ajuta in acest sens:

-Ciubotica-Cucului (Primula veris):

Ciubotica-Cucului este cunoscuta pentru efectele sale expectorante si antitusive. Este utilizata pentru a ajuta la subtierea mucusului din caile respiratorii si pentru a calma tusea. Poate fi consumata sub forma de ceai sau extract. Ceaiul se prepara din 2 lingurite de flori si o cana cu apa clocotita, se beau cate 2-3 cani pe zi.

Totodata se poate prepara si un sirop: acesta se obtine dintr-un decoct (6 g radacina si rizomi de ciubotica cucului la 180 ml apa), decoct de lemn dulce (5 g de radacina la 120 ml apa), infuzie de anason (5 g planta la 100 ml apa) si 200 g zahar brun sau miere; doza pentru adulti este de 2 linguri de sirop la fiecare 2 ore, in cazul copiilor de 2-5 ani se administreaza cate 1 lingurita de 3 ori pe zi, iar pentr copiii de peste 6 ani se administreaza cate 1 lingura de 3 ori pe zi.

-Mugurii de Pin (Pinus spp.):

Mugurii de pin au proprietati expectorante si pot ajuta la deschiderea cailor respiratorii. Acestia contin uleiuri esentiale care pot facilita eliminarea mucusului. Inhalarea vaporilor de ulei esential de pin poate fi, de asemenea, benefica.

Pentru prepararea infuziei, se adauga 1 lingurita de muguri verzi sau uscati la o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp de cateva minute, apoi se strecoara si se beau cate 2-3 cani pe zi, cu miere.

De asemenea, se poate prepara si un sirop. Intr-un borcan, se adauga 100 g muguri maruntiti si 100 ml alcool de 70 de grade si se lasa la macerat 12 ore. Apoi, se mai adauga 500 ml apa clocotita si se lasa la macerat 6 ore, dupa care se adauga 320 g zahar si se dizolva compozitia in baie de apa (bain-marie) – se completeaza cu apa evaporata pana la 500 ml. Adultii pot lua cate 3-4 linguri pe zi, iar copiii cate 3 lingurite pe zi.

-Isop (Hyssopus officinalis):

Isopul este o planta cu efecte expectorante si antiinflamatoare. Este utilizat pentru a trata tusea, bronsita si alte afectiuni respiratorii. Ceaiul de isop poate fi eficient pentru ameliorarea simptomelor.

Infuzia se prepara din 8 fructe la o cana cu apa si se administreaza cate 2-3 cani pe zi, calde, indulcite cu miere.

-Coada-Soricelului (Achillea millefolium):

Coada-soricelului are efecte expectorante usoare si poate ajuta la subtierea mucusului si la calmarea tusei. De obicei, este utilizata sub forma de ceai sau infuzie.

Ceaiul se prepara din 2 lingurite planta la o cana cu apa si se administreaza cate 2-3 cani pe zi, calde, indulcite cu miere.

Iata si alte plante la fel de eficiente:

-Lemnul-dulce:

Lemnul-dulce are proprietati expectorante si antiinflamatoare si poate ajuta la calmarea gatului iritat si la subtierea mucusului.

-Radacina de ghimbir:

Ghimbirul are efecte expectorante si antiinflamatoare, si poate ajuta la ameliorarea simptomelor racelii si gripei.

-Cimbrul:

Cimbrul are proprietati antibacteriene si expectorante si poate fi folosit sub forma de ceai pentru a trata afectiunile respiratorii.

-Musetelul:

Musetelul are efecte antiinflamatoare si expectorante usoare si poate ajuta la calmarea tusei si a iritatiilor gatului.

-Anasonul:

Semintele de anason pot fi folosite in ceaiuri sau siropuri pentru a ajuta la subtierea mucusului si la ameliorarea tusei.

-Ceai mixt pentru afectiuni respiratorii acute (indicat in faza de debut):

Ai nevoie de urmatoarele plante: 25 g flori de nalba, 25 g radacina de nalba, 25 g fructe de anason, 20 g unguras si 20 g flori de lumanarica. Din aceasta combinatie se ia o lingura si se adauga la o cana cu apa clocotita. Se lasa 5-7 minute la infuzat, apoi se strecoara si se bea cate 2-3 cani pe zi, in faza de debut.

-Ceai mixt pentru afectiuni respiratorii acute (indicat in infectii bronsice avansate):

Ai nevoie de urmatoarele plante: 25 g flori de tei, 20 g petale de mac rosu, 20 g talpa gastii, 20 g frunze de nalba, 15 g frunze de patlagina si 5 g cimbrisor. Din aceasta combinatie se ia o lingura (o lingurita in cazul copiilor) si se adauga la o cana cu apa clocotita. Se lasa 5-7 minute la infuzat, apoi se strecoara si se bea cate 2-3 cani pe zi, in faza de debut.

Cum sa utilizati plantele medicinale cu efect expectorant:

Plantele medicinale pot fi folosite sub forma de ceaiuri, infuzii, siropuri sau uleiuri esentiale. Este important sa respectati doza recomandata si sa consultati un specialist in medicina alternativa sau un medic inainte de a utiliza plantele medicinale, mai ales daca aveti conditii medicale preexistente sau luati medicamente.

!!! Aveti grija si sa cautati indrumare medicala daca simptomele persista sau se agraveaza. Combinate cu o dieta sanatoasa, odihna adecvata si igiena respiratorie, plantele medicinale pot contribui la mentinerea sanatatii sistemului respirator.

Vezi si: Bomboane expectorante cu uleiuri esentiale. Reteta

Vezi si: Ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta

Vezi si: Mipola. Cum prepari cea mai buna bautura cu miere cu efect expectorant

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole