18.1 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Cele mai importante beneficii si indicatii terapeutice ale consumului de mamaliga

Porumbul a fost legat de istoria maiasilor, aztecilor si toltecilor, la care mamaliga, asa cum avea sa devina mai tarziu la romani, reprezenta hrana principala a oamenilor de rand (mahiz).

Faimoasa, dar si destul de ironizata, mamaliga este foarte sanatoasa si recomandata adesea ca inlocuitor al painii. Fiind consumata mereu in stare proaspata, aceasta nu are nevoie de tot felul de conservanti si amelioratori sintetici daunatori, ca painea din comert. In plus, mamaliga are si nenumarate aplicatii terapeutice certificate stiintific.

Porumbul este ingredientul principal pentru care mamaliga este considerata atat de sanatoasa. Acesta ofera corpului energie si abunda in nutrienti cum ar fi folati, vitamine (B1-tiamina, B2-riboflavina, B3-niacina, B6, C, E) si minerale (fosfor, magneziu, zinc, potasiu, cupru, seleniu si mangan, fier, calciu, sodiu). Totodata, porumbul este si o sursa excelenta de carotenoizi naturali, antioxidanti de pret pentru sanatate, care sunt usor de digerat.

Conform mai multor studii de specialitate, consumul de mamaliga poate ameliora multiple acfectiuni, cum ar fi: reumatismul, diabetul, menstruatiile dificile cu sangerari abundente, anexita, metroanexita, litiaza renala si hepatica, dar si hepatita.

Cele mai importante beneficii terapeutice ale consumului de mamaliga

Botanistul columbian de origine basca Zea Francisco Antoniu este cel care a dezvaluit beneficiile fierturii de porumb, folosite de unele triburi de ameridieni care dimineata consumau terci fierbinte, luni in sir, atunci cand se pregateau de lupte. In timp, studiile au evidentiat ca media de viata a triburilor care se hraneau cu porumb (crud/fiert) era mult mai mare decat a altor comunitati, carora le lipsea acest aliment din dieta.

Recent, specialistii germani in biologie celulara vegetala de la Universitatea din Koln au descoperit in boabele de porumb prezenta unor substante derivate ale acizilor arahidic si palmitic, extrem de
importante pentru sanatatea organismului. Substantele cu pricina sunt din punct de vedere chimic, acizi grasi, ceto-acizi, rezultati din oxidarea acidului palmitic si arahidic si sunt produsi doar in radacinile plantei, in urma unor mecanisme bio-chimice. Acestia se absorb in intestin cu mare usurinta, fara a suferi transformari chimice decat in proportie de 22-28%. Micile cantitati de ceto-acizi palmitici si arahidonici ajunsi in sange se transforma in hidroxiacizi (alcooli cu grupari chimice acide) care se pot combina chimic cu cel putin 57 de specii de „otravuri“ existente in organism, relateaza cercetatorii din domeniul plantelor medicinale Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu in lucrarea „Plante medicinale importante in tratamentele naturiste”.

-Ajuta la reglarea colesterolului

Acizii grasi existenti in porumb s-au dovedit ca reduc nivelul concentratiei de colesterol din sange, in sens reglator. Actiunea acestor substante asupra glandei tiroide conduce la o echilibrare a metabolismului grasimilor si o reducere a dezvoltarii acestora pe vase, scazand riscul de ateroscleroza si implicit de infarct.

-Revitalizeaza functiile sexuale

Antropologii romani au descoperit ca mamaliga poate revitaliza functiile sexuale, in special cele feminine. Rezultatul cercetatorilor asupra dietei longevivilor arata ca 9% din femeile de peste 65 de ani au avut o activitate ovariana foarte intensa, manifestata si prin prelungirea vietii sexuale chiar si dupa varsta de 72 de ani.

-Ajuta la mentinerea echilibrului nervos

Hidro-acizii ca si unii derivati (izomeri ai vitaminei E) care apar in sange la scurt timp dupa consumul de porumb – terci sau mamaliga – activeaza unii receptori hormonali din hipotalamus si hipofiza. Aceste substante imbunatatesc activitatea creierului. Totodata, cercetatorii francezi in endocrinologie considera ca un consum zilnic de porumb scade cu 60% riscurile de boli psihice generate de disfunctii tiroidiene. Aceasta afirmatie se bazeaza pe investigatii psihiatrice si neuro-endocrine comparative asupra a 28 de comunitati consumatoare de porumb din SUA, Mexic, Argentina si Romania, comparata cu un esantion echivalent (5000 de indivizi).

-Are efect detoxifiant

Substantele din porumb ajuta la purificare a sangelui de unele substante toxice. De exemplu asa cum arata dr. M.D. Krausmann si D.S. Welmer, cercetatori in hematologie (biologia sangelui) la Universitatea din Koln, „hidro-acizii porumbului elimina peste 85% din substantele toxice rezultate din metabolismul defectuos al unor alimente, mai ales al celor conservate sau tratate chimic“. Prin urmare, s-a ajuns la concluzia ca efectul detoxifiant al substantelor din porumb usureaza efortul
ficatului de neutralizare a substantelor toxice, reducand considerabil riscul de insuficiente si ciroze
hepatice. Totodata, studiile efectuate in 2001 de echipa de cercetare condusa de dr. Krausmann, au aratat ca in populatiile din Argentina si sudul Braziliei, unde se consuma aproape zilnic porumb, numarul celor afectati de ciroze hepatice este de 8-10 ori mai scazut decat in zonele europene in care porumbul lipseste total din traditiile alimentare.

Vezi si: Regimul Oshawa. Ce presupune si ce beneficii aduce sanatatii dupa doar 10 zile

-Ajuta la dezvoltarea musculara si neuromusculara

Fiziologul spaniol E.A. Rodriguez a observat ca cei mai apti copii pentru sporturi de performanta din Ecuador si Columbia au o bogata alimentatie in terciul de porumb. Pornind de la aceasta observatie, el a initiat un program de cercetare in medicina sportiva, descoperind ca aceleasi substante derivate ale acidului palmitic si arahidonic au rol in dezvoltarea fibrei musculare, prin modificarea modalitatii de actiune a hormonilor tiroidieni, dar si asupra membranei ramificatiilor nervoase care comanda miscarile musculare.

Vezi si: Prajitura cu malai, o reteta dulce si usor de preparat

Mamaliga – Indicatii terapeutice

-Abces: se face o mamaliga calda si se aplica pe locul abcesului pentru a grabi maturarea.

-Afectiuni psihice si tiroidiene: cercetatorii endocrinologi considera ca un consum zilnic de mamaliga scade cu 60% riscul de boli psihice generate in special de disfunctii tiroidiene.

-Angina difterica: se consuma 2 cani de ceai din matase de porumb si, suplimentar, se pune cataplasma pe piept de 2-3 ori pe zi, contribuind la ameliorarea simptomelor.

-Ateroscleroza: consumul de mamaliga regleaza concentratia de zahar din sange, fiind de folos diabeticilor, reduce colesterolul din sange scazand astfel riscul de ateroscleroza si implicit de infarct.

-Boala Beri-Beri: trece foarte rapid cu ajutorul consumului de mamaliguta.

-Ciclu menstrual neregulat sau dureros: in urma cercetarilor s-a ajuns la concluzia ca daca se consuma mamaliga cu 3 zile inaintea ciclului menstrual va duce la disparitia durerilor. Se va consuma zilnic pe toata perioada ciclului. Totodata, ceaiul din matase de porumb contribuie la reglarea menstruatiei.

-Constipatie: mamaliga sau boabele fierte de porumb ajuta la eliminarea din colon a materiilor fecale.

-Diabet, dischinezie biliara, boli de rinichi si vezica: consumul de mamaliga favorizeaza secretia endocrina a pancreasului si stimuleaza diureza. Din acest motiv, mamaliga este recomandata si celor cu boli renale cronice.

-Colici renale: consumul ceaiului din matase de porumb si suplimentar cataplasme calde aplicate de cate ori se simte durerea. Cataplasme cu mamaliguta calda in zona rinichilor contribuie la diminuarea durerilor si eliminarea calculilor mai usor deoarece se dilata canalele. La fel se foloseste la nefrite, anexite, cistite. Este suficient sa se tina pana la calmarea durerilor apoi se
inlatura.

-Cistite cronice: o priza de mustati de porumb uscate (cat iei cu trei degete) se opareste cu 250 ml
apa. Se infuzeaza 5 minute, se strecoara, se beau 2-3 cani pe zi. Consumul de mamaliguta revitalizeaza aparatul ginecologic feminin dar in mai mica masura si cel masculin. Se poate consuma zilnic. Cataplasme cu mamaliguta calda in zona rinichilor contribuie la diminuarea durerilor si eliminarea calculilor mai usor deoarece se dilata canalele. La fel se foloseste la nefrite, anexite, cistite. Este suficient sa se tina pana la calmarea durerilor apoi se inlatura.

-Nefrite: se aplica pe rinichi o cataplasma de mamaliga fierbinte, dupa ce in prealabil se bea 1
litru de ceai de matase de porumb. Temperatura fierbinte va dilata canalele, iar ceaiul va curata bine regiunea renala.

-Fermentatii gastro-intestinale: consumul de mamaliga ajuta la diminuarea sau chiar disparitia acestor probleme care sunt foarte dificil de tratat.

-Furuncule: cataplasma cu mamaliga aplicata local contribuie la maturarea mai rapida. In plus, consumul a 3 cani de infuzie de matase de porumb ajuta la intensificarea eliminarii toxinelor din organism.

-Gastrita hiperacida: consumul zilnic de mamaliga te scapa de aceasta afectiune si chiar de ulcer, asta daca se va consuma in locul painii. In plus, malaiul are efect de reducere a aciditatii si o usoara actiune calmanta sedativa.

-Gripa: extern cataplasme calde cu mamaliguta cat mai calda, fara sa produca arsuri, deci in functie de toleranta individuala. Se acopera cu un nailon si apoi cu un fular de lana. Se pot aplica de 2 ori pe zi.

-Hipertensiune arteriala: consumul boabelor fierte de porumb sau a mamaligii sau a ceaiului de matase de porumb ajuta la diminuarea tensiunii arteriale.

-Hipotiroidie: studiile au aratat ca un consum zilnic de mamaliga duce la disparitia anumitor probleme generate de hipotiroidie, cum ar fi ingrasarea, somnolenta, lipsa de tonus fizic si mintal, etc.

-Icter: se aplica pe zona ficatului o cataplasma calda cu mamaliga, dupa aplicare se inveleste in nailon si apoi se pune o patura groasa. Aceasta metoda ajuta la drenarea ficatului foarte mult. Totodata, se consuma cate 3 cani pe zi de ceai de matase de porumb.

-Nevralgii intercostale -hipertermia: cataplasma cu mamaliga calda contribuie la diminuarea sau chiar la disparitia durerii. Se plica chiar da mai multe ori pe zi, daca este nevoie.

-Obezitate: se recomanda consumul unei mari cantitati de mamaliga, deoarece se ajunge rapid la senzatia de satietate si nu ingrasa, deoarece este saraca in calorii.

-Ulcer gastric: consumul mamaligii pe langa faptul ca este foarte usor de asimilat deoarece nu
contine parti grosiere, ajuta la producerea unui pansament gastric util in aceasta afectiune, de asemenea are efectul de reducere al aciditatii si are o usoara actiune sedativa.

-Reumatism: se inveleste locul afectat in frunze de varza, iar deasupra se pune mamaliga cat de
fierbinte puteti suporta. Efectul antiinflamator articular va fi foarte puternic, prin actiunea termica
a mamaligii si prin intensificarea circulatiei, care va prelua mult mai bine principiile active din frunza
de varza.

-Amigdalita: se prepara o mamaliga deasa, din malai nerafinat. Se aseaza pe locurile bolnave, sub
forma de cataplasma fierbinte. Se tine local pentru 15-20 minute. Se poate face acest lucru si de 2 ori pe zi. Varianta: se face o fiertura din flori de fan (fan scuturat) care se foloseste ca apa pentru mamaliga. Se aplica pe locurile bolnave. Scuturatura nu se strecoara.

-Pneumonie, pleurezie (inflamarea pleurala (pleura – membrana ce acopera plamanii)):: se face acelasi tratament ca si la amigdalita, dar aplicatia se face pe zona toracelui. Dupa aplicarea mamaligii foarte calde bolnavul se lasa invelit bine si se lasa sa asude vreme de
10 minute. Hipertermia astfel realizata favorizeaza o puternica reactie a sistemului imunitar, care va
combate mult mai puternic microorganismele daunatoare. Totodata, se recomanda si consumul ceaiului de matase de porumb, cate 2-3 cani pe zi, in amestec cu cozi de cirese in parti egale care este un puternic eliminator al apei acumulate in organism.

-Dureri de vezica si ficat: se prepara o mamaliga deasa, din malai nerafinat si se aplica pe
locurile bolnave, sub forma de cataplasma fierbinte.

-Edeme ale membrelor inferioare: se poate sa se consume cate 3 cani de infuzie de matase de
porumb care este unul dintre cele mai eficiente tratamente care contribuie la diminuarea edemelor si eliminarea apei din organism. Suplimentar, se pot aplica local cataplasme calde cu mamaliga seara.

-Anexite: consumul ceaiului de matase de porumb cate 2 cani pe zi si suplimentar mamaliguta aplicata calda pe partea din jos a abdomenului, contribuie la vindecare. Cataplasme cu mamaliguta calda in zona rinichilor contribuie la diminuarea durerilor si eliminarea calculilor mai usor deoarece se dilata canalele. La fel se foloseste la nefrite, anexite, cistite. Este suficient sa se tina pana la
calmarea durerilor apoi se inlatura.

-Tulburari circulatorii: intern se consuma 3 cani de infuzie din matase de porumb care are rol
diuretic si local se poate pune cataplasma cu mamaliga care este foarte eficienta in refacerea circulatiei. De asemenea, se poate consuma porumb care ajuta la refacerea sistemului cardio-vascular.

-Urcior: se pune mamaliga calda pe pleoape, schimband-o cat mai des.

-Lipom: se aplica o cataplasma de mamaliga tare si se tine pana se raceste de mai multe ori pe zi. Se pune in strat de 3-4 cm pe locul lipomului, avand grija ca partea care vine in contact cu pielea sa se presare tamaie fin. Se aplica fierbinte, atat cat suporta pielea. Se acopera apoi cu ceva de lana pentru a mentine mai mult timp caldura. Se tine pana se raceste, apoi se inlatura si pielea se unge cu unguent de galbenele.

-Metroanexite: cataplasmele calde cu mamaliguta aplicate in partea de jos a abdomenului de 2
ori pe zi contribuie la diminuarea durerilor.

Vezi si: Meiul, superalimentul natural care ajuta la intarirea sanatatii

Cum se prepara mamaliga:

La 500 ml apa clocotita, se adauga 2 maini de malai si se fierbe aproximativ 20 de minute, amestecand continuu, ca sa nu se prinda si sa nu faca cocoloase. Atunci cand amestecul a devenit consistent, mamaliga este gata si se poate lasa la racit.

Vezi si: Cum se face cea mai buna mamaliga. 5 retete din tara

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole