19.3 C
București
duminică, aprilie 7, 2024

Cele mai importante beneficii ale nautului pentru sanatate – Sursa buna de proteine, protectie impotriva bolilor cronice si multe altele

Nautul (Cicer arietinum L.), o leguminoasa versatila si hranitoare, este un aliment cu multiple beneficii pentru sanatate. Dincolo de gustul sau delicios si textura sa plina, nautul este bogat in substante nutritive esentiale care pot contribui la promovarea unei vieti sanatoase si echilibrate. In acest articol vom discuta despre cele mai importante beneficii ale nautului pentru sanatate.

Nautul este bogat in nutrienti care pot fi plini de proteine ​​pe baza de plante, fibre alimentare si carbohidrati. Potrivit USDA, acestea pot fi chiar o sursa bogata de antioxidanti si minerale, cum ar fi fier, zinc, magneziu, acid folic si fosfor. In plus, nautul contine si o serie de vitamine esentiale precum tiamina, riboflavina, niacina, vitamina C, A, B6, B12 si vitamina K.

Iata cateva dintre cele mai importante beneficii ale nautului:

-Bogat in proteine vegetale

Nautul este o excelenta sursa de proteine vegetale, facandu-l o optiune ideala pentru cei care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana. Proteinele sunt esentiale pentru construirea si repararea tesuturilor, precum si pentru mentinerea masei musculare.

O cana cu naut (165 de grame) ofera aproximativ 14,5 grame de proteine, ceea ce este comparabil cu continutul de proteine din alimente similare, cum ar fi fasolea neagra si lintea.

-Sprijina reglarea zaharului din sange

Continutul sau ridicat de fibre alimentare si carbohidrati complecsi face din naut o optiune excelenta pentru mentinerea nivelului de zahar din sange in limite normale. Consumul regulat de naut poate ajuta la prevenirea varfurilor de glucoza din sange si la mentinerea unei echilibrari a nivelului de energie.

Intr-un studiu mic, consumul a 200 de grame de naut a suprimat cresterile dupa masa ale nivelului de zahar din sange cu pana la 36%, in comparatie cu consumul a 2 felii de paine alba.

Totodata, un studiu mai vechi, de 12 saptamani, a constatat ca 45 de persoane care au mancat 300 de grame pe saptamana au avut o reducere notabila a nivelurilor de insulina a jeun, care este un factor important in reglarea zaharului din sange.

-Protejeaza impotriva anumitor boli cronice

Studiile au aratat ca consumul regulat de naut poate fi asociat cu un risc redus de boli cronice precum bolile de inima, cancerul si diabetul. Acest lucru se datoreaza in parte continutului sau bogat de fibre, antioxidanti si substante fitochimice care pot avea efecte benefice asupra sanatatii.

Nautul este o sursa excelenta de mai multe minerale, cum ar fi magneziu si potasiu, care pot sustine sanatatea inimii ajutand la prevenirea hipertensiunii arteriale – un factor de risc major pentru boli de inim.

Unele cercetari sugereaza ca consumul regulat de naut poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceasta leguminoasa poate promova productia de butirat de catre organism, un acid gras care poate reduce inflamatia in celulele colonului, scazand posibil riscul de cancer de colon.

Nautul poate ajuta la prevenirea si gestionarea diabetului datorita efectelor lor de reglare a zaharului din sange.

Fibrele si proteinele din naut ajuta la impiedicarea cresterii prea rapide a nivelului de zahar din sange dupa masa, ceea ce este un factor important in gestionarea diabetului.

-Promoveaza sanatatea creierului

Nautul este o sursa bogata de nutrienti esentiali pentru sanatatea creierului, cum ar fi acidul folic, magneziul si vitamina E. Acesti nutrienti pot contribui la imbunatatirea functiei cognitive, memoriei si concentrarii.

-Ajuta la prevenirea deficitului de fier

Deficitul de fier este o problema comuna in intreaga lume, mai ales in randul femeilor si copiilor. Nautul este o sursa excelenta de fier non-hemic, care este usor de absorbit de catre organism si poate ajuta la prevenirea si tratamentul anemiei feriprive.

Vezi si: Planul de mese in dieta mediteraneana. Descopera secretele sanatatii

Vezi si: 10 alimente bogate in carbohidrati, dar incredibil de sanatoase

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole