17.8 C
București
joi, septembrie 12, 2024

Ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta

Tusea nu este o boala, ci un simptom tipic al racelii de sezon. Tusea reprezinta de fapt un act reflex de aparare a organismului importiva bacteriilor sau virusurilor care irita caile respiratorii. O tuse rebela este greu de suportat in timpul zilei, dar mai cu seama noaptea. De asemenea, o tuse pro­vo­cata de o raceala se poate prelungi uneori pana la trei saptamani.

Tusea seaca versus tusea expectoranta

Tusea seaca (neproductiva)se caracterizeaza prin imposibilitatea de a elimina substantele din gat, rezultatul fiind un gat foarte uscat si iritat. Acest tip de tuse apare, in general, in primele zile ale infectiilor virale din nas si gat. De exemplu, tusea seaca este specifica infec­tiilor, pe cand cea expectoranta (pro­ductiva) se manifesta in cazul boli­lor plamanilor.

Tusea expectoranta (productiva/flegmatica)este denumita astfel, deoarece apare sputa, o secretie normala a mucoaselor tractului respirator care se formeaza in partea superioara a plamanului si de obicei este expulzata in afara: astfel, aparatul respirator se curata de toate substantele straine. Atunci cand apare din cauza unei inflamatii, secretia este foarte abundenta, motiv pentru care expulzarea nu poate avea loc treptat: de aceea, tusea are rolul de a desfasura aceasta activitate de „curatare”, accelerand eliminarea acesteia.

Siropurile de tuse din comert contin mult zahar sau alte ingrediente ce lasa de dorit, de aceea este bine ca uneori sa mai recurgem si la remediile naturiste, la ceaiurile care indeparteaza atat simptomele, cat si cauza aparitiei acestora. De­sigur, daca tusea persista, in ciuda trata­men­tului, va fi cazul sa consultati un medic. Tusea apare cel mai adesea ca o consecinta a racelii, totusi, simpto­mele cronice pot semnala afectiuni mai severe.

Iata, asadar, cateva ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta.

Ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta

  • Ceai pentru tuse uscata:

Acest ceai calmeaza caile respiratorii, deoarece plantele folosite sunt bogate in mucilagii de protectie. Pentru a prepara ceaiul pentru tuse uscata, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 1 lingurita de muschi islandez
  • frunze uscate si maruntite de patlagina
  • 1 lingurita flori si frunze de nalba de padure (Malva sylvestris) uscata
  • 1 lingura de radacina de nalba uscata si maruntita

Se pune amestecul de plante cu 250 mililitri de apa rece si se lasa timp de 2 ore sa traga, apoi se fierbe 2 minute si se mai lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara. Se bea incet pe tot timpul zilei, astfel încat membranele mucoase sa fie umezite din nou. Ceaiul poate fi incalzit usor, dar nu trebuie infierbantat prea tare.

Un alt ceai pentru tusea iritanta si uscata este cel preparay din:

2 lingurite patlagina uscata la 250 ml apa fierbinte. Se lasa 10 minute la infuzat si se pot bea mai multe cesti pe zi.

Frunzele acestei plante au proprietati expectorante, emoliente, hemostatice si usor astringente, datorita mucilagiilor, vitaminei K, taninului si unui glicozid (aucubina). Ele fluidifica secretiile bronhice, ajutand la eliminarea lor. Au in acelasi timp si o actiune de calmare a tusei si astmului.

  • Ceai pentru tuse expectoranta:

Sfat! Se recomanda ca ceaiurile expectorante sa fie administrate doar in timpul zilei,  nu si seara, altfel secretia se va acumula in timpul somnului si tusea va deranja.

Pentru a prepara ceaiul pentru tuse expectoranta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • frunze de cimbru
  • flori de ciubotica cucului
  • flori de lumanarica
  • frunze si flori de paralute

Plantele se amesteca in parti egale. Se ia o lingurita din acest amestec si se adauga la o ceasca cu 200 ml apa fierbinte. Se lasa 10 minute la infuzat si apoi se poate cnsuma. Ceaiul este, de asemenea, potrivit pentru copii și poate fi indulcit cu miere, dacă este necesar. Pentru un efect sporit, se mai poate adauga si o lingurita de seminte zdrobite de fenicul.

Se bea o ceasca de 3-4 ori pe zi din acest ceai.   

Otetul din cidru de mere – bautura extraordinara care combate tusea, ajuta la detoxifiere si regleaza digestia

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

7 COMENTARII

  1. […] Pastrati-o in frigider si utilizati-o timp de pana la o saptamana. Ar trebui sa consumati 30-40 ml din aceasta bautura timp de 40 de zile, dimineata pe stomacul gol. Faceti o pauza de 2 saptamani, apoi puteti repeta procedura pentru inca 40 de zile. Vezi si: Ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole