Ceaiuri eficiente pentru tusea uscata si tusea expectoranta
-
Ceai pentru tuse uscata:
Acest ceai calmeaza caile respiratorii, deoarece plantele folosite sunt bogate in mucilagii de protectie. Pentru a prepara ceaiul pentru tuse uscata, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 lingurita de muschi islandez
- frunze uscate si maruntite de patlagina
- 1 lingurita flori si frunze de nalba de padure (Malva sylvestris) uscata
- 1 lingura de radacina de nalba uscata si maruntita
Se pune amestecul de plante cu 250 mililitri de apa rece si se lasa timp de 2 ore sa traga, apoi se fierbe 2 minute si se mai lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara. Se bea incet pe tot timpul zilei, astfel încat membranele mucoase sa fie umezite din nou. Ceaiul poate fi incalzit usor, dar nu trebuie infierbantat prea tare.
Un alt ceai pentru tusea iritanta si uscata este cel preparay din:
2 lingurite patlagina uscata la 250 ml apa fierbinte. Se lasa 10 minute la infuzat si se pot bea mai multe cesti pe zi.
Frunzele acestei plante au proprietati expectorante, emoliente, hemostatice si usor astringente, datorita mucilagiilor, vitaminei K, taninului si unui glicozid (aucubina). Ele fluidifica secretiile bronhice, ajutand la eliminarea lor. Au in acelasi timp si o actiune de calmare a tusei si astmului.
-
Ceai pentru tuse expectoranta:
Sfat! Se recomanda ca ceaiurile expectorante sa fie administrate doar in timpul zilei, nu si seara, altfel secretia se va acumula in timpul somnului si tusea va deranja.
Pentru a prepara ceaiul pentru tuse expectoranta, ai nevoie de urmatoarele ingrediente:
- frunze de cimbru
- flori de ciubotica cucului
- flori de lumanarica
- frunze si flori de paralute
Plantele se amesteca in parti egale. Se ia o lingurita din acest amestec si se adauga la o ceasca cu 200 ml apa fierbinte. Se lasa 10 minute la infuzat si apoi se poate cnsuma. Ceaiul este, de asemenea, potrivit pentru copii și poate fi indulcit cu miere, dacă este necesar. Pentru un efect sporit, se mai poate adauga si o lingurita de seminte zdrobite de fenicul.
Se bea o ceasca de 3-4 ori pe zi din acest ceai.