26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Cei mai buni inlocuitori vegetali pentru oua

Inlocuirea oualor in dieta poate fi o optiune interesanta pentru persoanele care urmeaza diete vegane sau care sunt alergice la oua. Din fericire, exista multe alternative vegetale delicioase si sanatoase care pot fi folosite in locul oualor in diferite retete.

Este adevarat ca ouale reprezinta un ingredient important in multe retete, de la produse de copt si deserturi pana la maioneza si asta datorita proprietatilor lor de spumare si legare. Totusi, productia de oua este responsabila pentru probleme semnificative de bunastare a animalelor, daune mediului si riscuri pentru sanatate. De aceea, trebuie sa stii ca nefolosirea lor nu este un capat de lume, deoarece exista anumiti inlocuitori vegetali pentru oua.

Iata care sunt cei mai buni inlocuitori vegetali pentru oua:

-Seminte de chia si seminte de in

Aceste seminte mici dar puternice sunt excelenti inlocuitori pentru oua in retetele de copt. Atunci cand sunt amestecate cu apa, ele formeaza un gel care poate inlocui consistenta oualor. De obicei, se folosesc doua lingurite de seminte de chia sau de in (maruntite sau ca atare) si sase lingurite de apa pentru a inlocui un ou in retetele de copt (se amesteca semintele se lasa sa stea 5 minute pentru a se ingroasa).

-Tofu

 

Tofu-ul este o alternativa excelenta pentru oua in retetele care necesita o textura cremoasa, cum ar fi briose sau prajituri. In general, o jumatate de cana de tofu zdrobit poate substitui un ou. In plus, tofu este un inlocuitor de oua vegan plin de proteine.

-Banane

Bananele bine coapte si zdrobite sunt o alternativa excelenta pentru oua in retetele de copt care necesita dulceata. O banana zdrobita poate inlocui un ou in majoritatea retetelor, cele mai potrivite fiind prajiturile, clatitele si negresele. Cu toate acestea, asigura-te ca adaugi mai mult praf de copt pentru a evita produsele dense de copt.

-Sos de mere (piure)

Utilizarea sosului de mere este o modalitate fara grasimi de a inlocui ouale in produsele de copt. Foloseste un dfert de cana cu sos de mere neindulcit pentru a inlocui un ou. Pe langa reducerea caloriilor, acest inlocuitor de oua adauga umiditate si aroma prajituri, prajituri, briose si paini. Sosul de mere este disponibil in comert, dar poti sa-l faci si acasa folosind mere proaspete.

-Amidon de tapioca

 

Amidonul de tapioca este folosit ca agent de legare sau de ingrosare pentru sosuri, budinci si condimente. Pentru a inlocui un ou se foloseste 1 lingura de amidon de tapioca si 3 lingurite de apa, apoi se amesteca bine. Amidonul de tapioca poate fi folosit pentru a face maioneza vegana neteda si cremoasa. Aceasta poate fi gasita in magazinele alimentare sau online.

-Faina de naut

Acest tip de faina este bogata in proteine si functioneaza atat ca agent de legare, cat si ca agent de crestere, fiind unul dintre cele mai bune inlocuitoare naturale de oua in produsele de panificatie.

Are o textura si o aroma similara cu ouale si, din acest motiv, este folosita ca un inlocuitor obisnuit de oua in omlete si quiches. Tot ce trebuie sa faci este sa amesteci 3 linguri de faina de naut cu 3 linguri de apa pentru fiecare ou care este necesar, pana cand se formeaza o pasta groasa si cremoasa.

-Curcuma (pe post de colorant natural)

Turmericul este un condiment care poate fi folosit in mancaruri fara oua pentru a produce o culoare galben deschis. Se prezinta sub forma de pudra sau sub forma de radacina mica si este bine cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii.

-Pudre inlocuitori vegetali pentru oua

Mai multe optiuni pentru pulberile de inlocuitor de oua pot fi gasite in majoritatea magazinelor alimentare. Versatile, vegane si fara gluten, contin de obicei amidon sau faina si un agent de crestere si reprezinta un inlocuitor excelent de oua atunci cand volumul este important. Acest tip de pudre pot fi folosite in prajituri, briose si ca agent de legare in caserole vegane sau chifle vegane.

-Aquafaba

Aquafaba („apa de fasole”) este numele unei ape vascoase in care au fost gatite leguminoase precum nautul. Acest inlocuitor vegan poate fi folosit in locul albusurilor de ou, deoarece proteinele si amidonul sunt foarte asemanatoare din punct de vedere structural. Pentru a utiliza aquafaba ca inlocuitor de ou in retetele vegane (de exemplu, in bezele, inghetata sau maioneza), inlocuieste 1 lingura de aquafaba cu 1 galbenus de ou, 2 linguri de aquafaba pentru 1 albus de ou sau 3 linguri de aquafaba pentru un ou intreg.

-Sare neagra (kala namak)

Sarea neagra este o sare vulcanica folosita in mod traditional in bucataria asiatica si, datorita continutului ridicat de sulf, aceasta are o aroma puternica care imita gustul oualor, facand-o un ingredient foarte popular in bucataria vegana. Functioneaza bine in amestecurile de tofu, salate de oua vegane, quiche-uri, frittatas si paine prajita frantuzeasca vegana, desi ar trebui sa fie folosit cu moderatie.

Vezi si:

Xilitolul. Ce beneficii si pericole are cel mai cunoscut inlocuitor natural al zaharului

10 inlocuitori naturali ai zaharului

Ciupercile, inlocuitorul perfect al carnii

Cele mai bune alternative de carne vegana

Lapte de cânepă, o bautura vegetala bogata in nutrienti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole