12.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

Xilitolul. Ce beneficii si pericole are cel mai cunoscut inlocuitor natural al zaharului

Xilitolul este un indulcitor natural derivat din plante, cu un gust dulce similar cu cel al zaharului. Desi este considerat un carbohidrat, xilitolul are un continut caloric scazut, ceea ce il face o optiune populara pentru persoanele care isi doresc sa reduca consumul de zahar. Totusi, trebuie sa stii ca natural nu inseamna intotdeauna „bun pentru tine” sau chiar „non-toxic”.

Xilitolul poate fi gasit in multe alimente si produse alimentare, inclusiv guma de mestecat, dulciuri, siropuri si alte produse de patiserie. In plus, este adesea utilizat ca inlocuitor de zahar in bauturi, deserturi si alte retete.

Insa, trebuie sa stii despre xilitol ca este considerat un „alcool de zahar” (un alcool cristalin si un derivat al xilozei) deoarece are o structura chimica care este similara atat cu zaharurile, cat si cu alcoolul, dar din punct de vedere tehnic nu este niciunul dintre acestea in modul in care ne gandim de obicei la ele. Este mai de graba un tip de carbohidrat slab digerabil care include fibre.

Xiloza provine si din scoarta mesteacanului, planta xilan, si in cantitati foarte mici se gaseste in unele fructe si legume (cum ar fi prunele, capsunile, conopida si dovleacul).

Vezi si: Aspartam. Ce pericole se ascund in acest indulcitor artificial

Beneficii xilitol

-Chiar daca este un indulcitor, xilitolul nu contine zahar din trestie/de masa si, de asemenea, are mai putine calorii decat indulcitorii traditionali. De exemplu, este cu aproximativ 40% mai mic in calorii decat zaharul obisnuit, oferind aproximativ 10 calorii pe lingurita (zaharul ofera 16 calorii pe lingurita).

-Unul dintre cele mai mari beneficii ale xilitolului este faptul ca acesta poate preveni aparitia cariilor dentare si poate ajuta la mentinerea sanatatii dintilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca bacteriile care produc cariile dentare nu pot metaboliza xilitolul la fel de eficient ca si zaharul. Prin urmare, consumul regulat de xilitol poate ajuta la reducerea riscului de aparitie a cariilor. De exemplu, potrivit unui studiu publicat in Journal of Dental Education, „Inlocuirea zaharozei cu sorbitol si xilitol poate scadea semnificativ incidenta cariilor dentare”.

-Xilitolul poate fi folosit in timpul unei diete cu continut scazut de zahar/sarac in carbohidrati, deoarece nu contine fructoza si nu stimuleaza eliberarea de insulina din pancreas.

Vezi si: Iarba dulce, indulcitorul natural al sanatatii tale

Pericolele consumului de xilitol

-Xilitolul nu poate fi sintetizat de organism. In plus, exista riscul ca aceste substante sa reactioneze cu alte alimente pe care le consumi sau cu enzimele pe care le produce pancreasul sau cu alte „sucuri gastrice” si pot provoca complicatii, ca de exemplu tulburari gastro-intestinale (gaze, balonare si diaree).

-Chiar daca are un impact mai mic decat zaharul din trestie, s-a raportat ca alcoolii de zahar pot creste nivelul de glucoza din sange, ceea ce sugereaza ca diabeticii nu ar trebui sa-l consume.

-Poate duce la crestere greutatii. Potrivit expertilor de la Harvard Medical School, „Cercetarea ridica ingrijorarea ca indulcitorii [alternativi] pot face opusul si pot promova de fapt cresterea in greutate. Cum asa? Indulcitorii sunt extrem de dulci – de sute pana la mii de ori mai dulci decat zaharul de masa.

Prin urmare, cei care consuma in mod obisnuit indulcitori devin desensibilizati la dulce atat de mult incat alimentele neindulcite si sanatoase devin neapetisante. Acest lucru poate duce la o dieta mai putin sanatoasa, evitand alimentele care ofera satietate si, in schimb, te umplii cu calorii goale si nesanatoase din produsele indulcite.

-Efectele secundare ale xilitolului atunci cand se depasesc 40-50 de grame pe zi pot include: greata, balonare, colica, diaree, miscarile intestinale crescute.

Produse care folosesc xilitol

  • guma de mestecat
  • inghetata
  • bomboane
  • ciocolata
  • produse de patiserie/deserturi
  • siropuri, gemuri si jeleuri
  • sirop de tuse si cateva vitamine
  • inlocuitori de zahar pudra/granulat
  • unele suplimente si spray-uri nazale
  • paste de dinti si apa de gura

Care este diferenta dintre Xilitol si Eritritol?

Ambele produse sunt alcooli de zahar, insa principala diferenta este ca xilitolul contine unele calorii (nu are zero calorii precum eritritolul), dar mai putin decat zaharul. Totodata, xilitolul are un impact mic asupra nivelului de zahar din sange, in timp ce eritritolul nu are, ceea ce il face mai potrivit pentru diabetici.

In plus, xilitolul consumat in exces poate provoca diaree la unii oameni si din acest motiv unii prefera eritritolul.

!!!Daca esti ingrijorat de efectele negative ale xilitolului, poti utilizati alti indulcitori naturali precum: stevia, miere, curmale, nectar de cocos, zahar de cocos si sirop de artar.

Vezi si: 10 inlocuitori naturali ai zaharului

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole