5 C
București
marți, decembrie 3, 2024

Cedrul Siberian. Ce beneficii are copacul vindecator

Cedrul Siberian (Pinus sibirica) este un arbore vesnic verde, considerat o comoara a naturii si un simbol al sanatatii. Proprietatile sale terapeutice sunt cunoscute de foarte multa vreme, iar preotii il considerau un copac vindecator si un bun remediu pentru curatare.

Acest arbore traieste in padurile din taigaua Siberiei, are o coroana piramidala raspandita sau in forma de umbrela si un trunchi subtire, cu coaja solzoasa, ace de culoare verde inchis si cu o floare albastruie. Spre deosebire de alte specii, cedrul siberian are conurile mai mari, alungite, mai intai mov si apoi maronii. Acestea se coc dupa 14-15 luni si fiecare con contine in jur de 30-150 de nuci (seminte de cedru), foarte apreciate pentru proprietatile lor. Totusi, trebuie sa stiti ca cedrul incepe sa dea roade abia dupa varsta de 60 de ani.

Cedrul siberian poate atinge inaltimea de 50 metri isi diametrul de 2 metri, iar durata maxima de viata este de peste 800 de ani.

Cedrul Siberian – Proprietati

In scop terapeutic, cam toate partile componente ale copacului sunt utile (acele, mugurii, cojile de nuci, rășina, nucile in sine si scoarta), fiind folosite la realizarea unor preparate medicinale si chiar medicamente.

-Cedrul are in compozitia sa cedrol, cadinen, cedren, cedrenol, etc. Scoarta sa are proprietati imunostimulatoare excelente si antiseptice puternice, fiind folosita in medicina populara pentru imbunatatirea metabolismului, activitatea sistemului nervos si intarirea imunitatii.

-Nucile de cedru (semintele/fructele) contin minerale (fier, calciu, magneziu, cupru, cobalt, zinc, fosfor, iod, mangan) si vitamine (A, B1, B2, B3, C, E), grasimi nesaturate, rasini, fitohormoni, arginina, etc.

-Uleiul din nuci de cedru siberian contine o cantitate mare de vitamine A, B, D, E, F (are de 5 ori mai multa vitamina E decat uleiul de masline si de 3 ori mai multa vitamina F decat uleiul de peste) si minerale (cupru, fier, fosfor, iod, zinc).

-Acele cedrului contin numeroase elemente active: vitamina C, tanin, rasina, uleiuri esentiale, provitamina A sau caroten, aminoacizi, oligoelemente.

Cedrul Siberian – Ce beneficii au nucile de cedru pentru sanatate

Nuca de cedru, adica samanta conului de cedru are un gust asemanator cu nuca, dar mult mai aromat, datorita rasinilor pe care le contine.

Principalul efect terapeutic al nucii de cedru este acela de tonic asupra intregului organism si totodata linistitor. De asemenea, aceste nuci sunt si un tonic renal, avand proprietati diuretice si antiseptice si calmeaza diverse dureri (reumatism, artrita).

Iata in ce afectiuni se pot folosi nucile de cedru siberian:

  • Afectiuni gastro-intestinale
  • Afectiuni renale
  • Alaptare
  • Anemie
  • Anxietate cronica
  • Artrita
  • Ateroscleroza
  • Cistita
  • Copii in crestere
  • Cresterea oaselor
  • Debilitate, depresie
  • Impotenta
  • Ischemia cardiaca
  • Oboseala
  • Reumatism si guta
  • Sterilitate
  • Tensiune nervoasa
  • Ulcer gastro-duodedenal

Pentru toate afectiunile de mai sus, se recomanda urmatoarele metode de preparare si administrare:

  • Semintele pot fi consumate ca atare, cu o ora inainte de masa, cate 30-50 g/zi.
  • Pasta cu miere: 3 linguri de nuca de cedru siberian se macina fin cu rasnita electrica, apoi se adauga 3 linguri de miere lichida (de preferat sa fie miere de salcam sau coriandru. Se amesteca bine si se administreaza cate 1-2 doze de preparat pe zi, in cure de 3-9 saptamani, mai ales pentru tratarea afectiunilor gastro- intestinale.

Atentie, se recomanda prudenta in administrarea acestui remediu celor care sufera de alergie la alune, arahide, migdale.

Ce beneficii are rasina de cedru siberian

Rasina de cedru are efecte bactericide, antiinflamatoare si de regenerare celulara, grabind procesul de vindecare a ranilor. De exemplu, rusii folosesc rasina pe post de medicament, pentru realizarea unor unguente vindecatoare in tratamentul afectiunilor dermatologice. In plus, rasina de cedru siberian are efect de purificare si regenerare la nivel celular, imbunatateste starea de sanatate si ofera un plus de energie si vitalitate.

Ce beneficii are uleiul de cedru siberian

Acest tip de ulei are un continut ridicat de vitamine si minerale, un gust minunat si este usor de absorbit in organism.

Uleiul de cedru este indicat in bolile legate de tractul digestiv, intareste sistemul imunitar si cel nervos si are un efect excelent si cand vine vorba de leziunile cutanate (psoriazis, ulcere trofice, neurodermatita, eczeme etc.). In plus, uleiul de nuci de cedru are un efect benefic si asupra intertilitatii/potentei.

Ce beneficii au acele cedrului siberian

Acele acestui arbore au proprietati bactericide, antiinflamatorii, sustin metabolismul si imbunatatesc imunitatea. Vezi si: Puterea miraculoasa a sase arbori din Romania

Din aceste ace se pot prepara infuzii, decocturi si tincturi cu efecte minunate.

  • Infuzia din ace de cedru este indicata in: raceala, afectiuni ale inimii si afectiuni respiratorii. Totodata, infuzia poate ajuta si in calmarea durerilor reumatice.
  • Decoctul din ace si muguri de cedru are efect antiinflamator si antiseptic, fiind de un real ajutor la eliminarea secretiilor tractului respirator, in caz de TBC.
  • Tinctura din ace de cedru are efect analgezic si antiinflamator, ameliorand durerile artritei, reumatismului, gutei. La 500 ml alcool alimentar se adauga 5 linguri de ace de cedru si se lasa la macerat o saptamana, apoi se poate consuma in doza redusa, sub forma de picaturi.

Vezi si: Masticul. Ce este si ce beneficii are pentru sanatate

Vezi si: Ce beneficii si contraindicatii au frunzele arborelui Maté

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole