Ceara de albine este o substanta complexa, organica, de consistenta lichida in momentul secretarii, devenind in contact cu aerul solida, de culoare alb-galbuie, moale, plastica, foarte usor lipicioasa, fara a lasa urme de grasime, fara luciu, cu aspect cristalin fin, nu se lipeste de dinti, cu un miros placut ca al mierii de albine.
Ceara de albine este un produs de secretie al albinelor tinere de 12-18 zile, exceptional si al celor varstnice, secretat din glandele cerifere aflate in abdomen, folosit la cladit fagurii sau capacelele.
Din punct de vedere chimic, ceara este un amestec neomogen, complex si variabil de substante organice, asemanatoare cu grasimea animala, intermediara intre aceasta si cea vegetala. Printre componentii cerii de albine, in medie, se admit urmatorii: grasimi, hidrocarburi, substante minerale, substante aromate.
In compozita cerii de albine intra un amestec de substante in cantitati variabile, dupa hrana albinelor si metoda de obtinere. Este insolubila in apa, dar solubila in alcool, eter, cloroform, benzol, benzina, ulei de terepentina.
Calitatea cerii de albine este influentata direct de recolta albinelor (flora, solul, sezonul culesului etc.) si de conditiile fiziologice ale familiei de albine pe de-o parte, iar pe de alta parte de modalitatea de extractie (din faguri, capacele, bostine, la cald, la rece etc.). In functie de acesti factori, variaza compozitia fizico-chimica a cerii calitativ si cantitativ.
In general, la noi se admite ceara in doua sortimente: de categoria I alba-galbuie din care se face ceara alba prin albire sau ceara galbena, singurele cu uz farmaceutic medicinal sau cosmetic si categoria a II-a care este folosita numai industrial.
Actiuni terapeutice ceara de albine:
-Una dintre cele mai vechi utilizari ale cerii de albine este datorata actiunii sale de vehicul medicamentos extern ideal, incorporand diverse substante active datorita proprietatilor ei fizice (moale, elastica, plastica, insolubila in apa etc.).
-Alta actiune este aceea de corector medicamentos extern, modificand favorabil actiunile secundare defavorabile ale componentelor unor formule in care este aplicata.
-In farmacie si cosmetica ceara este folosita pentru actiunea ei impermeabilizanta, necesara in anumite pomezi sau creme.
-Alta actiune este aceea plastica de mulare fara aderare la dantura, folosita pentru aceasta in stomatologie in confectionarea de mulaje dentare fine.
-Mai trebuie mentionate actiunea ei trofica, reparatorie asupra tegumentelor, prin vitamina A continuta, actiunea antibiotica protectoare, precum si actiunea emolienta si alaturi de propolis, antipoluanta, dezodorizanta prin aromele sale.
Indicatii terapeutice ceara de albine:
In farmacie se folosesc ambele forme de ceara (alba si galbena), in diverse formule.
Proprietatea cerii de a da emulsii stabile se foloseste in majoritatea medicamentelor administrate sub forma de emulsii farmaceutice, linimente sau creme.
Proprietatea cerii de albine de a forma geluri variabile in consecinta, incorporand in ea diferite medicamente – ca, de pilda, penicilina – se foloseste pentru a da solutii cu resorbtie lenta, injectabile.
Ceara intra adesea in compozitia avulelor sau supozitoarelor.
In chirurgie, ceara este folosita in tratamentul unor plagi sau sub forma de creme, alifii, in tratamentul arsurilor sau al ulcerelor pielii, dand rezultate excelente prin bogatia ei in vitaminele A si D.
Vezi si: Mierea de salcam. De ce este considerat cel mai bun produsul apicol si ce indicatii terapeutice are
In medicina interna, se foloseste ceara si sub forma de bomboane amestecate cu miere si vitamine. Acestea ajuta la stimularea secretiilor salivare si gastrice. Totodata, mai ajuta si la curatarea dintilor de tartru, culoarea galbena (mai ales la fumatori) si este foarte activa in paradentopatii, intarind gingia.
Iata care sunt si cele mai importante utilizari ale acesteia pentru sanatate:
- Ceara de albine este indicata in infectiile bacteriene – aceasta inhiba dezvoltarea bacteriilor si a fungilor, fiind eficienta in tratamentul infectiilor. Se face un tratament combinat cu ceara de albine, miere si ulei de masline. De asemenea, acest remediu poate fi folosit la vindecarea iritatiilor de scutec la bebelusi;
- Ceara de albine are efect analgezic, fiind utila in calmarea durerilor de cap sau musculare – se fierbe la foc mic, timp de 3 ore, cate 1 lingura de pudra de studenita si pudra de pelin, dizolvate intr-un litru de ulei de masline. La final se strecoara si apoi se adauga 80 g ceara de albine si 10 picaturi ulei esential de tea tree.
- Ceara de albine poate trata eczemele si eruptiile cutanate – se recomanda folosirea unui amestec din ceara de albine, ulei de masline si miere. Acest remediu ajuta atat la reducerea inflamatiilor provocate de eczeme, cat si la prevenirea infectiilor;
- Ceara de albine ajuta in cazul iritatiilor de piele si arsurilor usoare – tot ce trebuie sa faci este sa topesti ceara si sa o aplici pe zona afectata. Aceasta grabeste regenerarea epidermei si vindeca aceste afectiuni;
- Ceara de albine este recomandata in cazul hemoroizilor – pentru un efect garantat, se recomanda combinarea ei cu ulei de galbenele si de masline. Aceasta ajuta la calmarea mancarimilor si la stoparea sangerarii cauzate de hemoroizi;
- Ceara de albine este utila in tratarea rinitei alergice si a astmului – datorita proprietatilor antialergice, ceara de albine poate calma simptomele de alergie.
Actiuni toxice ceara de albine:
Ceara poate deveni nociva prin contaminare cu diverse impuritati si poate deveni inactiva cand in procedeele de preparare sau de conservare pierde vitamina A sau antibioticele continute.
Contraindicatii ceara de albine:
Cremele cu ceara nu sunt indicate in plagile supurate in care se urmareste eliminarea externa a puroiului. Deoarece ceara creste secretiile digestive (bucale, gastrice, intestinale) este contraindicata in bolile cu exces de salivatie sau secretie gastrica si intestinala.
Mod de administrare si dozare ceara de albine:
Ca medicament, ceara de albine se foloseste mai mult extern in aplicatii pe piele de 2-3 ori pe zi. Pe cale interna, bucal, se administreaza sub forma naturala de faguri sau capacele sau sub forma de bomboane sau guma de mestecat. Ceara se mai administreaza si pe mucoasele vaginale in ovule 1-2 pe zi sau rectala in supozitoare 1-2 pe zi/
Ceara trebuie pastrata la loc ferit de lumina, caldura, umiditate si contaminare. Dupa parerea specialistilor, seara de albine odata scoasa din stupi, incepe sa-si piarda activitatea utila in 2-3 ore, daca este expusa la aer, lumina, caldura si umiditate. In conditii de conservare la frigider, ceara isi poate pastra activitatea utila maxim 1-2 saptamani. In literatura de specialitate, se estimeaza la 1-3 ani durata de valabilitate a cerii in conditii de preparare si pastrare optime, fara insa a se lua in considerare activitatile ei medicinale.
Vezi si:
Cum recunosti mierea contrafacuta – 5 metode prin care afli adevarul
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] 1 lingurita de ceara de albine. […]
[…] obisnuinta. De asemenea, constipatia poate fi si ea ameliorata prin consumul unui amestec de polen, capacele de ceara si miere de […]