18.2 C
București
joi, octombrie 10, 2024

Cum recunosti mierea contrafacuta – 5 metode prin care afli adevarul

Cum recunosti mierea contrafacuta – Exista o multime de metode pentru a testa mierea daca este de buna calitate sau nu. Noi am gasit 5 dintre ele dar avem pentru voi si o multime de alte sfaturi pentru a cumpara in cunostinta de cauza.

Din pacate, multi dintre comercianti apeleaza la diferite artificii pentru falsificarea mierii pentru a obtine mai multi bani. Astfel, ajungem sa consumam produse contrafacute, de proasta calitate si periculoase uneori chiar si pentru sanatate.

Cum recunosti mierea contrafacuta – 5 metode simple

Mierea naturala are densitatea de 1,4 ori mai mare decat apa, conform studiilor, astfel ca nu se dizolva imediat. Daca amestecati mierea in apa rece, ea ar trebui sa cada pe fundul paharului si sa nu se imprastie rapid in apa.

In general mierea contrafacuta are densitate mai mica pentru ca e ‘indoita’ si se dizolva rapid in apa.

Daca mierea pe care vreti sa o cumparati este necristalizata sau nezaharisita, introduceti o lingura in borcan si apoi ridicati-o. Daca mierea curge continuu, fara sa se intrerupa, e cel mai probabil miere naturala. Mierea falsificata tinde sa picure sau sa curga intrerupt.

O alta metoda de testare a mierii este prin aprinderea unui chibrit deasupra lingurii de miere. Se spune ca daca mierea e natura se topeste imediat. Mai mult, mierea contrafacuta are un sfarait in prezenta flacarii.

Testul hartiei e unul foarte simplu: se pune putina miere pe o foaie de hartie, iar daca pata se raspandeste imediat pe suprafata hartiei, mierea e contrafacuta.

Nu in ultimul rand, daca aveti la indemana un creion chimic, puteti incerca sa amestecati mierea intr-o lingura cu acest creion, timp de un minut. In momentul in care mierea se coloreaza, aveti certitudinea ca e miere contrafacuta. Mierea naturala nu se modifica, nu isi schimba culoarea.

Cum recunosti mierea contrafacuta – Alte indicii

Culoarea mierii este foarte importanta. Mierea de salcam trebuie sa fie aproape incolora, daca e prea galbena poate fi vorba de un amestec. Miera de mana e cea mai scumpa si trebuie sa fie cat mai inchisa la culoare. O culoare slaba indica un amestec.

Densitatea mierii va spuneam si mai devreme ca e de 1,4 mai mare decat a apei. Vorbim despre un lichid cu densitate mare. In mod normal se poate testa densitatea cu refractometru, insa pentru oamenii obisnuiti se poate efectua urmatorul test: intoarceti recipientul in care e mierea, cu capacul inchis, invers. Urmariti viteza cu care se misca bula de aer din interior. Daca densitatea e mare si mierea de calitate, miscarea va fi foarte lenta.

Pretul e un indicator bun uneori, insa poate sa va pacaleasca. In general urmariti pretul pietei si nu cumparati daca gasiti mult sub acesta.

Exista si analize speciale prin care poate fi testata mierea, precum cele facute de Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura din Bucuresti. Acestea insa costa si dureaza o perioada pana la aflarea rezultatelor.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole