18.1 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Ceaiurile potrivite pentru persoanele cu diabet

Diabetul este o afectiune cronica in care nivelul zaharului din sange este prea ridicat. Gestionarea diabetului implica nu doar monitorizarea atenta a alimentatiei, ci si a bauturilor consumate. Ceaiurile pot fi o alegere excelenta pentru persoanele cu diabet, deoarece pot aduce beneficii pentru controlul glicemiei si sanatatea generala. In acest articol, vom explora ceaiurile indicate pentru diabetici si modul in care acestea pot fi incluse in rutina zilnica.

!!! Diabetul a crescut la proportii „epidemice”, iar cele mai recente statistici dezvaluite de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA arata ca 30,3 milioane de americani au diabet, inclusiv cele 7,2 milioane de oameni care nici macar nu cunosteau acest lucru. In plus, diabetul afecteaza oameni de toate varstele, inclusiv 132.000 de copii si adolescenti sub 18 ani. 

Din fericire, exista unele ceaiuri din plante care contin ingrediente care pot ajuta la gestionarea zaharului din sange, pot creste sensibilitatea la insulina sau pot combate inflamatia. Afla mai multe despre ceaiurile din plante pentru diabet in randurile de mai jos.

Ceaiuri indicate persoanelor cu diabet:

1. Ceaiul de scorus:

Acest ceai este adesea recomandat pentru diabetici, deoarece poate contribui la scaderea nivelului de zahar din sange. Scorusul contine compusi naturali care ajuta la sensibilitatea la insulina si la controlul glicemiei.

2. Ceaiul de cuisoare:

Cuisoarele pot ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii la insulina. Acest ceai are, de asemenea, proprietati antioxidante si antiinflamatorii.

3. Ceaiul verde:

Exista anumite studii care arata ca aportul de flavan-3-oli si/sau antocianidine gasite in acest ceai poate imbunatati controlul glicemic si poate ajuta la normalizarea nivelului de zahar din sange. Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, se crede ca ceaiul verde este benefic pentru cei cu risc sau diagnosticati cu diabet de tip 2. Catechinele ceaiului verde, in special EGCG, par sa aiba efecte anti-obezitate si antidiabetice.

*Este important sa alegi variantele de ceai verde fara adaos de zahar.

4. Ceaiul de frunze de dafin:

Acest ceai poate contribui la scaderea nivelului de glucoza din sange si poate imbunatati sensibilitatea la insulina. Frunzele de dafin au compusi benefici pentru persoanele cu diabet.

5. Ceaiul de scortisoara:

Scortisoara poate ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea utilizarii glucozei de catre celule. Este important sa fie consumata cu moderatie, deoarece poate influenta glicemia.

6. Ceaiul de ghimbir:

Ghimbirul poate ajuta la reglarea glicemiei si poate avea efecte benefice asupra metabolismului, arata mai multe studii. In plus, se crede ca gingerolul – componenta activa majora a ghimbirului creste absorbtia de glucoza in celulele musculare fara a utiliza insulina. Ajutand astfel la gestionarea nivelului ridicat de zahar din sange.

Acesta poate fi consumat sub forma de ceai sau adaugat in bauturile calde.

7. Ceaiul de frunze de mesteacan:

Acest ceai poate ajuta la imbunatatirea proceselor metabolice si la reglarea nivelului de zahar din sange.

8. Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel a fost asociat cu o sensibilitate imbunatatita la insulina si un management al glucozei si poate ajuta la reducerea stresului oxidativ din organism. Un studiu publicat in 2018 a constatat ca atunci cand participantii la studiu cu diabet de tip 2 au consumat ceai de musetel de trei ori pe zi (dupa fiecare masa) timp de opt saptamani, cercetatorii au observat beneficii atat in ​​ceea ce priveste rezistenta la insulina, cat si markerii inflamatori.

Totodata, cercetarile care au implicat animale au aratat ca consumul zilnic de ceai de musetel poate ajuta la incetinirea sau prevenirea progresului complicatiilor care pot aparea odata cu diabetul, desi sunt necesare mai multe studii la oameni.

9. Ceaiul de hibiscus

Acest ceai ar putea juca un rol in gestionarea diabetului si alte probleme legate de boala. De exemplu, ceaiul de hibiscus poate oferi beneficii pentru sanatatea inimii si, potrivit Institutului National de Diabet si Boli Digestive si de Rinichi, a avea diabet inseamna ca aveti mai multe sanse de a dezvolta boli de inima, plus ca aveti sanse mai mari de atac de cord si accident vascular cerebral. „S-a descoperit ca un consum 220 ml ceai de hibiscus de doua ori pe zi reduce tensiunea arteriala sistolica la persoanele cu diabet zaharat intr-o perioada de o luna, ceea ce este o veste deosebit de buna pentru aceasta populatie, deoarece acestia au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare”, spune. Palinski-Wade. In plus, o analiza din 2015 a constatat ca ceaiul de hibiscus a ajutat in mod semnificativ la scaderea tensiunii arteriale sistolice si diastolice.

10. Ceaiul Rooibos

Un studiu de laborator a descoperit ca rooibos poate ajuta la stoparea formarii celulelor adipoase, despre care cercetatorii au spus ca ar putea juca un rol in prevenirea obezitatii.

In plus, ceaiul rooibos contine un compus vegetal numit aspalatina, care are proprietati de scadere a glicemiei, au sugerat cercetatorii, intr-un studiu publicat in 2019. Studiul, realizat intr-un cadru de laborator, a mai constatat ca acest compus poate ajuta la inversarea complicatiilor asociate bolilor metabolice. Boala metabolica sau sindromul metabolic este un grup de afectiuni precum excesul de grasime corporala in jurul taliei si glicemia crescuta, care cresc riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, precum si diabet de tip 2, conform Mayo.

De asemenea, cercetarile din 2009 pe soareci cu diabet zaharat de tip 2 au descoperit ca aspalatina a ajutat la imbunatatirea intolerantei la glucoza si poate fi benefica in controlul zaharului din sange pentru diabetul de tip 2.

Cum sa consumi ceaiurile in mod corespunzator:

  • Fara zahar adaugat: Evita adaugarea de zahar sau indulcitori artificiali in ceaiurile tale. Poti utiliza indulcitori naturali cu indice glicemic scazut, cum ar fi stevia.
  • Varietate si moderatie: Alterneaza diferite tipuri de ceaiuri pentru a beneficia de diferitele lor proprietati. Totusi, consumul excesiv de ceai poate avea si efecte adverse, asa ca nu exagera.
  • Consulta medicul: Inainte de a adauga ceaiuri sau suplimente in dieta ta, consulta medicul sau un specialist in nutritie, mai ales daca ai diabet sau alte afectiuni medicale.

!!! Ceaiurile pot fi o modalitate excelenta pentru persoanele cu diabet de a beneficia de proprietatile plantelor si de a sustine controlul glicemiei si sanatatea generala. Cu o abordare atenta si in colaborare cu profesionistii in domeniul sanatatii, poti integra aceste ceaiuri in rutina ta zilnica pentru a te bucura de beneficiile lor.

Vezi si: Sucul de fasole verde, un bun remediu pentru diabetici

Vezi si: 6 retete delicioase de sucuri naturale pentru diabetici

Vezi si: Beneficiile miraculoase ale sucului de castraveti: Un aliat puternic impotriva tensiunii, cancerului, diabetului si obezitatii

Vezi si: Un consum mare de carne rosie creste riscul de diabet, arata studiile

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole