23.5 C
București
luni, aprilie 1, 2024

Un consum mare de carne rosie creste riscul de diabet, arata studiile

Mai multe studii au sugerat ca o dieta bogata in carne rosie (carnea de porc, vita, oaie si vitel) si procesata (carnurile procesate sunt cele care sunt conservate, sarare, afumare sau uscare: hot-dog-urile, slanina, sunca, carnatii etc.) poate creste riscul de diabet de tip 2. 

Intr-un studiu, cercetatorii au observat un grup de barbati si femei de varsta mijlocie timp de patru ani si au descoperit ca cei care au crescut consumul de carne rosie cu jumatate de portie pe zi aveau un risc cu 48% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 decat daca nu si-ar fi schimbat dieta. In schimb, cei care au redus consumul de carne rosie au avut un risc mai mic.

Prin urmare, carnea rosie procesata este extrem de daunatoare pentru sanatate. De asemenea, se crede ca aditivii, conservantii si substantele chimice (de exemplu, nitriti, nitrati) care sunt adaugati carnii in timpul fabricarii pot dauna pancreasului (organul care produce insulina) si creste rezistenta la insulina. Nitritii din aditivii alimentari sunt asociati cu un risc crescut de diabet de tip 2, mai ales atunci cand oamenii consuma multa carne rosie si procesata.

Vezi si: Simptomele diabetului. Dr. Hancu: ”E o boala extrem de perfida,cand apar aceste semne boala e extrem de avansata”

Intr-un alt studiu, cercetatorii au examinat obiceiurile alimentare a a peste 104.000 de adulti care aveau in medie 43 de ani si nu aveau antecedente de diabet de tip 2. Pe baza inregistrarilor dietetice detaliate, oamenii de stiinta au calculat cat de mult au fost expusi oamenii la nitrati si nitriti, substante chimice care se gasesc in mod natural in alimentele intregi si in aditivii utilizati pentru a imbunatati aroma si durata de pastrare a carnii procesate si a altor alimente produse in masa.

Participantii au fost urmariti timp de aproximativ sapte ani, iar aproape 1.000 dintre ei au dezvoltat diabet de tip 2.

Persoanele cu cei mai multi nitriti din dieta lor din aditivi alimentari au avut cu 53% mai multe sanse de a primi un diagnostic de diabet de tip 2 decat participantii ale caror diete continea cele mai mici cantitati de carne si alimente procesate, au raportat cercetatorii pe 17 ianuarie in PLoS Medicine.

In momentul in care oamenii de stiinta au verificat mai atent dietele participantilor, au descoperit ca in mod cert carnea procesata precum sunca si carnatii erau de departe cea mai mare sursa de aditivi alimentari care contin nitriti, urmate de mesele gata de consum care contin carne procesata. Combinate, aceste tipuri de alimente au reprezentat 76% din nitratii din aditivii alimentari.

„Pentru a reduce riscul de diabet de tip 2, oamenii ar trebui sa manance o varietate de alimente neprocesate si minim procesate, in special fructe, legume, leguminoase, nuci si cereale integrale – si sa evite alimentele care ar putea creste riscul de diabet de tip 2, cum ar fi carne procesata, bauturi racoritoare si alimente ultraprocesate in general”, spune Priscila Machado, PhD, cercetator la Institutul pentru Activitate Fizica si Nutritie de la Universitatea Deakin din Australia.

Totodata, miscarea, mentinerea unei greutati corporale sanatoase, evitarea tutunului si  limitarea consumului de alcool pot ajuta la minimizarea riscului, potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA.

Vezi si: 6 retete delicioase de sucuri naturale pentru diabetici

Vezi si: Ai glicemie crescuta? Iata cea mai buna terapie nutritionala pentru diabetici

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole