26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Ceaiul – Un ghid util pentru incepatori. Tipuri si beneficii

Dupa apa, ceaiul este cea mai cunoscuta bautura din lume. Acesta este apreciat pentru gustul sau aromatic, dar si pentru valoare sa medicinala. Totusi, daca esti un incepator in lumea ceaiurilor, poate fi destul de complicat sa „navighezi” printre diferitele tipuri de ceai disponibile (de exemplu: ceaiul matcha, Oolong, Earl Grey, Rooibos etc.). Iata, asadar, un mic ghid care sa te ajute sa aprofundezi mai multe informatii despre ceaiuri.

In primul rand trebuie sa stii povestea ceaiului incepe de la frunzele si mugurii de frunze ale unui arbust vesnic verde, numit Camellia sinensis. Pentru prepararea ceaiului, frunzele plantei sunt infuzate in apa fierbinte, apoi strecurate. La final, ceaiul capata un gust usor amar si produce un efect stimulant datorita prezentei cofeinei.

In al doilea rand, trebuie sa stii ca exista o diferenta intre ceaiuri si infuzii. De exemplu, daca o bautura nu contine planta Camellia sinensis, aceasta nu poate fi numita ceai. Totusi, datorita marketingului, mai multe bauturi calde au fost etichetate drept ceai de plante, dar trebuie sa stii ca ceaiurile din plante care nu contin Camellia sinensis, sunt de fapt infuzii de plante, mirodenii, flori, fructe, frunze, scoarta sau radacini ale unei plante.

Primii care au descoperit valorile medicinale ale ceaiului au fost chinezii. Acestia il considerau un tonic care putea opri imbatranirea, promova tineretea si vitalitatea si asigura o viata lunga.

Ceaiurile preparate din planta Camellia sinensis sunt clasificate in principal dupa modul in care sunt procesate frunzele de ceai. De exemplu, principale tipuri de ceai sunt: ceaiul alb, galben, verde, oolong, negru si inchis (post-fermentat).

Tipuri de ceai

-Ceaiul alb

Dintre toate tipurile, ceaiul alb este cel mai delicat, deoarece este procesat minim. Acesta este produs fie din mugurii tineri ai plantei, fie dintr-un amestec de un mugur si 2 frunze de ceai imature.

Ceaiul alb are un gust subtil de ceai si este cel mai bine savurat fara aditivi precum laptele sau mierea.

-Ceaiul galben

Acest tip de ceai este destul de rar si scump. Mugurii tineri de ceai sunt copti la tigaie si inveliti intr-o carpa speciala, iar aceasta procedura se repeta de mai multe ori, timp de trei zile, pentru a oxida usor frunzele. Acest pas, numit „ingalbenire sigilata”, ajuta la captarea aromei in muguri. Odata infuzat in apa fierbinte, va capata o culoare galbena, o aroma imbietoare si un gust dulceag.

-Ceaiul verde

De regula, atunci cand spui ceai… primul lucru care iti vine in minte este ceaiul verde. Dintre toate tipurile, se pare ca ceaiul verde a fost cel mai studiat si asta datorita nivelului sau ridicat de antioxidanti.

In cazul ceaiului verde, frunzele plantei sunt recoltate si apoi rapid prajite in tigaie sau aburite. Frunzele de ceai sunt apoi uscate pentru a preveni oxidarea excesiva. Acesta este ceea ce ajuta frunzele verzi sa nu se rumeneasca prea mult si le permite sa pastreze un gust de iarba, proaspat cules.

-Ceai Oolong

In functie de nivelul de oxidare al frunzelor, ceaiul Oolong se afla undeva intre ceaiul verde si cel negru. Gustul acestuia poate avea blandetea unui ceai verde sau gustul astringent al ceaiului negru. Frunzele de ceai Oolong sunt de obicei rasucite, ondulate sau rulate in fire lungi si subtiri.

-Ceaiul negru

Ceaiul negru este produs atunci cand frunzele de ceai sunt complet oxidate si devin maro mahon sau negru. Gustul, in functie de culoarea frunzelor, poate varia de la tonuri de malt, afumat, pana la chiar tonuri de fructe.

-Ceaiul post-fermentat Pu-erh

Acesta este un tip de ceai invechit, originar din China. Atuncei cand frunzele de ceai imbatranesc, bacteriile reactioneaza cu frunzele de ceai si schimba aroma, dar si aspectul frunzelor.

Ceaiul post-fermentat Pu-erh are o aroma de pamant putin mai puternica decat ceaiul negru si are proprietati probiotice.

Beneficiile consumului de ceai

-Ceaiul (in special cel verde si alb) este bogat in antioxidanti care pot impiedica radicalii liberi sa afecteze sistemul metabolic, circulator, respirator si nervos prin oxidare.

-Antioxidantii din ceai ajuta la intarirea sistemului imunitar. Alcaloizii din ceai sunt dezinfectanti puternici si au proprietati antimicrobiene, antivirale si germicide ridicate. Prin urmare, ceaiul ajuta la ameliorarea febrei si la prevenirea infectiilor. Totusi, ceaiul trebuie consumat cu moderatie.

-Polifenolii din ceai stimuleaza refacerea celulara, ceea ce inverseaza semnele de imbatranire a pielii, cum ar fi ridurile. De asemenea, poate incetini semnificativ procesul de imbatranire pentru a ajuta la intarzierea pierderii vederii, degenerescenta maculara, slabirea muschilor si alte afectiuni induse de imbatranire.

-Ceaiurile pot avea proprietati anticancerigene. De exemplu, potrivit unei cercetari din 2015, ceaiul negru s-a dovedit a avea capacitatea de a induce apoptoza in liniile celulare de cancer de colon. Totodata, ceaiul verde este cercetat pentru beneficiile sale, iar universitatile japoneze au descoperit recent ca ECGC din el ajuta la prevenirea cancerului. Totusi, nici ceaiul alb si Pu-erh nu se lasa mai prejos atunci vand vine vorba de prevenire a cancerului.

-Ceaiurile amelioreaza starile depresive. In plus, polifenolii si cofeina din ceai ajuta la stimularea creierului si la imbunatatirea concentrarii.

-Ceaiul este un mare energizant, iar alcaloizii, taninul si cofeina prezente in el sunt stimulenti naturali cu actiune foarte rapida si eficienti.

-Ceaiul imbunatateste digestia si te ajuta sa pierzi in greutate.

-Mai multe studii au descoperit ca ceaiul reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

-Scade colesterolul si previne bolile de inima.

-Polifenolii din ceai pot reduce inflamatia, prevenind astfel artrita reumatoida.

-Flavonoidele din ceai protejeaza impotriva bolilor oculare cum ar fi cataracta, degenerescenta maculara si anumite tipuri de glaucom.

-Polifenolii din ceai pot creste densitatea minerala osoasa si le pot face mai puternice.

-Catechinele din ceaiul verde s-au dovedit a fi deosebit de utile in inhibarea productiei de radicali liberi care captusesc arterele si in prevenirea formarii cheagurilor de sange.

-Ceaiul actioneaza ca o protectie solara naturala, protejandu-ne de efectele daunatoare ale razelor UV.

-Ceaiul mentine sanatatea orala. Acesta combate bacteriile care sunt asociate cu cariile dentare.

Vezi si: Cele mai bune 10 ceaiuri pentru energizare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole