19.9 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Top 10 cele mai bune plante vindecatoare pentru afectiunile pielii

Inca din Antichitate, oamenii au folosit plantele in scop terapeutic datorita puterilor curative, care nu doar ca sprijina sanatate, dar au si un efect benefic in afectiunile pielii. Aplicate sub forma de lotiuni, creme, masti si cataplasme, multe dintre plantele pe care le intalnesti te pot ajuta, deoarece au proprietati antiinflamatorii, antioxidante, antibacteriene, antivirale si relaxante, facandu-le aplicabile intr-o gama larga de situatii.

Trebuie sa stii ca exista unele plante care pot accelera procesul de vindecare si pot proteja impotriva infectiilor. Iata o mica lista cu cele mai bune dintre ele:

1.Arnica

Arnica este folosita adesea in tratarea echimozelor sau vanatailor. Crema de arnica/gelul cu arnica ajuta in caz de durere sau in cazu vanatailor aparute la nivelul pielii. Totodata, s-a dovedit ca arnica a reusit sa grabeasca semnificativ vindecarea echimozelor post-operatorii.

In plus, mai multi fitoterapie sunt de parere ca preparatele cu arnica poate fi un bun tratament si pentru venele sparte, deoarece poate sa ajute la reducerea aspectului vinisoarelor (acele vene in forma de panza de paianjen sau capilare sparte).

2.Lavanda

Pe langa mirosul ametitor, lavand ofera si multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv efecte antimicrobiene si antioxidante. Studiile arata ca planta poate elimina aspectul ridurilor si al cicatricilor si poate lasa pielea stralucitoare de tanara. 1-2 picaturi de ulei de lavanda in lotiunea/crema preferata poate oferi pielii un boost antioxidant inainte de somn.

Aplicat direct pe piele, uleiul de lavanda ajuta in problemele serioase ale epidermei, precum eczemele si psoriazisul, care raspund bine la proprietatile anti-inflamatoare, deoarece are abilitatea de a calma pielea iritata, dar si de a actiona pozitiv in privinta psoriazisului. In plus, uleiul de lavanda e utilizat ca alternativa la tratarea muscaturilor de insecte (in amestec cu putin bicarbonat si aplicat pe locul afectat).

3.Gotu Kola – „Iarba tigrului”

Gotu Kola (Centella asiatica) sau iarba tigrului, cum mai este cunoscuta, este o planta cunoscuta de mult timp pentru ca accelereaza vindecarea vanatailor si ranilor, reducand inflamarea si durerea. Acest lucru se datoreaza prezentei saponinelor din planta, care stimuleaza circulatia si accelereaza procesul de vindecare, crescand productia de colagen, imbunatatind fermitatea si elasticitatea pielii.

Povestea spune ca atunci cand tigrii erau raniti, se rostogoleau in aceasta planta pentru a se vindeca, iar de aici provine si numele de ”iarba tigrului”.

De asemenea, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, planta creste hidratarea pielii si ajuta la repararea pielii urscate, rosii si iritate, fiind recomanda pentru tratarea diferitor afectuni de piele, in special pielii cu rozacee sau pielii aspre (eczema si psoriazis).

Cum se foloseste: planta se poate amesteca in multe lotiuni sau creme pentru a face o solutie de vindecare a ranilor sau pur si simplu folosesti uleiul ei esential.

4.Musetel

Planta este o sursa bogata de antioxidanti si flavonoide puternice, care ajuta la prevenirea stresului oxidativ din piele si la imbunatatirea oricarei afectiuni inflamatorii. De asemenea, studiile arata ca musetelul este capabil sa reduca ridurile si aparitia cicatricilor.

In cosmetica, extractul de musetel este considerat un adevarat adjudvant in tratamentul inflamatiilor si al iritatiilor produse de acnee pe fata si corp. Dermatologii sustin faptul ca preparatele cosmetice din florile de musetel se potrivesc cu toate tipurile de piele, dar e indicat mai ales pentru vindecarea tenului uscat si iritat. Acestea au rolul de a calma, hidrata si de a rezolva numeroase probleme legate de cosuri, eczeme, acnee, infectii, arsuri solare si alergii.

Tot ce trbuie sa faci este sa consumi ceai sau sa il folosesti sub forma de cataplasme (inmoaie o discheta demacheanta in acest ceai si aplic-o pe zona inflamata a pielii).

5.Aloe vera

Planta este cunoscuta pentru proprietatile sale calmante, antiinflamatorii si analgezice. Asadar, fie ca vrei sa vindeci pielea arsa, sa protejezi pielea de infectii sau sa ameliorezi inflamatia cauzata de eczeme sau psoriazis, studiile arata ca gelul de aloe vera este un remediu excelent.

Este nevoie doar de o cantitate mica pentru a oferi confort de racire si pentru a calma inflamatia.

Vezi si: Crema cu aloe vera – un remediu eficient pentru regenerarea pielii

6.Tataneasa

Ingredientele active din planta au proprietati de vindecare a ranilor care pot accelera procesul de reparare a pielii. Acest remediu a fost folosit de vindecatorii traditionali de sute de ani. Folosite sub forma de cataplasma direct pe locul ranilor, poate duce la grabirea vindecarii,

Folosita pe post de compresa, tataneasa are si capacitatea de a reduce durerile orice fel, fie ele musculare sau articulare. In plus, planta are si efecte antiinflamatoare, fiind un remediu eficient pentru tratarea artritei, a gutei sau a altor afectiuni de natura inflamatorie.

Vezi si: O veche reteta cu tataneasa este confirmata de Institutul Oncologic ca fiind un excelent adjuvant in metastaze

7.Coada soricelului

Pe vremuri, grecii antici foloseau aceasta planta pentru a trata ranile pielii si pentru a opri sangerarile. In prezent, studiile stiintifice arata ca planta are o compozitie bogata in flavonoide si acid clorogenic, un important antioxidant, care ii confera capacitatea de a vindeca ranile si activitatea citotoxica. Folosita sub forma de cataplasma pentru rani profunde, s-a observat o vindecare mai rapida si fara cicatrici vizibile.

Cum se foloseste:

-Sub forma de bai sau comprese, coada soricelului are efect calmant, antiinflamator si dezinfectant in arsuri, plagi purulente, eczeme, hemoroizi si ulcere varicoase. Pentru bai se foloseste 30-60 g planta la 1 l de apa. Pentru un efect mai puternic, se poate adauga si radacina de tataneasa.

-Compresele cu acest ceai calmeaza tenurile inrosite si iritate. De asemena, tot in tratamentele externe se foloseste si uleiul de coada soricelului in aromoterapie si masaj.

8.Nalba Mare

Radacina plantei este plina de antioxidanti si minerale vindecatoare, ceea ce o face un bun remediu pentru rani. Radacina secreta un tip de mucilagiu care poate ajuta la reducerea inflamatiei si la combaterea infectiilor la locul unei rani. Asadar, o doza concentrata de mucilagiu de la radacina poate fi aplicata local, in cantitati mici, direct pe locul unei zgarieturi sau taieturi pentru a accelera vindecarea.

Totodata, pentru tenul uscat si ridat, se folosesc comprese care se tin pe fata timp de 10-15 minute. Pentru obtinerea acestei solutii, se fierb timp de o jumatate de ora 30 g radacina cu 500 ml apa, se lasa la infuzat 30 de minute jumatate, apoi se strecoara. In plus, daca la un pahar de lichid se adauga o lingurita de miere se obtine un produs cosmetic care poate fi folosit pentru orice ten, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea „Plante medicinale in apararea sanatatii”.

Vezi si: 3 retete cu nalba pentru uz extern. Ajuta in 8 afectiuni suparatoare

9.Splinuta

Inca din Antichitate, planta a fost folosita in tratamentul infectiilor bacteriene si in curatarea ranilor, precum si in accelerarea procesului de vindecare. Acest lucru se datoreaza in mare parte prezentei flavonoidelor si saponinelor in aceasta planta.

In caz de furuncule si rani purulente, se zdrobesc frunzele proaspete de splinuta si se aplica pe zona afectata. Se bandajeaza cu un tifon si se lasa sa actioneze timp de cateva ore. Tratamentul se face de 2 ori pe zi, timp de 3 zile. Totodata, se poate folosi si ceaiul sub forma de cataplasma.

10.Arbore de ceai

Arborele de ceai este una dintre cele mai puternice plante antivirale, antibacteriene, anti-fungice si antiinflamatoare din lume, fiind un remediu excelent pentru calmarea oricarei iritatii sau infectii ale pielii.

In urma unor cercetari efectate la Centrul de Cercetare a Bolilor de Piele de la Universitatea Isfahan din Iran, au aratat ca uleiul de arbore de ceai a fost eficient si in caz de acnee (usoara pana la moderata).

Uleiul de arbore de ceai este eficient si in ameliorarea psoriazisului, deoarece ajuta la indepartarea celulelor uscate si moarte ale pielii. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antifungice, antiseptice si antiinflamatoare, acest ulei ajuta la ameliorarea pruritului, a inrosirii si a arsurilor. In plus, planta este eficienta si in caz de eczeme, taieturi si infectii, iritatii, arsuri solare, furuncule.

Cateva picaturi de ulei de arbore de ceai diluate intr-un ulei purtator (ex: ulei de masline) pot fi aplicate direct pe piele.

Vezi si: 10 efecte benefice ale uleiului din arbore de ceai pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole