11.4 C
București
duminică, octombrie 27, 2024

Ceaiul de macese. 10 motive care te vor face sa il consumi in aceasta perioada

Ceaiul de macese este apreciat de sute de ani pentru efectele sale terapeutice, fiind considerat un adevarat izvor de sanatate. Acesta are un continut bogat in vitamina C, motiv pentru care specialistii il recomanda ca fiind cel mai eficient calmant natural al omului.

Ceaiul de macese – Cum se prepara

-Ceaiul se prepara din 2 linguri de fructe zdrobite care se fierb 10 minute in 500 ml de apa. Pentru conservarea vitaminei C se recomanda ca fructele sa se introduca in momentul cand apa incepe a clocoti. Dupa ce se racoreste ceaiul se strecoara printr-o panza si se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in cursul unei zile.

-In 250 ml apa se adauga 3-6 linguri de pulbere de macese (fara seminte) si se lasa la macerat 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca 250 ml apa, vreme de 2 minute, dupa care se lasa la racit. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 500 ml de infuzie combinata, care se administreaza pe parcursul zilei. Pe cat posibil, in timpul prepararii este bine ca extractele sa nu intre in contact direct cu metalul din strecuratoare (sunt preferate strecuratorile de plastic sau tifonul) sau din vase, deoarece metal va cataliza oxidarea vitaminelor.

Ceaiul de macese – Beneficii pentru sanatate

1.Ceaiul de macese ajuta la intarirea imunitatii

Este un bun stimulator al sistemului imunitar. Totul se datoreaza continutului mare de vitamina C care are rolul de a intari imunitatea organismului, prevenind aparitia racelilor si a gripei. De asemenea, datorita continutului ridicat in vitamine si minerale, macesele dau rezultate uimitoare si in caz de anemie.

2.Ceaiul de macese este un bun detoxifiant, fiind recomandat in constipatie

Este cunoscut pentru proprietatile sale laxative si diuretice, care pot ajuta organismul sa elimine toxinele si sarurile din organism intr-un mod eficient. Daca va confruntati cu constipatie, se administreaza infuzia combinata de macese indulcita cu miere, cate o jumatate de litru baut dimineata, la trezire, pe stomacul gol. Acizii pectici din compozitia maceselor ajuta la normalizarea florei intestinale si imbunatatesc tranzitul intestinal. Merita retinut, in acest context, si faptul ca tratamentul cu macese, corelat cu cel cu antibiotice, ajuta la eliminarea mult mai rapida a infectiilor bacteriene.

3.Ceaiul de macese este util in convalescenta

In acest caz, se recomanda o ceasca cu ceai de macese, luata cu 10 minute inaintea fiecarei mese. Este un tratament care reface rapid capacitatea naturala de aparare si de efort a organismului, stimuleaza apetitul alimentar si imbunatateste asimilatia substantelor nutritive. Totodata, ceaiul de macese este eficient si in caz de febra.

4.Ceaiul de macese protejeaza inima

Datorita antioxidantilor, ceaiul de macese are un adevarat rol protector pentru inima. Acest6 preparat ajuta la scaderea tensiunii arteriale si normalizeaza circulatia sangelui.

5.Ceaiul de macese este eficient in cistita, nefrita

Macesele contin substante cu un puternic efect diuretic si care protejeaza rinichii si vezica urinara de infectii. Aceste observatii au fost facute in urma unor studii aprofundate de catre Comisia Guvernamentala din Germania, care reglementeaza folosirea plantelor medicinale in aceasta tara. Ceaiul de macese se administreaza dimineata, cate o jumatate de litru pe zi, inaintea meselor principale, in cura de 2 saptamani, urmate de alte 2 saptamani de pauza. Cura dureaza 1 luna. 

6.Ceaiul de macese este util in colecistita, litiaza si colici biliare

Are efect antiinflamator biliar, impiedica precipitarea colesterolului in colecist si formarea de calculi biliari, previne colicile. De asemenea, studiile arata ca aceasta cura cu infuzie combinata de macese ar putea avea ca efect diminuarea in volum a calculilor biliari de mari dimensiuni. Se administreaza infuzia combinata de macese, cate un pahar cu 30 de minute inaintea fiecarei mese, in cure de 1 luna, urmate de cate 10 zile de pauza.

7.Ceaiul de macese este recomandata in reumatism

Este bogat in substante antioxiante si antiinflamatoare, care impiedica degradarea finelor cartilagii din articulatii, ajutand la mentinerea elasticitatii membrelor si a coloanei vertebrale, dar si la cresterea rezistentei organismului la frig, impiedicand aparitia crizelor reumatice. Se recomanda o cura de 1 luna, timp in care se administreaza cate 500 ml ceai de macese pe zi, inaintea meselor.

8.Ceaiul de macese este un bun remediu in afectiunile ficatului

Ajuta la calmarea crizelor de ficat sau a colicilor biliare. De aceea, se recomanda ca dupa o masa copioasa, sa se consume o cana de ceai de macese.

9.Ceaiul de macese ajuta la tratarea si prevenirea artritei

Este un bun analgezic, ceea ce il face sa fie un bun remediu pentru durere. Indiferent daca este durere cronica a artritei sau durere acuta de leziuni sau entorse, proprietatile antiinflamatorii si analgezice pot functiona foarte rapid.

10.Ceaiul de macese este indicat in spondiloza anchilozata

In urma unor cercetari de specialitate, s-a constatat ca ceaiul acesta contine galactolipida, o substanta activa cu un extraordinar efect antiinflamator asupra finelor cartilagii dintre discurile coloanei vertebrale. Administrata pe o durata mai lunga de timp, aceasta substanta nu doar reduce inflamatia si durerea, dar chiar imbunatateste flexibilitatea coloanei vertebrale afectate de aceasta boala. Mai mult, flavonoidele, vitaminele si alte substante antioxidante din macese impiedica procese degenerative de la nivelul tesuturilor articulare. Se recomanda o cura de 3 luni cu ceai de macese, pe stomacul gol, cate 500 ml pe zi, inaintea meselor.

Precautii si contraindicatii

Pulpa de macese nu are nici un fel de contraindicatie in administrare, fiind printre cele mai nenocive remedii cunoscute. In schimb, semintele de macese, au un efect iritant asupra aparatului respirator si a celui digestiv.

Pulberea de macese, remediul care trateaza si previne aparita multor afectiuni

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole