18.4 C
București
duminică, septembrie 8, 2024

Ceaiul de coada-soricelului: O bautura plina de beneficii pentru sanatate

Coada-soricelului, cunoscuta si sub numele de Achillea millefolium, este o planta cu flori mici, cu proprietati medicinale remarcabile. De-a lungul istoriei, coada-soricelului a fost folosita in medicina traditionala pentru tratarea diverselor afectiuni, iar ceaiul preparat din aceasta planta este apreciat pentru numeroasele sale beneficii pentru sanatate.

Originara din multe zone din emisfera nordica, utilizarea acestei plante dateaza de mii de ani. Frunzele de soricel au un miros deosebit, usor picant sau piper, mai ales atunci cand sunt zdrobite pentru a-si elibera compusii aromatici.

Nativii americani si britanicii antici au folosit aceasta planta pe scara larga si este prezenta si in medicina traditionala chineza, in mare parte ca substanta astringenta. Cu toate acestea, ramane una dintre cele mai versatile si recomandate plante medicinale in vindecarea naturala din intreaga lume.

Profilul nutritional al plantei include o varietate de flavonoide, rutina si taninuri, precum si cumarine, saponina, cineol, lactone, eugenol, terpineol si alti antioxidanti. In plus, aceasta planta poate furniza fier, fosfor si sulf din frunzele sale, arata cercetarile.

Cum se prepara ceaiul de coada-soricelului

Pregatirea ceaiului de coada-soricelului este simpla si poate fi facuta acasa cu usurinta. Iata cum sa faci ceaiul de coada-soricelului:

Ingrediente:

  • 1-2 lingurite de flori uscate de coada-soricelului sau 1-2 pliculete de ceai de coada-soricelului
  • 1 cana de apa fierbinte

Instructiuni:

Pune flori uscate de coada-soricelului intr-o cana sau foloseste un pliculet de ceai de coada-soricelului. Toarna apoi apa fierbinte peste flori sau pliculet si lasa ceaiul sa infuzeze timp de 5-10 minute.
Strecoara ceaiul si serveste-l cald sau rece. Poti adauga miere sau lamaie pentru a imbunatati gustul, daca doresti.

Ce beneficii are ceaiul de coada soricelului:

-Efect antiinflamator: Coada soricelului contine compusi care au proprietati antiinflamatorii, ajutand la reducerea inflamatiilor in organism, arata studiile.

-Efect antioxidant: Ceaiul de coada soricelului contine antioxidanti care ajuta la combaterea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

-Efecte antispasmodice: Consumul de ceai de coada-soricelului poate ajuta la calmarea spasmele musculare si a durerilor abdominale asociate cu afectiuni precum sindromul colonului iritabil sau crampele menstruale.

-Imunitate crescuta: Consumul regulat de ceai de coada soricelului poate sustine sistemul imunitar si ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.

-Digestie imbunatatita: Coada soricelului are proprietati astringente si poate ajuta la calmarea durerilor de stomac, precum si la ameliorarea simptomelor asociate cu indigestia si flatulenta.

-Reglarea menstruatiei: Ceaiul de coada soricelului este folosit traditional pentru a ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea durerilor menstruale.

-Imbunatatirea circulatiei: Substantele din coada soricelului pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui in corp, contribuind la sanatatea cardiovasculara.

-Alinarea durerilor: Coada soricelului are proprietati analgezice si poate fi folosita pentru a reduce durerile musculare, durerile de cap si alte tipuri de dureri minore.

-Imbunatatirea calitatii pielii: Consumul de ceai de coada soricelului poate ajuta la reducerea acneei si a altor afectiuni ale pielii, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene. Totodata, planta este renumita si pentru capacitatea sa de a vindeca toate ranile, accelerand procesul de vindecare, arata studiile.

Vezi si: Coada soricelului, un adevarat leac pentru o piele frumoasa si sanatoasa

-Efect calmant: Coada soricelului este cunoscuta pentru efectul sau calmant si poate ajuta la reducerea stresului, anxietatii si a tensiunii arteriale.

-Sustinerea sanatatii respiratorii: Ceaiul de coada soricelului poate fi util in tratarea racelilor si a altor afectiuni respiratorii, datorita proprietatilor sale expectorante si antiinflamatorii.

Are proprietati antitumorale: Studii recente pe animale sugereaza ca ceaiul de coada-soricelului are proprietati antitumorale prin tintirea metabolismului lipidic implicat in formarea cancerului pancreatic.

-Poate fi util pentru hipertensiune arteriala si astm: Un studiu din 2013 publicat in Phytotherapy Research a evaluat activitatile hipotensive, vasodilatatoare si bronhodilatatoare ale plantei – cu alte cuvinte, capacitatea sa de a scadea tensiunea arteriala ridicata, de a relaxa vasele de sange si de a imbunatati respiratia.

Vezi si: Tinctura de coada soricelului. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

Vezi si: Alifia de coada soricelului, reteta eficienta in caz de hemoroizi

Vezi si: Crema pentru afectiunile pielii cu coada soricelului si oxid de zinc

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole