2.4 C
București
sâmbătă, decembrie 14, 2024

Tinctura de coada soricelului. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

Tinctura de coada soricelului. In primul rand, trebuie stiut ca tincturile sunt extracte de plante care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 40%. Preparatele se pun la soare, se agita zilnic si se lasa la macerat timp de 2-3 saptamani. Cand sunt gata, se strecoara foarte bine, pentru ca sucul sa iasa din plantele mace­rate si apoi se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Doza obisnuita: 5-15 picaturi, luate ca atare sau diluate in ceai ori apa fierbinte. Ex­tern, tinc­turile se folosesc pentru ungerea locurilor bol­nave ori sub forma de cataplasme.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de coada soricelului

Doi pumni cu flori de coada soricelului se adauga intr-un borcan si peste ele se toarna alcool de 40 grade sau tuica si se lasa la macerat 3 saptamani, la soare sau in apropierea unei surse de caldura. Alcoolul trebuie sa acopere bine planta, pentru a nu intra in stare de descompunere. In fiecare zi, borcanul trebuie sa fie bine agitat pentru ca planta sa se macereze. De asemenea, se poate prepara si in felul urmator: se adauga o cana de coada-soricelului proaspata la 2 cani de votca. Se lasa lichidul la macerat timp de 2 saptamani si apoi se strecoara bine si se adauga lichidul obtinut in sticlute de culoare inchisa.

Indicatii:

Intern, aceasta tinctura se foloseste in: anorexie, sindrom dispeptic, pentru stimularea functiei hepatice si digestive, diskinezii biliare, afectiuni gastrointestinale (crampe abdominale, colici biliare), colite, enterocolite, meteorism (balonare), hemoragii interne, metroragii, hemoroizi, amenoree, dismenoree, dureri menstruale, metroanexita si cistita.

Extern, tinctura se utilizeaza ca adjuvant in: eruptii cutanate, arsuri usoare, prurit vulvar, rani usoare si intepaturi de insecte.

Iata mai jos ce actiuni terapeutice are tinctura de coada soricelului

Intern: dezinfectanta, antimicrobiana, tonic digestiva, stomahica, antiinflamatoare, calmanta, antispastica, hemostatica, bactericida, antipruriginoasa, cicatrizanta, imunomodulatoare.
Extern: antiinflamatoare, cicatrizanta, hemostatica, antimicrobiana, antipruriginoasa.

  • Tinctura de coada soricelului este recomandata in infectiile genitale – 30 de picaturi de tinctura, consumate de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa;
  • Tinctura are rolul de a stimula secretia bilei si este depurativa;
  • Tinctura de coada soricelului trateaza problemele stomacului (indigestii sau balonare) – se ia cate o lingurita diluata cu apa de tinctura de coada-soricelului, inainte de masa;
  • Tinctura vindeca ranile usoare – se aplica pe piele comprese cu tinctura;
  • Tinctura are o influenta pozitiva asupra maduvei osoase si stimuleaza formarea sangelui. Ea ajuta in afectiunile maduvei osoase, daca se fac cure de ceai de coada soricelului, bai si frectii cu tinctura de coada-soricelului. De asemenea, aceasta este un mijloc hemostatic bun in oprirea hemoragiilor pulmonare si poate trata, impreuna cu radacina de obligeana, cancerul pulmonar.

Precautii:

Se administreaza cu prudenta la persoanele cu gastrita hiperacida si ulcer gastric si duodenal (datorita continutului in alcool, poate creste aciditatea gastrica).

Vezi si:

Coada soricelului, un adevarat leac pentru o piele frumoasa si sanatoasa

Alifia de coada soricelului, reteta eficienta in caz de hemoroizi

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole