Assam este un arbust descoperit in anul 1820 de catre scotianul Robert Bruce in regiunea Assam din India. Assam este de fapt Camellia Assamica, o varietate locala a celebrei plante Camellia Sinensis (planta de ceai), iar in prezent ceaiul Assam a devenit tot mai popular, deoarece ofere efecte benefice organismului.
Planta se recolteaza de doua ori pe an. Inainte de recoltare, frunzele sunt maronii, iar dupa uscare, acestea capata o nuanta de portocaliu.
Ce trebuie sa stii despre Ceaiul de Assam
Ceaiul de Assam sau ceaiul negru, cum mai este cunoscut, are o aroma deosebita, dulceaga si ocupa locul II in topul productiei mondiale de ceai.
Are multiple beneficii datorita continutului de vitamine, minerale si oxidanti esentiali pentru sanatate, dar se recomanda consumul lui in timpul zilei si nu seara, pentru a nu avea probleme cu somnul. Contine cofeina.
Principalele beneficii ale acestui ceai sunt:
- Reduce stresul, oferind organismului energia de care are nevoie si imbunatateste capacitatea de concentrare
- Imbunatateste memoria
- Mentine o dantura sanatoasa, prevenind inmultirea bacteriilor din cavitatea bucala
- Trateaza raceala sau gripa
- Lupta cu infectiile si inflamatiile, fiind de ajutor la intarirea sistemului imunitar
- Lupta impotriva cancerului, datorita continutului de compusi fenolici si alti antioxidanti
- Protejeaza inima
- Stimuleaza metabolismul
Iata cum se prepara Ceaiul de Assam:
Intr-o cana cu apa clocotita se adauga o lingurita de planta si se lasa la infuzat 3-4 minute. Apoi, se fiiltreaza si se poate consuma indulcit cu o lingurita de miere.
Ceaiul negru contine cafeina, mai multa decat variantele de ceal verde si alb, dar nu mai mult ca o ceasca de cafea neagra. Cu aproximatie, o ceasca de ceai Assam contine in jur de 50-90 mg, iar o ceasca de cafea neagra contine 100-150 mg.
Vezi si: Carissa. Ce trebuie sa stii despre prunul natal african
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: