26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Carissa. Ce trebuie sa stii despre prunul natal african

Prunul natal african sau Carissa macrocarpa/grandifolia, cum mai este cunoscut, este un arbust din Africa de Sud cu frunze de un verde inchis si flori albe, parfumate. Parfumul florilor se aseamana foarte mult cu cel al florilor de portocal. De asemenea, acest arbust produce si niste fructe rosii comestibile, cu un gust dulce-acrisor, extrem de nutritive.

Pe langa florile parfumate si fructele comestibile, arbustul are si tepi care pot opri animalele africane sa ia fructele sale.

In scop terapeutic, se folosesc fructele, care sunt bogate in vitamie si microelemente. Acestea contin vitamina C, fosfor, magneziu, fier, calciu si proteine (500 mg/100 g)

Fructele in forma de prune au gust de merisoare si se pot folosi pentru a face gem, jeleu sau sirop.

Acest arbust parfumat prefera zonele cu temperaturi ridicate. Astfel, se gaseste in Western Ghats de Konkan regiune in statele de coasta vestice ale Maharashtra si Goa. Cu toate acestea, creste in mod natural in majoritatea tarilor din Asia de Sud, cum ar fi in padurile tropicale de campie din Sri Lanka si in alte tari precum Nepal, Afganistan si Bangladesh.

In India, fructele mature sunt recoltate pentru muraturi indiene. Trebuie sa mai stii ca fructele coapte contin un latex alb atunci cand sunt separate de ramura.

-fructe de prun natal-

Carissa – Ce trebuie sa stii despre prunul natal african

Fructele de carissa sunt folosite in vechiul sistem de plante medicinale din India, Ayurvedic (Ayurveda= unul dintre cele mai vechi sisteme medicale stabilite in lume, axat in principal pe organismul uman in ansamblu si care cuprinde o abordare holistica a vindecarii. Aceasta traditie este atat de bogata si studiul tratamentelor, inclusiv pentru bolile pielii, este atat de vast incat mentioneaza peste 1700 de plante in listele sale de remedii naturale), pentru a trata:

  • aciditatea
  • indigestia
  • ranile proaspete si infectate
  • afectiuni ale pielii
  • tulburarile urinare
  • ulcerul diabetic
  • biliozitate (care sufera de un exces de secretie biliarăa, care are la baza o secretie biliara excesiva)
  • dureri de stomac
  • constipatie
  • anemie
  • anorexie

Radacinile plantei sunt considerate un bun repelent pentru insecte, scrie wikipedia.

Vezi si: Floarea norocului, o planta cu puteri magice in culturile tropicale

Carissa ca planta decorativa

Arbustul este adesea folosit pe post de gard viu. Acesta este usor de crescut, rezistent la seceta, are o crestere rapida si prefera o varietate de soluri si, cel mai important, nu necesita o atentie deosebita.

Totusi, trebuie sa stii ca acest arbust exotic nu rezista intemperiilor de la noi din tara, doar daca este plantat intr-un ghiveci si transferat in casa pe timpul iernii.

Inflorirea arbustului incepe in martie, iar in nordul Indiei fructele se coc din iulie pana in septembrie.

Vezi si: De ce sa cultivi lime in curte? Beneficii si alte fapte despre un fruct exotic

Vezi si: Ce beneficii au mosmoanele, fructele care se coc chiar si atunci cand da bruma

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole