In prezent, tot mai multe persoane au inceput sa apeleze la uleiuri esentiale si, ca orice trend, unii le folosesc cu prea multa ardoare, iar altii refuza din start ideea. Ei bine, in multe cazuri, eficienta uleiurilor esentiale s-a dovedit a fi mai mare chiar decat cea a medicamentelor de sinteza, fiind bine asimilate de organism, dar din cauza ca sunt foarte concentrate, folosite incorect, pot dauna sanatatii.
Uleiurile esentiale se mai numesc si „esenta plantelor”, deoarece sunt obtinute din frunzele, radacinile, florile, fructele si din semintele plantelor.
Dupa cum spuneam si mai sus, uleiurile esentiale sunt mai concentrate decat ierburile de aproximativ 100-10.000 de ori si, prin urmare, sunt mult mai potente. De exemplu: 1 picatura cu ulei esential de menta este echivalentul a 28 de ceaiuri de menta sau pentru a obtine o sticluta cu 15 ml ulei esentia de lamaie, vor fi necesare in jur de 50 de lamai. Daca vom analiza matematic aceasta informatie, vom constata ca fiecare sticluta cuprinde cam 250 de picaturi de ulei, ceea ce inseamna ca in fiecare picatura se regaseste cam 1/5 din coaja unei lamai.
Uleiurile esentiale pot fi administrate atat intern, cat si extern, dar trebuie citita cu atentie prescriptia pentru ca nu toate uleiurile sunt bune pentru ingerat. Din cauza faptului ca sunt extrem de concentrate, folosite incorect, ne pot afecta sanatatea. Iti aratam, in cele ce urmeaza, cand nu trebuie sa folosesti uleiuri esentiale, cum sa nu le asociezi si ce uleiuri sa nu cumperi.
Ce trebuie sa stii inainte de a folosi uleiuri esentiale – Greseli care iti pot afecta sanatatea
1.Nu aplica uleiuri esentiale direct pe piele
Pentru ca sunt foarte concentrate, anumite uleiurile esentiale trebuie aplicate pe piele doar diluate intr-un ulei vegetal purtator (ulei de masline, ulei de in, ulei de migdale, de macadamia etc.), altfel pot cauza iritatii puternice sau, in caz de utilizare neadecvata, unele pot duce si la toxicitate sistemica. Daca diluezi uleiul de baza cu cel esential, vei ajuta la lubrifierea pielii si vei facilita trecerea uleiului esential prin epiderma. Uleiurile care nu trebuie diluate sunt: lavanda, musetelul sau salvia, care sunt eficiente in cazul intepaturilor de insecte, a ranilor, sau la arsuri superficiale.
2.Cum procedezi daca ai aplicat pe piele prea mult ulei esential
In acest caz, trebuie actionat rapid, iar neutralizarea efectului se face prin diluarea in abundenta cu ulei vegetal si apoi spalarea cu apa si sapun.
3.Utilizarea uleiuriloresentiale in cazul copiilor
In cazul copiilor cu varsta mai mica de 3 ani este de preferat sa se utilizeze apele florale sau cel mult uleiurile esentiale mai blande (in prezent, uleiurile esentiale sunt inscriptionate daca sunt adecvate copiilor sau nu).
4.Atentie la combinarea uleiurilor esentiale
Pentru ca sunt naturale, crezi ca uleirile esentiale sunt inofensive. Or, ele pot fi foarte periculoase atunci cand sunt gresit utilizate.Nu amesteca mai multe tratamente pe baza de uleiuri esentiale fara a cere sfatul unui specialist, caci pot deveni toxice.Nu inlocui un ulei esential pe care trebuie sa il folosesti cu altul. Un mic detaliu de compozitie iti poate dauna.Daca tratamentul pe care il faci este indelungat, fa intotdeauna o pauza de o saptamana dupa trei saptamani de utilizare.Respecta dozele indicate. Daca uleiul pe care il folosesti nu da rezultate in dozele recomandate, nu mari cantitatea din proprie initiativa.Uleiurile esentiale nu pot inlocui un tratment medicamentos conventional, fara avizul medicului.
5.Cum se combina aceste uleiuri esentiale cu tratamentele homeopate
Uleiurile esentiale nu trebuie folosite simultan cu remediile homeopate. Uleiurile, mai ales cele de eucalipt si menta, pot anula eficienta granulelor. Daca urmezi un tratament care prevede folosirea de remedii homeopate si de uleiuri esentiale, ia intai remediile, asteapta o ora si abia apoi foloseste uleiuri esentiale.De exemplu, pentru raceala, ia mai intai echinaceea si dupa o ora pune cateva picaturi de ulei esential de eucalipt intr-un difuzor de camera pentru a descongestiona caile respiratorii.
6. Folosirea uleiurilor esentiale in timpul sarcinii si al alaptarii
Uleiurile esentiale au cu siguranta numeroase virtuti, insa sunt in general nerecomandate in timpul primelor trei luni de sarcina, caci pot trece in plancenta, devenind nocive pentru fat. Dupa primele trei luni se sarcina, uleiurile esentaile pot fi folosite, dar nu pe cale orala.
Sunt uleiuri esentiale interzise pe tot parcursul sarcinii si in perioada alaptarii. Printre acestea se numara uleiurile esentiale de pelin, coada soricelului, iarba mare, busuioc, chiparos, eucalipt, chimen dulce, salvie, menta, anason, rozmarin. Lista e lunga, de aceea este bine sa folosesti uleiuri esentiale in timpul sarcinii doar la indicatiile unui medic. Pe cat posibil insa, pentru siguranta, evita sa le folosesti.
7.Eticheta si ambalajele inadecvate
Atentie mare de unde cumparati uleiuri esentiale. Produsul achizitionat trebuie sa contina 100% ulei esential, fara coloranti si conservanti. Totodata, ambalajul este o garantie a calitatii uleiului esential. Acesta trebuie sa fie din aluminiu anodizat, nu din plastic, iar daca este din sticla, aceasta trebuie sa fie inchisa la culoare.
Vezi si:
Cele mai eficiente metode de folosire a uleiurilor esentiale
Top 10 cele mai folosite uleiuri esentiale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Ce trebuie sa stii inainte de a folosi uleiuri esentiale. 7 greseli care iti pot afecta sanatatea […]