20.1 C
București
joi, martie 28, 2024

Ce trebuie sa stii despre proteina din mazare

Proteina este un macronutrient fundamental care ajuta la construirea musculara si la procesul de recuperare. De regula, toata lumea stie ca alimentele de origine animala sunt bogate in proteina, dar exista si foarte multe alimente vegetale bogate in proteina, iar in aceasta lista intra si mazarea.

Cea mai cunoscuta pudra proteica este proteina din zer derivata din lapte si, pe langa gust, aceasta este si foarte bogata in aminoacizi. Totusi, putini stiu ca mazarea este si ea foarte bogata in acesti aminoacizi incat doua studii publicate in Jurnalul Societatii Internationale de Nutritie si Sport nu au gasit nicio diferenta intre proteina din mazare si zer (studiul I, Studiul II).

Ce este proteina din mazare

Proteina din mazare este obtinuta prin extragerea proteinei din mazare. Se indeparteaza coaja de mazare si apoi bobitele de mazare sunt macinate. Doua linguri de proteina din mazare contin 120 de calorii si aproximativ 27 de grame de proteine. Totodata, aceasta contine toti aminoacizii esentiali pe care organismul nu ii poate produce singur.

Proteina din mazare are un continut scazut de zahar si carbohidrati si este prietenoasa cu veganii, deoarece nu contine ingrediente de origine animala.

Pentru a pune acest lucru in perspectiva, doza alimentara recomandata de proteine ​​pentru un adult este de aproximativ 0,8 grame per kilogram de greutate corporala. Cu alte cuvinte, pudra proteica de mazare are un impact puternic, in special ca supliment alimentar.

Exista trei tipuri de produse proteice din mazare:

1.Izolat de proteina de mazare: Este o pulbere care contine proteine ​​​​de mazare si aminoacizi. Acest tip de proteina este indicat daca doresi sa slabesti si sa-ti construiesti muschii, deoarece primesti mai multe proteine ​​in dieta ta;

2.Concentrat de proteine ​​de mazare: Contine mai putine proteine, dar are mai multi carbohidrati si proteine ​​​​suplimentare, fie carbohidrati si grasimi. Acesta este produsul preferat daca vrei sa adaugi greutate sau ca inlocuitor de masa, deoarece are calorii suplimentare, dar este si o sursa buna de nutritie;

3.Proteina texturata din mazare: Acest tip de proteine ​​este si mai putin procesat si este folosit in principal pentru a face produse alternative din carne. Asadar, daca incerci sa reduci consumul de carne si sa te concentrezi pe o dieta vegetariana sau vegana, acesta este produsul ideal.

Vezi si: 6 beneficii ale semintelor de canepa dovedite prin studii stiintifice

Beneficiile proteinei din mazare:

-Este usor de digerat. Fibrele din proteina de mazare sunt bune pentru sistemul tau digestiv. Proteina din mazare este bine digerata si, prin urmare, usor pentru stomac, spre deosebire de produsele din carne bogate in grasimi;

-Vegan-friendly. Daca esti vegan sau vegetarian, acesta este un aliment de baza pe care il poti incadra cu usurinta in dieta ta;

-Este hipoalergenica. Aceasta proteina este atat fara gluten, cat si fara lactoza, ceea ce o face o optiune preferata pentru persoanele care au alergii;

-Bogata in fier. Proteina din mazare ofera o portie sanatoasa a acestui nutrient esential;

-Creste masa musculara. Studiile arata ca pudra proteica de mazare poate ajuta la construirea muschilor atunci cand este asociata cu exercitiile fizice. De exemplu, intr-un studiu de 12 saptamani, barbatii care ridicau greutati si care consumau 50 de grame de proteina de mazare pe zi au castigat aceeasi cantitate de muschi ca si cei care iau proteine ​​din zer. Prin urmare, pudra proteica de mazare este la fel de eficienta in construirea masei musculare ca si pudrele proteice pe baza de lactate.

-Ofera satietate. Cercetarile au descoperit ca proteinele ii ajuta pe oameni sa se simta satui mai mult timp decat carbohidratii sau grasimile. Prin urmare, o dieta bogata in proteine ​​poate reduce aportul general de calorii si poate duce la pierderea treptata in greutate.

-Este buna pentru sanatatea inimii. Studiile efectuate pe animale au aratat ca pudra proteica de mazare poate reduce unii dintre factorii de risc pentru boli de inima, cum ar fi colesterolul crescut si hipertensiunea arteriala. De exemplu, s-a demonstrat ca hidrolizatul de proteine ​​​​de mazare, o pulbere proteica partial digerata care contine proteine ​​mai mici, scade semnificativ nivelul tensiunii arteriale la sobolani dupa trei saptamani.

Vezi si: Cu ce inlocuim carnea. Iata o lista cu alimente vegetale bogate in proteine

Care este diferenta dintre proteina de mazare si proteina din zer:

Proteina in sine este alcatuita din aminoacizi, iar proteina din mazare contine unele usor digerabile.

Studiile au aratat ca proteina din mazare este foarte asemanatoare cu zerul, ajutand la cresterea si forta musculara. Totusi, unii sustin ca proteina din mazare contine niveluri inadecvate de metionina pentru a fi considerata completa si acesta este motivul pentru care se mai adauga si proteina din seminte de dovleac in dieta vegana, care este bogata in metionina.

O diferenta uriasa intre proteinele animale si cele vegetale sunt micronutrientii. Proteina din mazare este bogata in fier, mangan, acid folic, cupru, fosfor, vitaminele B6, B2, niacina, molibden, fibre si vitaminele A, C si K. In plus, mazarea este si o sursa excelenta de fibre, care este importanta pentru mentinerea sanatatii, functia intestinala si sanatatea inimii.

Proteina din mazare este mai usor de digerat. Motivul pentru aceasta este ca nu contine lactoza sau gluten, ceea ce poate fi greu de procesat de catre organism, mai ales daca ai intoleranta la gluten sau la lactoza.

Singura alta diferenta care merita remarcata, este ca proteina din mazare contine mai mult fier decat zerul, in timp ce zerul are mai mult calciu si potasiu. Asadar, cand vine vorba de alegere, depinde doar de ceea ce cauti, pentru ca sunt destul de asemanatoare cand compari macronutrientii.

Vezi si: Cele mai bune surse de proteine ​​vegetale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole