7.7 C
București
marți, martie 19, 2024

Ce trebuie sa stii despre lecitina de soia. Beneficii si riscuri

Daca ai obiceiul de a citi etichetele alimentelor, cu siguranta ai vazut la un moment dat si ingredientul „lecitina de soia”, deoarece este unul dintre cei mai folositi aditivi alimentari. Totusi, chiar daca este folosita ca ingredient in produsele alimentare si este vandut sub forma de supliment pentru imbunatatirea sanatatii, exista si prejudecati despre ea, deoarece include cuvantul „soia”. De aceea, vom incerca sa clarificam acest aspect in cele ce urmeaza.

Lecitina este un compus organic esential pentru organismul uman si se gaseste intr-o varietate de alimente, cum ar fi ouale, carne, lactate si soia. Este o substanta naturala liposolubila, compusa dintr-un amestec complex de fosfolipide si grasimi.

Compusa din colina, acizi grasi, glicerol, glicolipide, fosfolipide, acid fosforic si trigliceride, lecitina a fost initial izolata din galbenusul de ou, dar azi este extrasa in mod regulat din seminte de bumbac, surse marine, lapte, rapita, floarea soarelui si soia.

De regula, este folosita ca lichid, dar poate fi achizitionata si sub forma de granule de lecitina.

Vezi si: Mierea de floarea soarelui, singurul sortiment de miere care contine lecitina

Utilizarea lecitinei ca emulgator

Se stie faptul ca uleiul si apa nu se amesteca, iar acesta este motivul pentru care lecitina este atat de importanta si adesea folosita ca aditiv in alimente procesate, medicamente si suplimente.

Odata adaugata, lecitina face ca uleiul sa se descompuna in particule mai mici (proces numit emulsionare), facand picaturile de ulei mai usor de curatat sau digerat atunci cand sunt consumate. Astfel, lecitina contribuie la conferirea produselor un aspect neted, uniform. Totodata, capacitatea sa de a emulsiona grasimile il face un ingredient ideal pentru spray-urile si sapunurile de gatit antiaderente.

Lecitina de soia

Lecitina de soia este extrasa din boabe crude de soia. In prima faza, este extras uleiul folosind un solvent chimic, precum hexan (un solvent care este folosit pentru extragerea uleiurilor din seminte si legume, dar si un solvent pentru cleiuri si lacuri si ca agent de curatare in industria tipografica), apoi este procesat (degumare), astfel incat lecitina este separata si uscata. Prin urmare, lecitina din soia contine doar urme de proteine ​​din soia. De aceea, cercetatorii cred ca lecitina de soia nu provoca reactii alergice in cazul consumatorilor alergici la soia, deoarece nu contine suficiente reziduuri de proteine ​​din soia.

O alta problema cercetata cu privire la soia este continutul izoflavone sau fitoestrogeni, care sunt compusi estrogenici naturali. In boabele de soia, izoflavonele apar aproape exclusiv sub forma de glicozide (compusi ai zaharului), dar odata ce hrana din soia este ingerata, zaharul este hidrolizat si poate fi absorbit de organism.

Izoflavonele au o structura chimica similara cu hormonul estrogen, astfel incat se pot lega de receptorii de estrogen si pot provoca efecte asemanatoare estrogenului asupra organismului.

Desi consumul de izoflavone poate avea potentiale beneficii pentru sanatate, cum ar fi imbunatatirea simptomelor menopauzei si osteoporozei, exista ingrijorari cu privire la proprietatile lor asemanatoare estrogenului si modul in care acestea afecteaza tiroida, uterul si sanii.

Concluzia este ca lecitina de soia are avantaje si dezavantaje, dar cu siguranta nu este atat de rau pe cat cred unii.

Lecitina de soia – Avantaje si dezavantaje

Beneficii/Avantaje.

Lecitina de soia a fost folosita timp de secole in medicina traditionala chineza si japoneza pentru a trata problemele de sanatate precum insuficienta hepatica, problemele cu inima si creierul si afectiunile renale. De asemenea, lecitina de soia este utilizata in productia de alimente si bauturi, in industria farmaceutica si in cosmetica.

Unul dintre cele mai importante beneficii ale lecitinei de soia este acela ca ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos si cerebral. Aceasta poate fi extrem de benefica pentru persoanele care sufera de pierderea memoriei sau de alte probleme cognitive. De asemenea, lecitina de soia poate ajuta la imbunatatirea circulatiei sanguine si la reducerea riscului de boli de inima.

Lecitina de soia este, de asemenea, un emulgator natural puternic, care poate fi folosit in productia de alimente si bauturi pentru a imbunatati textura si consistenta produselor. De exemplu, este adesea folosita in productia de ciocolata pentru a preveni separarea uleiului de cacao.

Dezavantaje

-Dupa cum am spus si mai sus, in cazul lecitinei de soia este extrasa uleiul folosind un solvent chimic, precum hexan, iar apoi este indepartat printr-un alt proces in mai multe etape. Cu toate acestea, pot ramane reziduuri de hexan, iar acest lucru nu este reglementat de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA, iar Agentia pentru Protectia Mediului enumera o serie de efecte secundare periculoase ale expunerii prin inhalare la hexan, care includ efecte usoare ale sistemului nervos central, cum ar fi ameteli, greata si dureri de cap.

-Poate provoca boli si deficiente de nutrienti. O alta problema potentiala cu lecitina de soia este ca, daca nu este etichetata ca „lecitina de soia organica”, probabil ca provine din boabe de soia modificate genetic. Asta inseamna ca orice soia sau orice produs derivat din soia, cum ar fi lecitina de soia, sunt modificate genetic si prezinta toate pericolele pentru sanatate, inclusiv o sansa crescuta de a avea cancer.

-Persoanele cu probleme cu tiroida ar trebui sa incerce sa limiteze consumul de soia, deoarece studiile au descoperit ca aceasta poate scadea productia de hormoni tiroidieni in organism.

-Persoanele cu alergii sensibile la soia pot avea o reactie adversa la lecitina de soia si, in multe cazuri, este facuta din soia modificata genetic.

Totusi, un studiu din 2020 publicat in Journal of Human Nutrition and Dietetics a evaluat daca copiii cu alergii la soia au reactionat la lecitina de soia din produsele alimentare. Douazeci de copii au fost repartizati aleatoriu fie la o doza placebo, fie la o doza de provocare de lecitina de soia. Un copil a avut o reactie usoara la emulgator.

Aceste rezultate sunt probabil deoarece lecitina din soia contine doar urme de proteine ​​din soia.

Beneficii

-Poate imbunatati sanatatea si functionarea generala a creierului

Lecitina contine o substanta chimica numita colina, care ajuta la stimularea functiei generale a creierului si la cresterea vigilentei mentale. De asemenea, se fac cercetari continue pentru a determina daca lecitina poate ajuta la tratarea persoanelor cu afectiuni neurologice, cum ar fi Alzheimer, sau alte boli care afecteaza sistemul nervos.

-Imbunatateste nivelul de colesterol

Cercetarile sugereaza ca proprietatile lecitinei au capacitatea de a reduce excesul de colesterol LDL si de a promova sinteza HDL in ficat.

De exemplu, un studiu din 2010 publicat in revista Colesterol a evaluat nivelul colesterolului total si LDL dupa administrarea de lecitina de soia la pacientii cu niveluri de hipercolesterolemie diagnosticate. Pentru studiu, un supliment de 500 de miligrame de lecitina de soia a fost luat de 30 de voluntari in fiecare zi, iar rezultatele au fost destul de uluitoare.

-Imbunatateste sanatatea inimii

Pentru cei cu risc de boli de inima sau hipertensiune arteriala, s-a descoperit ca produsele cu lecitina de soia imbunatatesc sanatatea cardiovasculara. Datorita capacitatii sale de a reduce colesterolul rau, aceasta inseamna o acumulare mai mica de grasime in artere si, prin urmare, un risc redus de boli cardiovasculare.

Vezi si: STUDIU – Proteinele din soia scad colesterolul si riscul de boli de inima

-Ajuta la digestie

Lecitina de soia este un emulgator si astfel ajuta la imbunatatirea mucusului din intestin, facilitand digestia, protejand totodata sistemul digestiv. Poate ajuta persoanele care sufera de boala inflamatorie intestinala si colita ulceroasa.

-Poate preveni osteoporoza

Se pare ca exista studii care indica faptul ca soia si ingredientele pe baza de soia, inclusiv lecitina din soia, actioneaza ca agenti antiresorbtivi si de imbunatatire a oaselor in prevenirea osteoporozei. Acest lucru se poate datora efectelor estrogenice ale soiei, deoarece s-a demonstrat ca deficitul de estrogen indus de menopauza accelereaza pierderea osoasa la femeile in varsta.

-Amelioreaza simptomele menopauzei

Suplimentele cu lecitina de soia pot ajuta la imbunatatirea simptomelor menopauzei prin imbunatatirea nivelului de vigoare si a tensiunii arteriale la femeile aflate la menopauza.

De exemplu, un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, care a inclus 96 de femei cu varste cuprinse intre 40-60 de ani, a incercat sa investigheze daca suplimentele cu lecitina de soia ar putea ajuta sau nu la ameliorarea simptomelor de oboseala.

Participantii au primit tablete active care contin lecitina de soia in doza mare (1200 miligrame pe zi) sau in doza mica (600 miligrame pe zi) sau un placebo pentru o perioada de opt saptamani. La final, cercetatorii au descoperit ca imbunatatirea simptomelor de oboseala, a tensiunii arteriale diastolice si a indicelui vascular cardio-glezna (pentru a masura rigiditatea arteriala) au fost mai mari in grupul cu doze mari, comparativ cu grupul placebo.

Vezi si: Laptele de soia – 7 beneficii pentru sanatatea ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole