19.6 C
București
sâmbătă, septembrie 14, 2024

STUDIU – Proteinele din soia scad colesterolul si riscul de boli de inima

Soia este un tip de leguminoasa care se foloseste din cele mai vechi timpuri. Totusi, soia a si fost un subiect destul de controversat, dar asta din cauza faptului ca exista culturi modificate genetic. In schimb, daca vorbim despre boabele de soia care nu sunt modificate genetic, trebuie sa stii ca studiile nu-i contesta deloc beneficiile. De exemplu, un nou studiu a descoperit ca o proteina din boabele de soia are potentialul de a reduce nivelul de colesterol LDL (rau).

Pe langa micile bobite comestibile, planta de soia este folosita adesea pentru a face o serie de produse diferite, inclusiv lapte de soia si tofu. De asemenea, este adesea fermentat pentru a produce ingrediente precum tempeh, sos de soia si miso (o pasta japoneza facuta din boabe de soia fermentate).

Soia – Beneficii pentru sanatate

Beneficiile pentru sanatate ale boabelor de soia provin din nutrienti, inclusiv o cantitate semnificativa de fibre alimentare si o cantitate foarte mare de proteine.

Atunci cand ai suficiente proteine ​​in organism, functionarea metabolica si sistemul general vor primi un impuls major, ajutand astfel mentinerea sanatatii.

Totodata, se pare ca aproximativ 20% din proteina prezenta in soia este β-conglicinina, iar studiile au descoperit ca o singura masă de β-conglicinina pe zi poate creste nivelurile specifice de proteine ​​din sange, ceea ce poate duce la imbunatatirea metabolismului. De asemenea, acest lucru face ca soia sa fie si o sursa deosebit de buna de proteine ​​pentru oricine vegani sau vegetarieni.

-Proteinele din soia scad colesterolul si riscul de boli de inima

Mai nou, se pare ca intr-un studiu, oamenii de stiinta au descoperit ca proteinele specifice din boabele de soia au potentialul de a reduce nivelul de colesterol LDL (rau) si de a reduce riscul de boli metabolice, cum ar fi ateroscleroza – care duce la boli de inima si afectiuni hepatice grase.

Totodata, Elvira de Mejia, profesor de stiinte alimentare si nutritie umana la Universitatea din Illinois Urbana-Champaign si autorul corespunzator al studiului, a declarat intr-un comunicat ca „Asa cum am emis ipoteza, efectele boabelor de soia asupra metabolismului colesterolului nu sunt asociate doar cu concentratia si compozitia lor de proteine, ci si cu peptidele incorporate in ele care sunt eliberate in timpul digestiei gastro-intestinale”.

Acum, cercetatorii examineaza indeaproape doua proteine ​​specifice din soia despre care cred ca ar putea cauza acest lucru, glicinina si B-conglicinina. Rezultatele arata ca un  consum de faina de soia bogata in B-conglicinina poate reduce nivelul de colesterol rau. Dar hai sa vedem cum au ajuns cercetatorii la aceste constatari:

Desfasurarea studiului:

Pentru a ajunge la aceste constatari, echipa de cercetatori a inceput prin degresarea si impamantarea a 19 soiuri de soia care contineau diferite concentratii ale acestor proteine. Proportia de glicinina si B-conglicinina a variat de la 22 la 60 % si, respectiv, de la 22 la 52 %. Folosind o simulare a digestiei umane validata de studiile anterioare, echipa a amestecat secvential fainurile cu fluide si enzime care imita fazele sistemului digestiv. Din aceasta, ei au putut dezvalui 13 peptide bioactive care sunt derivate din glicinina si B-conglicinina.

Dupa digestie, oamenii de stiinta au testat peptidele pentru proprietatile lor inhibitoare fata de HMGCR, o proteina care controleaza sinteza colesterolului si au descoperit ca proprietatile erau de doua pana la sapte ori mai slabe decat simvastatina, unul dintre cele mai populare medicamente prescrise pentru scaderea colesterolului. Apoi l-au defalcat in continuare, clasificand soiurile de soia dupa compozitia lor cu glicinina si B-conglicinina pentru a masura capacitatea lor de a inhiba HMGCR. Echipa alege in cele din urma cinci soiuri pentru studii ulterioare.

„Am inceput cu celule care au fost deja expuse la acizi grasi pentru a imita boala ficatului gras si am incercat sa intelegem rolul proteinelor din soia digerate”, spune autorul corespondent Elvira de Mejia.

„Am masurat cativa parametri asociati cu metabolismul colesterolului si al lipidelor si diversi alti markeri – proteine ​​si enzime – care afecteaza pozitiv sau negativ metabolismul lipidic.”

In plus fata de HMGCR, ei au studiat angiopoieti-like 3 (ANGPTL3), care este secretat de ficat si este parte integranta a metabolismului trigliceridelor, LDL (colesterol rau) si HDL (colesterolul bun). Se stie ca ambele proteine ​​sunt prezente in exces in boala ficatului gras. In mod interesant, autorii studiului au descoperit ca peptidele din trei dintre tipurile de soia digerate au redus cu succes secretia ANGPTL3 cu 41 pana la 81%, in concordanta cu compozitia lor de glicinina si B-conglicinina. De asemenea, au putut creste cantitatea de colesterol rau absorbita de celulele hepatice cu 25 pana la 92 %, in functie de aceleasi lucruri.

„Unul dintre factorii cheie de risc ai aterosclerozei este colesterolul LDL oxidat; prin urmare, am investigat efectele preventive ale digerelor de soia la opt concentratii diferite”, spune de Mejia. „Fiecare dintre ele a redus rata de oxidare a LDL intr-o maniera dependenta de doza, inhiband formarea atat a produselor de oxidare precoce, cat si a celor tarzii, asociati cu boala.”

Vezi si: Ce trebuie sa stii despre proteina din mazare

-Proteinele din soia reduc simptomele menopauzei

Pe langa proprietatile de scadere a colesterolului rau din organism, studiile anterioare au descoperit si alte beneficii, cum ar fi capacitatea sa de a reduce bufeurile din timpul menopauzei.

De exemplu, un studiu publicat in revista Menopause de catre North American Menopause Society, a constatat ca o dieta pe baza de plante, bogata in boabe de soia intregi, reduce bufeurile moderate pana la severe cu 84%. Totodata, multi participanti la studiu au raportat si imbunatatiri ale simptomelor sexuale, dispozitiei si energiei generale.

„Acesta este un schimbator de joc pentru femeile cu varsta de 45 de ani si peste, dintre care majoritatea stim acum ca pot obtine o ameliorare rapida de la cele mai severe si tulburatoare simptome ale menopauzei fara medicamente”, Neal Barnard, MD, presedinte al Comitetului Medicilor pentru Medicina Responsabila si cercetator principal de studiu.

Vezi si: Ce trebuie sa stii despre pudrele proteice vegane

-Proteinele din soia regleaza menstruatia si creste fertilitatea

Proteina din soia ar putea promova si ciclurile menstruale regulate si cresterea fertilitatii. De exemplu, un studiu din Roma a constatat ca fitoestrogenii au ajutat la cresterea ratei sarcinii in randul a 213 femei supuse fertilizarii in vitro.

Vezi si: Surse sanatoase de proteine ​​vegane

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole