21.1 C
București
duminică, aprilie 7, 2024

Ce sunt flavonoidele si bioflavonoidele si cum pot imbunatati sanatatea

Flavonoidele si bioflavonoidele sunt compusi naturali, prezenti in numeroase plante si alimente, care ofera o serie de beneficii pentru sanatate. Aceste substante sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante, antiinflamatoare si pentru capacitatea de a promova sanatatea cardiovasculara si a altor sisteme ale organismului. Iata o privire mai atenta asupra acestor compusi si modul in care pot imbunatati sanatatea:

Ce sunt flavonoidele si bioflavonoidele?

Flavonoidele sunt un grup mare si divers de compusi polifenolici, care se gasesc in mod natural in fructe, legume, nuci, seminte, leguminoase si alte plante. Ele sunt responsabile pentru culorile vibrante ale multor alimente si au fost recunoscute pentru beneficiile lor pentru sanatate.

Bioflavonoidele, cunoscute si sub numele de vitamina P, sunt un subgrup de flavonoide care se gasesc in special in coaja citricelor si in alte fructe si legume. Acesti compusi sunt adesea utilizati ca suplimente alimentare datorita potentialului lor de a spori absorbtia vitaminei C si de a intari vasele de sange.

Beneficiile pentru sanatate ale flavonoidelor si bioflavonoidelor:

-Proprietati antioxidante:

Flavonoidele si bioflavonoidele sunt puternici antioxidanti, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, reducand astfel riscul de boli cronice si imbatranirea prematura.

-Imbunatatirea sanatatii cardiovasculare:

Consumul regulat de flavonoide si bioflavonoide a fost asociat cu reducerea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de colesterol LDL si imbunatatirea functiei endoteliale, ceea ce poate reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

-Efect antiinflamator:

Flavonoidele si bioflavonoidele au proprietati antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea inflamatiei in organism si la ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita si bolile inflamatorii intestinale.

-Sprijin pentru sistemul imunitar:

Acesti compusi pot stimula sistemul imunitar si pot imbunatati raspunsul organismului la infectii si agenti patogeni, contribuind astfel la mentinerea sanatatii generale. Totodata, un articol din 2022 publicat in Frontiers in Immunology a transmis ca „flavonoidele influenteaza raspunsurile imune la agenti patogeni si la alti antigeni, regleaza raspunsurile imune ale mucoasei intestinale si moduleaza imunitatea antitumorala. Prin urmare, consumul de fructe si legume bogate in flavonoide poate imbunatati functia imunitara.”

-Protectie impotriva cancerului:

Studiile au sugerat ca flavonoidele si bioflavonoidele pot avea efecte anticancerigene, inhiband cresterea celulelor canceroase si promovand apoptoza (moartea celulara programata) in celulele afectate.

-Protectie impotriva diabetului:

Cercetarile arata ca flavonoidele au proprieati antidiabetice. Acestea amelioreaza in mod eficient si in siguranta diabetul de tip 2 si complicatiile sale prin reglarea rezistentei la insulina, metabolismului glicolipidelor, gluconeogenezei, raspunsul inflamator, stresul oxidativ si stresul reticulului endoplasmatic.

-Imbunatatirea functiei cognitivie:

Consumul de alimente bogate in flavonoide si bioflavonoide a fost asociat cu imbunatatirea functiei cognitive si cu reducerea riscului de declin cognitiv si boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimerul si boala Parkinson.

-Sanatate a pielii si a parului:

Flavonoidele si bioflavonoidele pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului, protejandu-le impotriva daunelor oxidative si promovand hidratarea si elasticitatea.

Surse alimentare de flavonoide si bioflavonoide:

  • Fructe: citrice, fructe de padure, mere, struguri, kiwi
  • Legume: ceapa, spanac, broccoli, ardei gras, varza rosie
  • Leguminoase: soia, fasole neagra, linte
  • Condimente: cuisoare, scortisoara, oregano
  • Bauturi: ceai verde, vin rosu, suc de rodii
  • Alte surse: ciocolata neagra, nuci, seminte

Vezi si: Bioflavonoidul care omoara coronavirusul. In ce legume si verdeturi se gaseste

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole