Luna de luna, toate femeile experimenteaza o perioada mai putin placuta. Stim noi ce zice menstruatia despre sanatatea noastra? Iata cateva detalii interesante.
Ciclul este o functie fizica necesara si normala pentru femei, totusi, consideram ca acesta este extrem de tabu pentru a vorbi.
Vezi si Ce boala anunta durerea puternica din timpul menstruatiei si care sunt consecintele
Cu toate acestea, femeile trebuie sa inteleaga ca perioadele lor le pot spune cate ceva despre sanatatea lor. A lua in considerare fluxul si alte simptome ale perioadei va poate ajuta sa intelegeti multe despre sanatatea voastra si sa va ajutati sa fiti mai bine informati cand discutati cu un medic.
Ce spune menstruatia despre sanatatea ta – Culoare si flux
Mai intai sa descriem cele mai multe culori ale perioadei in trei moduri: piure de afine, gem de capsuni si suc de afine. Culoarea sangelui perioadei poate dezvalui multe despre sanatatea hormonala.
Vezi si Plante medicinale care ajuta in cazul tulburarilor de menstruatie
Perioadele care sunt similare in textura si culoarea afinelor inghetate pot fi un indicator al nivelurilor ridicate de estrogen. Acest lucru ar determina, de asemenea, un ciclu mai greu decat normal, deoarece nivelurile mai ridicate de estrogen inseamna ca mucoasa uterului ar putea fi mai groasa decat in mod normal.
Cele care au menstra de culoare mai deschisa, asemantor cu gemul de capsuni, au o problema contrara. Acest lucru poate fi un semn ca nivelul de estrogen este scazut. In acest caz, curgerea perioadei poate fi neuniforma si este adesea tarzie, deoarece mai putin estrogen inseamna o menstra mai subtire, mai putina. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca un flux mai slab este, de asemenea, asociat cu utilizarea contraceptivelor pentru unele femei.
Culoarea perfecta este o culoare rosie saturata, cum ar fi sucul de afine. In acest caz, debitul va incepe, de obicei, la timp si nu va deveni prea greu.
Vezi si Ce boala se ascunde in spatele oboselii continue si a starilor de melancolie. Sfatul medicului
Daca sangerati putin intre perioade, acest lucru ar putea insemna ca ceva este in neregula, astfel incat cele care experimenteaza pete pe chiloti ar trebui sa consulte un medic.
Ce spune menstruatia despre sanatatea ta – Iata cateva cauze majore ale acestor scurgeri:
Dezechilibrul hormonal – Aparitia scurgerilor se intampla atunci cand progesteronul si estrogenul sunt in dezechilibru. Ovarele disfunctionale, problemele tiroidiene si metodele de control al nasterii pot afecta acest echilibru.
Infectie – Orice infectie poate provoca scurgerea intre perioade.
Cancerul – Cancerul colului uterin, vaginului, uterului sau ovarelor poate provoca osteoporare. Dar acest lucru este rar.
Stresul – Stresul extrem poate provoca, de asemenea, ca o persoana sa experimenteze scurgeri intre menstre.
Durerile menstruale
Cele mai multe femei sufera de durere, mai mica sau mai mare, in timpul perioadei, dar o durere severa care nu dispare trebuie sa fie mentionata unui specialist din domeniul sanatatii.
Termenul corect pentru crampele menstruale este dismenoree si se intampla la aproximativ jumatate din populatia feminina. Cauza dismenoreei este cantitatea excesiva de prostaglandina – hormonul implicat in inflamatie si durere. Din pacate, acest lucru este obisnuit.
Ceea ce nu este obisnuit sunt crampele severe si dezactivatoare care dureaza mai mult de doua zile. Acesta este un semn al endometriozei. Endometrioza este locul in care mucoasa uterina creste in afara uterului, in mod normal in zona pelviana, in loc de interior. Cand menstra se varsa, nu are unde sa mearga. Aceasta provoaca durerea si crampele severe. Aproximativ 10% dintre femei sufera de endometrioza.
Citeste si:
Cum prepari cel mai eficient ceai pentru stimularea menstruatiei
Amenoreea. Remediul naturist care te ajuta in caz de intarzierea menstruatiei
Dismenoreea. 10 plante medicinale utile in durerile din timpul menstruatiei
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: