12.7 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Cat de periculoasa e viespea-gigant din Asia. Produce mari probleme in SUA

O insecta uriasa, ucigatoare de albine, poreclita „viespea ucigasa” face ravagii in Statele Unite, amenintand culturile care depind de polenizare si oamenii care pot intra in calea sa. Viespea gigant asiatica, Vespa mandarinia, este originara din tari precum Japonia, Coreea de Sud si Taiwan, dar a fost detectata in statul

Washington la sfarsitul anului trecut.

Oficialii canadieni au gasit insecta si in Columbia Britanica in august

Viespile amenintatoare de culoare portocaliu si negru pot creste un centimetru si jumatate lungime si uneori ajung pana la doi centimetri in lungime. Au o intepatura dureroasa care poate fi fatala pentru oameni – daca sunt alergici – si spre deosebire de majoritatea albinelor, aceste insecte pot intepa mai mult de o data.

In ciuda numelui, insa, oamenii nu ar trebui sa se teama de ele: Ministerul Agriculturii din Columbia Britanica a spus ca „nu sunt interesati de oameni, animale de companie si animale mari”, scrie vox.com.

In schimb, principala preocupare este ceea ce fac aceste viespii albinelor. Cu mandibulele sale ascutite, asemanatoare cu pumnalul, o viespe gigant asiatica poate decapita 40 de albine de miere pe minut. In cateva ore, un roi din aceste insecte invazive poate distruge un stup.

Viespea gigant – O amenintare pentru culturile de albine din SUA

Acest apetit incredibil pentru polenizatori reprezinta o amenintare pentru culturile cheie din Pacificul de Nord-Vest, unde apicultorii comerciali isi inchiriaza stupii adesea fermierilor care cultiva culturi precum afine si zmeura. Departamentul de Agricultura de Stat din Washington solicita acum publicului sa raporteze orice constatare a viespei-gigant pentru a urmari raspandirea acesteia.

Nu este inca clar modul in care aceste insecte au traversat Oceanul Pacific, dar expertii cred ca ar fi putut traversa pe o nava container sau ar fi putut fi importate in mod intentionat ca ingredient.

Sosirea insectei ucigase este cel mai recent dusman pentru albinele din Statele Unite

Albinele aduc aproximativ 20 de miliarde de dolari agriculturii americane in fiecare an, dar se confrunta cu scaderi ale populatiei din intreaga lume. Din 2006, apicultorii americani au pierdut aproape o treime din coloniile lor in fiecare an.

Un factor din spatele acestei probleme a fost sindromul depopularii coloniilor de albine, care poate lasa coloniile de albine fara albine adulte in afara reginei. Este un sindrom definit in mod special ca o colonie moarta, fara albine adulte, dar cu o regina vie si, de obicei, cu miere si albine imature, care sunt inca prezente.

Nicio cauza stiintifica pentru acest sindrom nu a fost dovedita. Majoritatea cercetarilor au indicat un complex de factori implicati in cauza bolii si, probabil, nu toti acesti factori sau aceiasi factori in aceeasi ordine sunt implicati in toate incidentele sindromului depopularii coloniilor de albine.

Aceasta afectiune a scazut in SUA din 2010, dar albinele sunt inca sub presiune din cauza pesticidelor, a pierderilor de habitat, a bolilor si a speciilor invazive, precum viespea gigantica asiatica.

In Asia, albinele au un mecanism de aparare impotriva viespei gigant. Acestea pot inconjura insecta uriasa in stup, formand o minge in jurul cotropitoarei. Apoi albinele vibreaza, determinand incalzirea insectei gigantice, in timp ce dioxidul de carbon se acumuleaza in interiorul bilei formate de albine. Viespea gigant se sufoca si moare, impiedicandu-o sa transmita coordonatele stupului catre restul roiului sau.

Dar nu este clar daca albinele din America de Nord stiu sa implementeze aceasta tehnica, deoarece insecta este o noua amenintare. Nu se stie daca stupii pot rezista prea mult timp, avand in vedere ca albinele sunt foarte stresate.

Vezi si:

Cat de nocivi sunt gandacii urat mirositori care ne invadeaza toamna casele

Albina, cea mai importanta vietuitoare de pe Pamant. Ce rol vital are „protectoarea planetei”

Sursa poza: wikipedia.ro.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole