10.2 C
București
vineri, aprilie 26, 2024

Cat de nocivi sunt gandacii urat mirositori care ne invadeaza toamna casele

Plosnitele cerealelor, gandacii puturosi marmorati  sau gandacii urat mirositori (Halyomorpha Halys), cum mai sunt cunoscuti, sunt insecte originare din Asia de Est, care au invadat de cativa ani orasele europene, iar pe masura ce se apropie iarna vedem ca incearca sa ni se strecoare in case si sa se puna la adapost. De o marime considerabila pentru o insecta (aprox. 2 cm), de culoare in general cenusiu-maronie (sau verde, daca sunt insecte tinere), gandacii se inghesuie pe la tocurile ferestrelor, in fisuri din pereti, doar-doar gasesc un loc caldut pentru iarna. Pot zbura si sunt polifagi, fiind daunatori pentru numeroase culturi.

Gandacii puturosi incep sa devina tot mai vizibili cam de la jumatatea lunii septembrie. E perioada cand adultii cauta locuri de hibernare, iar casele noastre in curand incalzite ar putea fi adapostul perfect. Multi oraseni au o reactie de respingere cand au prin preajma o astfel de insecta, cu aparenta ei infatisare de razboinic protejat de un scut. Insectele se strecoara pe balcoane si in jardiniere si incearca sa patrunda in case. Uneori reusesc si zboara cu un bazait suparator in jurul luminii. Au fost relatari despre adevarate invazii, de zeci de astfel de gandaci.

Oricat de respingatoare ar parea cand sunt prin preajma noastra, adevaratul impact al acestor insecte este asupra culturilor. Acestia ataca livezile cu precadere, de mere, pere, piersici, dar si culturile de gradina, porumb, vita-de-vie, soia.

In Italia si Franta, dar si in Turcia si mai ales Georgia gandacii puturosi au distrus plantatiile de aluni, pana la pierderea chiar a recoltei. A avut de suferit inclusiv societatea Ferrero. S-au elaborat planuri nationale de lupta impotriva acestei specii, cu ajutorul SUA. Alungat de pe plantatiile de aluni, gandacul a devastat atunci culturile de porumb.

Cand ataca fructele, pe acestea apar leziuni mici (diametrul de 3 mm) care pot deveni apoi necrotice, cu pete, caneluri si decolorari maronii.

Ce trebuie sa stim despre gandacul puturos?

Plosnita cerealelor este un gandac care se hraneste cu seva plantelor, fie ca e vorba de frunze, fructe sau muguri: peste 120 de specii de plante, in special copaci, ii pot servi drept gazda pentru reproducere. Le plac, de asemenea, fatadele acoperite de plante agatatoare.

Este o specie foarte adaptabila, mobila in stadiul de larva si care zboara cu usurinta in stadiul de adult. Se pot inmulti chiar de doua ori pe an si femelele depun in jur de 200 de oua. Dupa perioada de reproducere, adultii intra in hibernare si cauta un adapost pentru iarna.

Insa nu le place sa fie solitari si se aduna adesea in grupuri masive in fata ferestrelor, pe cladiri, pe case, intra in orificii si „campeaza” in tocurile ferestrelor, in spatele tablourilor, prin covoare etc. Apoi, primavara, incearca sa iasa de pe unde s-au ascuns si pleaca pentru a se reproduce.

Pentru om, este inofensiv – nu inteapa si nu transmite agenti patogeni. Poate fi luat in mana, insa atunci cand sunt deranjati sau zdrobiti, degaja un miros neplacut si de lunga durata. De asemenea, prezenta lor in numar mare poate cauza alergii, in special la animalele domestice si mai ales cand isi declanseaza apararea chimica. Glandele parfumate sunt situate pe suprafata dorsala a abdomenului si pe partea inferioara a toracelui. Mirosul neplacut, intepator, pe care il pot degaja este destul de deranjant si pentru om. Iar daca e vorba de o invazie…

Cum scapi de gandaci cu ajutorul uleiurilor esentiale

Sursa: digi24.ro

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole