Castravetii sunt folositi in alimentatie inca din Antichitate, datorita gustului racoritor. In tara noastra, aceste legume sunt aclimatizate de peste 2500 de ani, si tot de atunci sunt folosite ca medicament.
Iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale castravetilor:
1.Castravetii previn aparitia pietrelor la rinichi si insuficienta renala
Acestia au un puternic efect diuretic, curatand rinichii de sarurile depuse si prevenind astfel formarea calculilor. Un consum regulat de castraveti ajuta la stimularea activitatii rinichilor, impiedica recidivarea infectiilor si stimuleaza eliminarea apei din corp.
2.Castravetii sunt de un real ajutor in pancreatita
Se consuma zilnic 300-500 de grame de castraveti, cu tot cu coaja. Substantele active din coaja castravetilor stimuleaza secretia endocrina si exocrina a pancreasului, reduc inflamatia acestui organ, ajuta la o buna metabolizare a alimentelor complexe. In prezent, dupa o serie de studii de laborator, care au pus in evidenta sus-mentionatele calitati ale acestei legume, se lucreaza pentru obtinerea unui medicament din coaja de castravete, destinat afectiunilor pancreatice. Pana atunci, putem beneficia direct de consumul castravetilor naturali.
3.Castravetii previn bolile canceroase
Acestia reusesc sa elimine substantele toxice din organism datorita substantelor nutritive.
4.Castravetele calmeaza tusea si au un puternic efect antiinflamator
Decoctul preparat din seminte de castravete calmeaza tusea si ajuta la expectoratie. Substantele din castravete ajuta la prevenirea bronsitei si a astmului.
5.Castravetele e un bun laxativ alimentar, ajutand in caz de constipatie
Se recomanda sa mâncam cel putin doi castraveti zilnic. Vezi si articolul:
Motivele pentru care sa mananci castraveti in fiecare zi pe timp de vara!
6.Cura cu castraveti previne obezitatea
Aceasta cura duce la scaderi semnificative in greutate, prin micsorarea numarului de calorii din portia zilnica de hrana, prin eliminarea apei suplimentare din tesuturi, prin imbunatatirea metabolismului zaharurilor.
7.Castravetii ajuta la scaderea tensiunii arteriale
Studiile arata ca pentru stoparea hipertensiunii arteriale trebuie sa eviti alimentele grase si sa consumi cat mai multi castraveti sau suc de castraveti.
8.Castravetii trateaza problemele articulare
Castravetii si extractele din coaja de castravete sunt deja frecvent folosite in aceasta afectiune, datorita continutului lor de potasiu.
9.Castravetii te scapa de indigestie
Acestia contin o enzima (erepsina) care ajuta la digestia mancarurilor bogate in proteine, care sunt si cele mai grele pentru stomac si ficat. De asemenea, consumul de castravete previne tulburarile si bolile hepatice la marii consumatori de proteine. Se recomanda consumul a minimum 100 g castravete la fiecare masa.
10.Coaja castravetilor ajuta in caz de diabet
Acestia stimuleaza celulele pancreasului sa produca insulina si echilibreaza glicemia prin actiune directa. O cura de 1 luna, in care se consuma minimum jumatate de kilogram de castraveti pe zi, cu tot cu coaja, previne diabetul si uneori trateaza formele usoare ale acestei boli.
Vezi si:
Retete de castraveti murati in otet sau saramura – Cum sa-i faci perfecti: crocanti si acrisori
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Castravetii nu sunt doar o gustare racoritoare si crocanta, ci si un aliment ce ofera nostru organismului elemente nutritive, antioxidanti si numeroase beneficii pentru sanatate. Avantajele castravetilor includ capacitatea de a mentine organismul hidratat, de a usura durerea, de a lupta impotriva inflamatiei, de a proteja pielea de efectele imbatranirii si multe altele. […]