11.6 C
București
vineri, martie 29, 2024

Castravetele. Proprietati si beneficii pentru sanatate

Castravetii nu sunt doar o gustare racoritoare si crocanta, ci si un aliment ce ofera organismului nostru elemente nutritive, antioxidanti si numeroase beneficii pentru sanatate. Avantajele castravetilor includ capacitatea de a mentine organismul hidratat, de a usura durerea, de a lupta impotriva inflamatiei, de a proteja pielea de efectele imbatranirii si multe altele.

Castravetele – Iata ce proprietati terapeutice au

Principalii constituenti cunoscuti sunt: vitamina A, vitamina B, vitamina C, complexul B (B1, B3, B3, B5, B6, B9), vitamina E sulf, magneziu si oxid de calciu. De asemenea, castravetlele mai contine si sodiu, potasiu, magneziu, caroten, fier, iod, proteine, hidrati de carbon, siliciu asimilabil si mucilagii.

Castravetele are o valoarea energetica mica (15 cal/100 g) si contine 96,5% apa. Totodata, acesta contine enzime care intervin in procesul digestiei si al metabolismului, a compusilor sulfurosi.

Castravetele (Cucumis sativus Fam. Curcubitaceae) are efect racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor, diuretic si este si un hipnotic usor, potrivit dr Jean Valnet in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale”.

Se consuma cu tot cu coaja, in salate sau simpli taiati felii. Doza recomandata este de 200 g zilnic, dar in cazul curelor de slabire,
al bolilor care necesita o cantitate sporita de apa si diuretice sau un aport marit de minerale, portia zilnica se mareste, ajungand la 700-900 g.

!!! E bine de stiut ca fara coaja, castravetele nu are nici jumatate din valoarea sa terapeutica. Totusi, trebuie avuta grija la castravetii tratati cu chimicale.

Castravetele – Beneficii pentru sanatate

Indicatii si metode de folosire:

-Intern, castravetele este indicat in: stari subfebrile, intoxicatii, colici si iritatii intestinale, temperamente bilioase si sanguine, guta, artritism, litiaza (la rinichi, la vezica) si colibaciloza. Castravetele se foloseste in stare cruda sau fiert.

-Extern, castravetele este indicat in caz de: prurit, pecingine si ingrijirea pielii. Vezi si: Cum sa-ti pastrezi frumusetea cu ajutorul castravetilor. Sfaturi si trucuri pentru orice tip de ten

Mod de folosire:

  • Pentru tenul gras, se fac lotiuni pentru ten cu apa de fierbere nesarata.
  • Pentru riduri, se fac aplicari de rondele de castravete.
  • Pentru pistrui se fac lotiuni cu lapte crud in care s-au macerat rondele de castravete.
  • Pentru ingrijirea fetei, se foloseste laptele de castravete. Se piseaza intr-o 50 g de migdale dulci, decorticate, se toarna incet 250 g de suc de castravete dat in clocot si racit si se strecoara. Se adauga apoi 250 ml alcool si 1 ml esenta de trandafiri. Se utilizeaza ca lotiune.

Vezi si: Sucul de morcov, de sfecla si de castraveti, un bun remediu pentru rinichi si bila

Iata si alte beneficii ale castravetelui:

-Castravetele este un bun dezintoxicant al organismului;

-Este indicat chiar in tratarea reumatismului din acest motiv sau chiar
in colibacciloze, pentru ca ajuta la functionarea intestinelor si rinichilor;

-Favorizeaza somnul;

-Previne bolile hepatice la marii consumatori de proteine (cei care au diete bogate in carne, oua si branzeturi);

Coaja castravetilor amari stimuleaza celulele pancreasului sa produca insulina, echilibrand astfel glicemia. Pentru prevenirea diabetului, se recomanda o cura de 1 luna, in care se consuma minim 500 g de castraveti cu coaja.

-Castravetele se mai foloseste si in cazul urmatoarelor afectiuni:
iritatia pielii, acnee, pete pe piele, arsurile pielii, arsuri solare, afectiuni renale (insuficienta renala, litiaza biliara si renala), aritmie cardiaca, astm bronsic, ateroscleroza, boala canceroasa, cearcane, cheratoza, colibaciloza, constipatie, dermatoze superficiale, diaree, dureri de cap provocate de caldura, epilepsie, gastrita, ulcer gastric, icter, infectii urinare si intestinale, inflamatii intestinale, ingrasare, insolatie, intoxicatii, obezitate, pancreatita.

Vezi si: Ulei de castravete, un agent anti-imbatranire folosit din cele mai vechi timpuri

Ce trebuie sa stii despre sucul de castraveti

Suc de castravete: Se rade castravetele cu coaja cu tot, apoi se poate strecura prin panza daca nu aveti storcator de fructe si apoi consumati imediat. Se va putea face in acest fel 200 ml zilnic si daca se va folosi timp de 15 zile aduce organismului o foarte buna dezintoxicare organismului. Pentru mai multe informatii, intrati AICI.

Vezi si: Care sunt beneficiile castravetilor murati? Reteta simpla

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole