5.6 C
București
marți, martie 19, 2024

Castanul salbatic. Metode de preparare si indicatii terapeutice

Castanul salbatic este un arbore raspadit in sud-estul Europei, in special in centrul si sudul peninsulei Balcanice, precum si in regiuni din vestul si nord-vestul Europei. Chiar daca se ascund in niste ghioace cu ghimpi, castanele salbatice au numeroase beneficii pentru sanatatea noastra, fiind extrem de folositoare mai ales in tratamentul afectiunilor vasculare.

Fie ca sunt folosite sub forma de ceai, decoct, ulei, tinctura, decoct, pulbere sau cataplasme, castanele salbatice au efecte miraculoase asupra sistemului circulator. Acestea te ajuta in suferintele provocate de afectiuni grave, de la tumori si accidente cerebrale, pana la varice si hemoroizi.

De asemenea, cercetatorii afirma ca toate partile castanului sal­batic au actiune depurativa, he­mostatica, cicatrizanta, antiin­fla­matoare, maresc viteza fluxului sangvin si cresc tonusul capila­relor, elimina excesul de lichid din tesuturi si calmeaza pielea. De asemenea, scoarta, florile si frunzele tinere asigura protectie im­po­triva radiatiilor ultravio­lete. Vezi si: Castanele comestibile. Remedii gustoase si sanatoase

Castanul salbatic – Metode de preparare a fructelor:

  • Pulbere de castane salbatice

Castanele se spala bine, se usuca si apoi se piseaza intr-un mojar si apoi in rasnita de cafea, pana se obtine un praf foarte fin. Produsul obtinut se pas­treaza in recipiente din sticla, in locuri ferite de lu­mina. Doza zilnica recomandata este de 1 lingura, dimineata, pe sto­macul gol. Pulberea se tine sub limba, cel putin 3 minute, dupa care se inghite cu apa. Aceasta reduce retinerea de fluide in organism si indeparteaza simptomele acesteia: adenomul de prostata (retentia urinara si cresterea in volum a prostatei) si ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala). De asemenea, cura cu pulbere de castane sal­batice este un bun remediu si pentru durerile de cap si ameteli (cura dureaza 1 luna).

  • Decoct de castane salbatice

Intr-o cana cu apa se adauga 2 linguri de castane uscate si maruntite. Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, completandu-se treptat apa care se evapora. Se poate pastra la frigider cel mult 3 zile. Un tratament de 15-20 picaturi de decoct pe zi este eficient in tratarea nevrozei, durerilor menstruale si febrei.

  • Tinctura de castane salbatice

Se pun intr-un borcan cu filet 20 g de castane macinate groscior si se adauga 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se inchide er­metic, iar preparatul se lasa la macerat timp de 10 zile, agitandu-se zilnic, de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza si se pune la decantat, in frigider, inca 5-6 zile si apoi se  filtreaza iar. Tinctura rezultata se toarna in sticlute mici, inchise la culoare.

Pentru tratament sunt indicate 20-30 de picaturi dizolvate in apa, de 2-3 ori pe zi, inainte de fiecare masa. Cura se tine 2-3 saptamani si, daca este necesar, se reia dupa o pauza de 1 saptamana. Aceasta tinctura este recomandata in tratamentul hemoroizilor, a varicelor, tromboflebitelor, eruptiilor cutanate si are efect de ameliorare in guta, reumatism si sciatica. De asemenea, tinctura de castane este un bun adjuvant in trata­mentul de recuperare al bolnavilor care au su­ferit un accident cerebral sau o inter­ven­tie chirurgicala pe creier.

  • Ulei din castane salbatice pentru intarirea venelor

Pentru a prepara uleiul din castane salbatice ai nevoie de 50 ml tinctura de cas­tane salbatice, 50 ml ulei de gal­benele, 12 picaturi de ulei eteric de grepfruit, 8 picaturi de ulei eteric de lavanda, 4 picaturi de ulei eteric de chiparos. Se pune uleiul de galbenele intr-un flacon cu pulverizator si se picura apoi uleiurile eterice. Se agi­ta bine flaconul si se toarna tinctura de castane salbatice. Inainte de fiecare intre­buin­tare se agita energic flaconul, pen­tru ca uleiurile sa se combine cu al­coolul. Se pulverizeaza de-a lungul ve­ne­lor si se maseaza usor, in directia inimii.

  • Vin medicinal de castane salbatice

Acesta se obtine din coaja maronie a fructelor, fiind necesare 100 g planta la 1 litru de vin. Pentru ca macerarea sa fie mai eficienta, este recomandat ca, in prealabil, sa se tina timp de 12 ore coaja de castane in alcool alimentar de 70 de grade si apoi sa se amestece in vin. Produsul obtinut se lasa la macerat pentru 10 zile, perioada in care se agita de 3 ori pe zi. La final, vinul se strecoara si se depoziteaza in locuri intunecoase. Sunt recomandate 2 linguri pe zi (dimineata si seara), timp de 1 luna. Este un tratament eficient alternativ pentru flebita, dureri articulare si reumatism.

  • Cataplasme cu extract fluid de castane

Pentru calmarea durerilor provocate de ulcere va­ricoase, degeraturi, fracturi si entorse este necesara prepararea unui extract fluid de cas­tane si pe urma combinarea lui cu argila sau faina de grau. Extractul fluid din castane presupune fierberea pe baie de abur a 100 ml de tinctura, pana cand lichi­dul se evapora ajungand la o treime din cantitatea ini­tiala (25-30 ml). Esenta astfel obtinuta se amesteca cu argila, pana se obtine o pasta subtire. Aceasta pasta se intindem pe o bucata de tifon si se aplica pe zona afectata, timp de jumatate de ora.

  • Unguente/alifii din castane salbatice

-Se fierb castanele pana cand ajung la stadiul in care pot fi pasate. Pasta obtinuta se amesteca cu grasime, in proportii egale. Mixtura se pastreaza la rece si poate fi aplicata pe rani, arsuri, degeraturi sau crapaturi ale pielii.

-Se obtine incor­porand, prin incalzire, extractul fluid moale de castane intr-o baza grasa (unt, untura sau ulei solid de palmier). Extractul fluid moale se prepara pe baie de aburi, conform retetei de extract descrisa mai sus, cu mentiunea ca trebuie lasata tinctura sa fiarba pana scade la o cincime (de exemplu, din 100 ml de tinctura se obtin 20 ml de extract fluid moale). Ingredientele se amesteca pe foc mic pana cand preparatul ajunge la punctul de fierbere, apoi se indeparteaza de pe flacara. Inainte de solidificare, alifia se toarna in recipiente de sticla. Du­pa racirea completa, se pastreaza in frigider. Acest unguent trateaza hemoroizii externi, furunculele, ranile si arsurile.

-Unguent care nu necesita fierbere: 1 00 ml tinctura de castane, 100 g lanolina anhidra (se gaseste in magazinele naturiste/plafare) si 20 g vaselina. In­gredientele se pun intr-un recipient si se amesteca, pe foc mic, pana la omogenizare. Preparatul se pas­treaza in frigider. Unguentul se aplica pe pielea afec­tata 1-2 ori pe zi.

  • Bai terapeutice cu castane salbatice

In apa din cada se toarna o infuzie concentrata, obtinuta prin fierberea a 200 g coaja maronie de castane in 2 litri de apa. Tratamentul dureaza 2 saptamani, cu o pauza de 1 zi intre bai si este recomandat de 4-5 ori pe an. In cazul bailor de sezut, pentru hemoroizi, este indicat un decoct preparat prin fierberea a 50 g castane maruntite, la 1 litru de apa. Imbaierea este binefacatoare pentru bolnavii de reumatism, sciatica, hernie de disc si spondiloza.

Castanul salbatic – Iata care sunt cele mai importante beneficii ale castanelor:

-Fructele de la castanul salbatic amelioreaza reumatismul: intrucat reduc durerea si inflamatiile, castanele salbatice reprezinta un bun adjuvant in tratamentul antireumatic. Se recomanda baile fierbinti cu castane salbatice, o data la doua zile si se aplica pe zonele dureroase cataplasme. Acestea se prepara prin amestecul de pulbere de castane salbatice cu faină de grau (in proportii egale), se adauga otet si se omogenizeaza. Cataplasmele se tin 20 de minute pe locul afectat.

-Trateaza cuperoza – se recomanda decoctul din castane salbatice. Acestea se aplica sub forma de comprese, la tempe­ratura camerei, de 2 ori pe zi, timp de 15-20 de minute, timp de 2-3 saptamani.

-Tenuri foarte grase – fructele din castanul salbatic au proprie­tati tonifiante si astringente, care regleaza activitatea glandelor sebacee. Se prepara o masca din castane sălbatice, curatate de coaja si macinate fin care se amesteca cu miere, in proportii egale. Se aplica 10 minute si apoi se indeparteaza cu infuzie de nalba sau  musetel.

-Reduc febra: decoctul din castane salbatice ajuta la scaderea temperaturii corpului si la revitalizarea organismului. Se administreaza cate 15-20 de picaturi de decoct pe zi. De asemenea, acest remediu este eficient si in caz de nevroza sau de dureri menstruale.

-Castanul salbatic amelioreaza durerile de cap si ametelile: in aceste cazuri, pulberea de castane salbatice are efecte uimitoare inca de la primele utilizari. Tot ce trebuie sa faci este sa iei cate 1 lingura cu pulbere (se tine sub limba 3 minute, dupa care se inghite cu apa), dimineata, pe stomacul gol.

 -Recomandate in tratamentul trombozei si al varicelor: se foloseste tinctura din castane salbatice. Intern se recomanda administrarea a 10-15 picaturi pe zi, iar extern se aplica in afectiuni hemoroidale, varice si flebite si sub forma de frectii contra artrozelor la nivelul incheieturilor de la maini si de la picioare. De asemenea, se recomanda si unguentul din castane salbatice.

-Prostatita, adenom de prostata: se administreaza tinctura din castane salbatice, cate 4 lingurite pe zi, in cure de 2-3 luni. Atat coaja, cat si miezul castanelor salbatice au principii active antiinflamatoare puternice, care actioneaza asupra prostatei.

-Hemoroizi si varice: in ambele cazuri, se recomanda unguentele din castane salbatice. Unguentul se intinde, cu un masaj bland, pe zo­nele afectate. De asemenea, varicele, hemoroizii si hipertrofia de prostata se pot trata si cu un decoct, pregatit din 5 g scoarta macinata, data intr-un clocot, in 100 ml apa. Dupa ce s-a racit, se strecoara si se iau cate 15-20 picaturi pe zi, timp de 20 de zile. Urmeaza o pauza de 10 zile, dupa care tratamentul continua. O alta varianta este tinctura, din care se iau zilnic cate 10 picaturi.

-Carceii sau crampele musculare: se raresc si chiar dispar daca se administreaza, inainte de culcare, 20-40 de picaturi de tinctura de cas­tane salbatice.

-Castanul salbatic este eficient contra durerilor de picioare si osteoporoza: in acest caz, uleiul din castane salbatice este extrem de eficient. Atentie! Masajul zonelor dureroase se face de maxim 2 ori pe zi, altfel exista riscul sa se irite pielea.

Precautii si contraindicatii

Administrarea interna a preparatelor din castane salbatice este interzisa femeilor insarcinate, celor care alap­teaza, bolnavilor de ficat si de rinichi.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole