21.9 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Castanele comestibile. Remedii gustoase si sanatoase

Castanul este originar din sud-estul Europei si Asia Mica. Acesta infloreste la inceputul lunii iunie, iar toamna se formeaza intre 3 si 7 fructe (castane) independente, protejate de o „haina tepoasa”, ce se coc in luna octombrie. Castanele comestibile sunt surse importante de vitamine si minerale si sunt de un real ajutor persoanelor ce sufera de astenie fizica si intelectuala, convalescentilor, batranilor si copiilor.

In urma cercetarilor, specialistii au observat ca valoarea nutritiva a acestui aliment este similara cu cea a graului. Dieta cu aceste fructe regenereaza si tonifica venele si capilarele, reducand fragilitatea acestora. De asemenea, consumul de castane asigura un nivel constant al acidului hialuronic din piele si normalizeaza secretia glandelor sebacee.

In uz terapeutic, se folosesc castanele proaspete, care se consuma coapte, fierte, sub forma de piure si in diverse alte combinatii. Piureul de castane are proprietati stomahice, bacteriostatice, antianemice si remineralizante, fiind printre putinele produse prelucrate termic care-si pastreaza, in mare parte, vitaminele. Pentru a prepara piureul, ai nevoie de cateva castane care se spala bine si apoi se pun in apa clocotita si se fierb timp de 40-45 minute. La final, se decojesc, dupa care se piseaza cu o furculita.

Castanele comestibile sunt recomandate si in hemoroizi, varice, tromboflebita. Se consuma cate o farfurie de piure de castane, inainte de micul dejun si cina. Acest preparat stimuleaza tranzitul intestinal, are efecte antiinflamatoare si tonice vasculare.

Castanele comestibile previn aparitia calculilor renali, fiind indicate in bolile cronice de rinichi. Se consuma cate o farfurie de pireu de castane inainte de fiecare masa, in cure de 2 saptamani.

Castanele comestibile sunt recomandate in convalescenta si in perioada de crestere la copii, fiind o hrana usor digerabila si foarte energizanta.

Vezi si articolul:

Castanul salbatic, medicament universal. Benefic din varful frunzei pana la scoarta

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole