Cartoful mov, una dintre cele mai sanatoase legume din lume

Cartoful este o leguma foarte cunoscuta si consumata, insa exista o specie mai putin folosita in bucataria noastra, si anume cartoful mov. Acesti cartofi sunt mov atat la exterior, cat si in interior si raman la fel si dupa preparare.

Originar din Peru, cartofiul mov este tot mai folosit in restaurantele din toata lumea datorita aspectului frumos, dar si pentru ca a fost declarat cea mai sanatoasa leguma din lume.

In urma studiilor de specialitate, cercetatorii au observat ca aceasta leguma este bogata in vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre si carbohidrati. De asemenea, cartoful mov fata de cel obisnuit este mult mai bogat in antioxidanti.

Pretul cartofilor mov este putin mai mare fata de celelalte soiuri, insa beneficiile aduse sanatatii sunt exceptionale. Iata, mai jos, care sunt cele mai importante beneficii ale cartofului mov.

Cartoful mov previne aparitia tumorilor

Culoarea mov a cartofului este data de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanti puternici, protejeaza organismul de diferite forme de cancer. Tocmai din acest motiv, este indicat sa includem aceste legume miraculoase in dieta noastra.

Cartoful mov ajuta la scaderea tensiunii arteriale

Un alt beneficiu important al cartofului mov este acela ca ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Studiile recente au aratat ca tensiunea arteriala a persoanelor care au consumat cartofi mov (gatiti la aburi, fierti sau la cuptor) de doua ori pe zi, timp de 1 luna, a scazut. In plus, aceste persoane nu au luat in greutate, cartofii fiind excelenti si in curele de slabire, datorita .

Cartoful mov intareste sistemul imunitar

Datorita antioxidantilor sai puternici, cartofii mov ajuta si la dezvoltarea si intarirea sistemului imunitar, protejand celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi. De asemenea, este o sursa de proteine, fibre dar si carbohidrati, oferind aportul energetic necesar pentru a incepe ziua in forta.

Sfat util!

Pentru ca acestia sa-si pastreze cat mai multe dintre proprietati, trebuie fierti in coaja, cu putina sare. Dupa fierbere, se curata, se paseaza si se poate adauga si putina ceapa, putin suc de lamaie, un strop de ulei si marar.

Datorita cojii bogate in antioxidanti, este recomandat sa nu fie decojiti, ci gatiti intregi pentru a avea parte de toate beneficiile mentionate mai sus.

Cititi si:

Sfaturile bunicii. Remedii naturiste cu cartofi

Cum poti obtine 100 de kg de cartofi doar pe 1 metru patrat de teren

Cartoful dulce. De ce e bine sa consumam aceasta leguma

Cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna

Cartofii. Proprietatile si beneficiile unor legume controversate

Sucul de cartofi, cel mai bun medicament pentru bolile de stomac si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...