26 C
București
duminică, martie 31, 2024

Cartoful, o leguma cu adevarat valoroasa

Pe vremuri, in America de Sud (in muntii Anzi), incasii detineau vaste bogatii naturale ingropate in pamant. La inceputul secolului XVI, cand au sosit conchistadorii spanioli, tinta lor era sa gaseasca minele de argint, nestiind ca la acea vreme cartoful avea sa fie cu mult mai valoros, deoarece a salvat popoare de la disparitia prin infometare.

Cartof (solanum tuberosum), aceasta leguma valoroasa, a carei importanta de multa vreme nimeni n-o mai ignora, are urmatoarele proprietati: miezul este foarte bogat in apa, glucide, amidon, glucoza, fructoza, zaharoza, celuloza, protide, lipide, acidfolic, saruri minerale de sodiul, fosfor, fier, calciu, magneziu, mangan, cupru, potasiu (1 kg de cartofi furnizeaza organismului circa 5 g de potasiu), vitamine din complexul B, acid folic, vitamina C si vitamina K. De asemenea, cartoful contine o oxitlaza cu actiune favorabila asupra mucoasei gastrice. Sub coaja lui se gaseste solanina (0,04 mg la kg), produs toxic, fara efect in conditii obisnuite. Solanina exista si in germenii si in partile verzi ale legumei. Ea ar avea efecte anti-spasmodice analoage atropinei (alcaloid al beladonei), declara dr. Jean Valnet in lucrarea „Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale„.

Vezi si: Cartoful mov, una dintre cele mai sanatoase legume din lume

Proprietati:

Datorita acestor minunate substante, cartoful are un efect hranitor, sanatos, foarte digest (mai ales in cuptor, copt in coaja), energetic, inlesneste functiile intestinale, este antiulceros si cicatrizant.

Fecula, amidonul extras din turberculii de cartofi, este un topic emolient. De asemenea, extractul (sucul crud) are efect diuretic, emolient, calmant, cicatrizant si antispasmodic.

Vezi si: Sucul de cartofi, cel mai bun medicament pentru bolile de stomac si nu numai

Ce indicatii terapeutice are cartoful:

Ca leguma, cartoful este indicat pentru:

  • Intretinarea generala a sanatatii
  • Artritism
  • Obezitate
  • Diabet. Sub influenta administrarii zilnice de 1 kg- 1,5 kg de cartofi, la diabetici s-a notat atenuarea simptomelor morbide (glicozurie, poliurie, polidipsie) si o ameliorare a starii generale (Mosse). Actiunea aceasta s-ar datora compozitiei lui: potasiu, magneziu, acizi-citric si malic, care atrag o alcaloza.

Ca extract crud, cartoful este indicat in caz de:

  • Gastrite, ulcere gastrice si duodenale
  • Dispepsii
  • Hepatism si litiaza biliara
  • Constipatie, hemoroizi
  • Glicozurie si diabet florid
  • Scorbut (niste cobai hraniti cu apa si ovaz au putut fi feriti de scorbut prin administrarea zilnica a 15 g de cartof crud)

Fecula (amidonul- in uz extern):

  • Flegmoane
  • Erizipel
  • Arsuri
  • Plagi atone, ulcere ale gambei
  • Eruptii, crapaturi

Vezi si articolul: Cum poti obtine 100 de kg de cartofi doar pe 1 metru patrat de teren

Mod de folosire:

Uz intern:

Suc de cartof crud. Este eficient in caz de ulcere gastroduodenale, diabet etc. Se bea cate o jumatate de pahar cu suc de cartofi, de 4 ori pe zi, timp de o luna. Pentru un gust mai bune, se poate adauga miere, suc de morcovi sau de lamaie.

-Contra parazitilor intestinali: se va manca seara timp de 3 zile consecutiv doar salata de cartofi amestecata cu 60 g de ulei de nuca.

Vezi si: Sfaturile bunicii. Remedii naturiste cu cartofi

Uz extern:

-Fecula, in cataplasme, fie pasta, fie in doza de 100 g la litrul de apa.
-Cataplasme de cartofi cruzi, rasi. Sunt eficiente in caz de arsuri, degeraturi, crapaturi, plagi atone, ulcere si edeme ale pleoapelor).

In functie de modul de preparare, cartofii au o compozitie diferita. Iata:

Cartofi fierti/Cartofi prajiti

  • Apa: 75/43,27
  • Protide: 2,58/3.99
  • Lipide: 0,10/6,38
  • Hidrati de carbon: 22,26/44,65
  • Saruri minerale: 1,07/1,73
  • Valoarea calorica: 99/336

Rezulta ca sunt mai greu de digerat cartofii prajiti. Copti in cuptor, cartofii sunt mai digestibili, caci isi pastreaza cel mai bine proprietatile si implicit aroma.

La masa de seara, 100-200 g de branza alba si citiva cartofi la cuptor, mancati cu coaja lor, reprezinta un regim de sanatate adoptat de aproape toti taranii. Atitudinea aceasta este recomandata celor grasi sau celor celulitici. Cartoful, preparat astfel, nu ingrasa.

Vezi si: Cum sa pastrezi cartofii si morcovii peste iarna

Vezi si: Cartoful dulce. De ce e bine sa consumam aceasta leguma

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

  1. […] Cartoful este o planta ierboasa, care se inmulteste in cultura pe calevegetativa. Se poate inmulti si prin smanta, dar ciclul de la smanta la planta care formeaza recolta dureaza 3 ani. In primul an, din smanta se formeaza o planta care are in sol un tubercul mic, de 1,5-2,0 cm, din care, in al doilea an, se formeaz un tubercul de dimensiuni normale. Rezulta clar ca acest mod de inmultire si de realizare a culturii este foarte costisitor, iar in plus, plantele care se formeaza din seminte sunt foarte neuniforme. Inmultirea vegetativa prin tuberculi asigur puritatea si uniformitatea biologica a culturii. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole