19.5 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Care sunt beneficiile castravetilor murati? Reteta simpla

Este vremea muraturilor, iar printre cele mai iubite muraturi sunt castravetii murati. Acestia sunt deliciosi si merg aproape cu orice fel de mancare, de la mancare de fasole la hamburgeri. Dar stim care sunt beneficiile acestor muraturi delicioase?

Fermentarea este o metoda de murare, dar nu toate muraturile sunt fermentate.

Cand legumele si fructele sunt fermentate, bacteriile sanatoase descompun zaharurile naturale. Acest proces este ceea ce confera muraturilor fermentate gustul lor acru. Muraturile stau in apa sarata si fermenteaza timp de multe zile.

Fermentarea este motivul pentru care unele persoane care au intoleranta la lactoza pot consuma iaurt. Bacteriile bune din iaurt descompun zaharul numit lactoza. Aceste bacterii, cunoscute si sub numele de probiotice, conserva alimentele si au multe beneficii pentru sanatate organismului.

Cand muraturile nu sunt fermentate, otetul le da gustul acru. Otetul in sine este produs printr-un proces de fermentare, dar numai oteturile care raman crude si nepasteurizate, cum ar fi otetul crud de cidru de mere, pastreaza parti din „cultura mama”, care ofera acele bacterii bune.

Majoritatea muraturilor pe care le veti gasi in magazinul alimentar sunt muraturi nefermentate, cu otet. Vezi si: Boabele de muștar alb. Ce beneficii au bobițele pe care le folosim de obicei la muraturi

Beneficiile pentru sanatate ale muraturilor

Consumul de alimente fermentate poate ajuta la orice, de la rezistenta la insulina pana la inflamatie. Varza murata, unul dintre cele mai populare alimente fermentate din intreaga lume, s-a dovedit a avea beneficii anticancerigene, in timp ce consumul de iaurt in mod regulat poate reduce riscul de obezitate.

Muraturile care nu sunt fermentate ofera in continuare beneficiile otetului, condimentelor si castravetilor. Consumul de suc de muraturi a devenit o tendinta din cauza beneficiilor sustinute legate de crampele musculare, pierderea in greutate, diabetul si multe altele.

Sucul de muraturi este, de asemenea, un favorit al celor care urmeaza o dieta ketogenica, care ar putea avea nevoie de mai mult sodiu pentru a gestiona echilibrul electrolitic.

Muraturile pot creste aportul de antioxidanti. Antioxidantii naturali gasiti in toate fructele si legumele ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt substante chimice instabile care se formeaza in mod natural in organism si sunt legate de probleme precum bolile de inima si cancerul.

Gatirea oricarui aliment poate descompune substantele nutritive sensibile la caldura, inclusiv antioxidantii. Murarea legumelor si fructelor crude isi pastreaza puterea antioxidanta.

Conservarea oricarui fel de mancare necesita adaugarea de sare, iar sarea reprezinta aproximativ 5% din majoritatea retetelor de murare.

Pe langa faptul ca reprezinta o preocupare pentru majoritatea persoanelor cu hipertensiune arteriala, alimentele murate extrem de sarate pot prezenta un risc mai mare de cancer de stomac. O revizuire din 2015 a unei cercetari a constatat ca alimentele bogate in sare erau corelate cu riscul de cancer de stomac, impreuna cu berea si bauturile alcoolice tari.

O modalitate de a controla cantitatea de sodiu din muraturi este de a le face singur.

Cum sa pui castraveti in saramura?

Aveti de nevoie de castraveti mai mici, spalati si uscati. Borcanele in care urmeaza sa murati castravetii trebuie sterilizate inainte. Puteti face sterilizarea lasandu-le 15 minute la cuptor dupa ce le spalati bine.

Este bine de stiut ca la 1 litru de apa se pun 20 de grame de sare grunjoasa, speciala pentru muraturi. Se poate pune si o lingura de otet la aceasta cantitate. Castravetii se asaza frumos, cu grija, in borcane. Peste ei se pun conservanti naturali, precum: usturoi, 2-3 bucati la un borcan de 5 litri, frunze uscate de marar, hrean taiat felii, frunze de dafin sau de visin, boabe de mustar, piper, iar pentru cei carora le plac muraturile iuti, se pun si ardei iuti, 2 bucati maxim la borcanul de 5 litri.

Se pot pune la murat impreuna cu castravetii si telina sau morcovi pentru un gust mai bun. La final, se toarna saramura peste ei, se lasa borcanele la racit la temperatura camerei. Pentru castraveti pusi peste iarna se poate schimba saramura dupa 1-2 zile, ca sa reziste mai mult.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole