8 C
București
vineri, martie 15, 2024

Care este legatura dintre dieta si sistemul imunitar?

In aceasta perioada, sanatatea imunitara este in mintea tuturor. Chiar daca exista multe componente ale sanatatii imune, dieta joaca un rol esenitial. De fapt, o revizuire recenta din Jurnalul European de Nutritie si Siguranta Alimentara a constatat ca o varietate de vitamine si minerale jaoaca un rol important in sustinerea imunitatii noastre. Din fericire, acesti nutrienti abunda in alimentele noastre de zi cu zi.

Sistemul nostru imunitar trebuie sa functioneze bine pentru ca noi sa ramanem sanatosi. Anumite boli, medicamente si stiluri de viata, cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool, pot afecta negativ functia imunitara. Prin urmare, capacitatea organismului de a lupta cu infectiile si bolile depinde de sistemul imunitar, care este format din celule, tesuturi si organe care lucreaza impreuna pentru a proteja organismul de aceste agresiuni. De aceea, o dieta sanatoasa, mai ales o dieta pe baza de plante, joaca un rol important.

Poate dieta sa influenteze sistemul imunitar?

Studiile sugereaza ca dieta unei persoane ii influenteaza sistemul imunitar, la fel ca toate celelalte aspecte ale sanatatii. De exemplu, nutritia poate afecta microbiomul, functia de bariera intestinala, procesele inflamatorii si functia celulelor albe din sange, toate acestea avand impact asupra functiei imunitare.

Melanie Waxman, expert in nutritie la SHA Wellness Clinic, este de parere ca alimentele vii (pana cand le gatim sau le mancam), care provin direct de pe pamant, in loc sa fie procesate (cereale integrale, fasole, alge marine, nuci, seminte, legume si fructe), ne ofera mult mai multa energie si nutrienti. Savurand zilnic aceste alimente, preparate in diferite moduri si chiar fermentate, va stimula mai eficient sistemul imunitar. In plus, fiind bogate in nutrienti si avand efecte antiinflamatorii si imunologice, alimentele pe baza de plante sunt, de asemenea, responsabile pentru alcalinizarea organismului.

Pe de alta parte, dietele nesanatoase, cele bogate in carbohidrati rafinati, zaharuri adaugate, grasimi saturate si calorii afecteaza functia imunitara in mai multe moduri, mai ales prin raspunsuri inflamatorii ale sistemului imunitar. De exemplu, alimentele si bauturile care au un impact semnificativ asupra nivelului de zahar din sange, cum ar fi sifonul, bomboanele, cerealele cu zahar si produsele de patiserie cu zahar, cresc nivelurile de proteine inflamatorii, inclusiv necroza tumorala-alfa (TNF-alfa), proteina C reactiva ( CRP) si interleukina-6 (IL-6). Ele interfereaza, de asemenea, cu functia celulelor imunitare protectoare, inclusiv neutrofilele si fagocitele. De exemplu, un studiu efectuat in 2012, care a inclus 562 de adulti cu varsta de 85 de ani si peste, fara diabet, a constatat ca participantii care aveau niveluri mai ridicate de zahar din sange au avut raspunsuri imune innascute mai scazute. Au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate de CRP, care este un marker al inflamatiei.

Totodata, studiile indica faptul ca dietele bogate in grasimi saturate pot provoca inflamatie, pot modifica bacteriile intestinale si pot inhiba functionarea celulelor albe din sange.

Prin urmare, trebie sa stii ca o dieta echilibrata in nutrienti este importanta pentru sustinerea sistemului nostru imunitar. Avem nevoie de suficienta energie si nutrienti pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect, iar o alimentatie deficitara o poate compromite.

Iata cateva sfaturi utile:

-Culoarea unei plante este determinata de substantele fitochimice pe care le contine. Cu cat este mai mare varietatea de plante de diferite culori pe care le consumi, cu atat vei consuma mai multe tipuri de fitochimice care lupta impotriva inflamatiei.

-Alimentele rosii, portocalii, galbene si verzi contin carotenoide, care au fost asociate cu imbunatatirea imunitatii.

-Dieta noastra trebuie sa includa cativa micronutrienti vitali pentru ca celulele noastre imunitare sa creasca si sa functioneze corect. Cei mai importanti sunt:

  • Vitamina A – ajuta la protejarea impotriva infectiilor si este o vitamina antiinflamatoare care imbunatateste functia imunitara. Surse: legumele cu frunze verzi, rosiile, pepenele galben, laptele, ouale si uleiul de peste.
  • Vitamina C – ajuta la stimularea formarii de anticorpi, precum si la producerea si functionarea celulelor albe din sange. Surse: portocale, kiwi, capsuni, grapefruit, rosii, broccoli si ardei gras.
  • Vitamina D – regleaza proteinele antimicrobiene care ajuta la uciderea agentilor patogeni. Surse: lactate fortificate, somon, galbenusul de ou, ton.
  • Vitamina E – este un antioxidant care ajuta la protejarea integritatii membranei celulare prevenind deteriorarea de catre radicalii liberi. Surse: germeni de grau, seminte de floarea soarelui, unt de arahide, dovleac, ardei gras si verdeturi cu frunze.
  • Zinc – ajuta la sustinerea raspunsului imunitar si este vital pentru vindecarea ranilor. Surse: laptele, nucile, carnea, semintele, cerealele integrale.
  • Fierul – permite celulelor sa se maturizeze si sa prolifereze. Surse: legumele cu frunze verzi, fasolea, nucile si cerealele fortificate.
  • O dieta bogata in plante, bogata in fibre si care contine pre- si probiotice, poate ajuta la sustinerea cresterii microbilor, la cresterea activitatii celulelor imune, luptand astfel impotriva infectiilor. Prebiotice: banane, sparanghel, ceapa, orz, usturoi, anghinare, ovaz si mere. Alimentele probiotice care contin bacterii vii benefice care ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive: iaurt, chefir, ceai kombucha si legumele fermentate, cum ar fi tempeh, kimchi si varza murata.

!!! Sistemul nostru imunitar functioneaza cel mai bine cu o dieta echilibrata, care include o gama larga de vitamine si minerale. Niciun singur aliment sau nutrient nu va preveni imbolnavirea, dar adaugarea unei varietati intr-o dieta echilibrata in fiecare zi va ajuta la stimularea functiei imunitare si a capacitatii acestuia de a lupta impotriva infectiilor.

Vezi si: Poate o dieta alcalina sa previna cancerul? Ce spun specialistii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole