14.7 C
București
marți, octombrie 29, 2024

Caldarusa, floarea superba de gradina cu puteri medicinale nebanuite

Numele latin pentru caldarusa, Aquilegia, se crede ca a derivat din cuvantul latin „aquila”, adica vultur, probabil pentru ca pintenii de nectar curbat seamana cu ciocul vulturului sau cu gheara unui vultur.

Numele poate proveni si din cuvintele latine „aquam legere” (care colecteaza apa) care se refera la forma de flori in forma de palnie in care se colecteaza umiditatea.

O planta atat ornamentala, cat si medicinala

Alte denumiri comune: columbina europeana, columbina adevarata, candeluta, cinci-clopotei, toporas, cinci-coade. Planta este originara din Europa Centrala si de Sud, Asia si Africa de Nord. Este foarte rara iar in Europa este ocrotita prin lege.

Planta a fost cultivata atat ca planta ornamentala, cat si pentru puterile sale medicinale inca din perioada medievala. Se gaseste adesea crescand salbatic in pajisti, margini de padure, margini de plaja, santuri, parcuri si in jurul ruinelor vechi ale casei. De obicei prefera solurile uscate si calcaroase.

Columbina este o planta de gradina foarte obisnuita si exista multe cultivari ale acesteia care se prezinta intr-o varietate de culori ale florii. In unele parti din America de Nord, planta de gradina s-a salbaticit.

Caldarusa este o planta perena care are in mod normal inaltimea de 30-80 cm. Tulpina este erecta, glabra sau putin paroasa si de obicei ramificata in varf. Planta are doua-cinci frunze mari la baza, asezate pe tulpini lungi si constand dintr-un grup terminal de trei pliante. Aceste pliante au o lungime de 2 pana la 5 cm, verzi in partea superioara si albastru-verde de jos. Cu cat frunzele cresc mai mult pe tulpina, cu atat devin mai mici.

Florile atarnate stau singure sau in ciorchini pe tulpini erecte. Sunt foarte distincte si usor de recunoscut in gradini sau in salbaticie.

Cand se gasesc in salbaticie, florile au 3-4 cm lungime si sunt de culoare albastru, roz sau alb. Soiurile cultivate de columbine au totusi o culoare foarte variabila. Florile au un miros placut, dar un gust amar, destul de neplacut si ascutit.

Planta este in floare din mai pana in iunie. Dupa inflorire, apare un fruct rotund, format din cinci carpeli, fiecare continand numeroase seminte stralucitoare de culoare inchisa. Semintele sunt apoi raspandite de vant.

Radacinile, frunzele, florile si semintele au fost utilizate in medicina populara. Un produs remarcabil homeopat putin cunoscut numit Aqui este produs din planta.

Ingrediente active si substante: planta contine mai multe alcaloizi (magnoflor, berberina etc.), saponine triterpenoide, flavonoide (quercetina, apigenina) si cantitati mici de glicozide cianogene (triglochinina etc.).

Se foloseste atat pentru febra, cat si pentru boli infectioase

Columbine a fost considerata un simbol religios al puritatii si este adesea infatisata in picturi impreuna cu Fecioara Maria. In ierborismul traditional planta era considerata sacra pentru zeita Venus. Se stie ca planta a fost folosita ca medicament pe baza de plante inca din Evul Mediu si ca a fost folosita ca remediu pentru multe boli, cum ar fi febra ridicata din cauza bolilor infectioase, rinita cronica, hemoptiza (tuse cu sange sau mucus patat de sange din bronhii) si ganglioni limfatici mariti sau umflate la nivelul gatului.

Planta a fost de asemenea folosita intern ca agent hepatic pentru tratarea icterului si a afectiunilor vezicii biliare. In Spania, exista o traditie de a consuma mici cantitati de radacina de columbine dimineata timp de cateva zile de catre cei care sunt afectati de pietre in tractul urinar.

Columbina are proprietati de curatare astringente, antiseptice si de rani, iar radacina a fost folosita topic sub forma de lotiune pentru a trata eczema si pentru a accelera vindecarea ranilor si taieturilor.

O lotiune obtinuta din frunze a fost folosita ca remediu pe baza de plante pentru durerea gatului si un decoct facut din seminte a fost folosit ca sampon pentru par pentru a scapa de paduchi. Semintele uscate si zdrobite au fost folosite extern pentru a ucide parazitii corpului, cum ar fi capusele.

Se crede ca Columbine are unele proprietati de intarire a imunitatii, probabil datorita diferitelor glicozide gasite in planta. Planta a fost, de asemenea, inclusa in multe asa-numite amestecuri de plante „purificatoare de sange”.

Planta este toxica, insa acestea se distrug cand planta este expusa la caldura

Astazi, columbina nu este folosita prea mult in medicina pe baza de plante occidentale si apoi mai ales ca astringent si diuretic. Planta este toxica si nu este potrivita pentru auto-medicamentatie.

Efecte secundare si posibile interactiuni ale columbinei. Columbina este o planta otravitoare. Planta contine toxine cardiogene care pot provoca gastroenterita si palpitatii cardiace.

Ingestia unor cantitati mari de plante proaspete (mai mult de 20 gr) poate provoca convulsii, probleme de respiratie si slabiciune cardiaca. Aceste efecte sunt insa de scurta durata. Toxinele sunt distruse atunci cand planta este uscata sau expusa la caldura.

Utilizari:

  • Intern se consuma sub forma de ceai.
  • Extern ca si comprese sau spalaturi.
  • Semintele se utilizeaza contra paduchilor. Semintele uscate si zdrobite pot fi aplicate si pentru paraziti de piele.
  • Tinctura se prepara din planta uscata, 500 g la 1 litru alcool 68%, se lasa 14 zile la caldura apoi se strecoara…se ia la fiecare 3 ore cate 20 de picaturi pe o bucata de zahar.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole