13.9 C
București
vineri, februarie 23, 2024

Tilișca, o planta care nu mai este folosita in prezent ca remediu

Tilisca (Circaea lutetiana L.) sau iarba vrajitoarei, cum mai este cunoscuta, este o planta perena cu o inaltime cuprinsa intre 20 si 60 de centimetri. Aceasta creste in paduri intunecoase si umede, are flori mici, delicate si roze, cu frunze lanceolate, paroase si mate.

In scop terapeutic, se foloseau frunzele, primavara si vara, care contin taninuri, oxalati si acid oxalic. Astazi nu mai este folosita ca planta medicinala.

Planta are efect astringent, hemostatic, diuretic, iar principala sa aplicatie era in tratamentul plagilor. De asemenea, planta mai era folosita si in caz de hemostaza, boli de piele si ca diuretic.

Florile plante ajuta la imbunatatirea carismei, rezolvarea conflictelor in mod pasnic.

In scrierile stravechi, planta era cunoscuta sub numele de „Praful lui
Circe”. Totodata, odiseea lui Homer vorbeste despre celebra bautura magica a vrajitoarei Circe care duce la „uitarea locurilor natale”. Circe adauga amestecului un drog funest, pentru a smulge orice amintire a patriei. O astfel de bautura era servita sub forma de bautura de ospitalitate.

Descoperirea la Mejane in Aixen -Provence, a unei farmacopei din secolul al XVII-lea a oferit cateva date importante privitoare la acest „praf”. S-a constatatat ca la baza drogului sta tilisca (circaea lutetiana), adesea folosita  pentru virtutile sale calmante si tranchilizante, sub forma de pudra, ceai sau maceratie in vin alb.

Vezi si: Caldarusa, floarea superba de gradina cu puteri medicinale nebanuite

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole