20.6 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024

Cafeaua are efecte uluitoare asupra sanatatii mentale

A prepara prima ceasca de cafea dimineata este o rutina obisnuita pe care oamenii din toata lumea o asteapta cu nerabdare in fiecare zi. Unii dintre noi doar ne bucuram de aroma cafelei, in timp ce altii sunt mai dependenti de beneficiile de stimulare a energiei.

Indiferent de motivul pentru care va place sa beti cafea, pueti fi surprinsi sa aflati cum gama de compusi chimici pe care o contine va poate afecta sanatatea mintala. Deci, cestile zilnice de cafea va ofera mai multe beneficii decat constientizati.

Cafeaua este legata de scaderea gandurilor sinucigase

Un studiu realizat de Scoala de Sanatate Publica din Harvard a aratat ca persoanele care consuma zilnic intre doua si patru cani de cafea sunt considerate ca avand un risc mai mic atunci cand vine vorba de sinucidere.

Studiul a fost extins, deoarece datele au fost colectate de la peste 100.000 de barbati si femei participanti. Ca urmare, cafeaua a fost puternic legata de reducerea gandurilor negative care pot duce la sinuciderea cuiva.

Unul dintre principalele motive pentru aceasta se datoreaza cofeinei din cafea. Cofeina este un stimulant fantastic al starii de spirit care va ajuta sa va oferiti o perspectiva mai pozitiva asupra vietii. Vezi si: Uleiurile MCT, excelente pentru sanatatea mintala

Exista efecte negative asupra sanatatii mintale de la cafea?

La fel ca in cazul consumului celor mai multe lucruri, prea multa cafea poate duce la unele reactii adverse nedorite. Cu toate acestea, nu exista dovezi reale ca aceasta ar dauna sanatatii mintale sau fizice.

Daca consumati in mod regulat prea multa cofeina, este posibil sa aveti anxietate, dar atata timp cat va mentineti consumul moderat de cafea cu 2-4 cani pe zi, aceste potentiale efecte secundare vor fi inexistente.

Cafeaua poate combate depresia

O alta problema majora de sanatate mintala cu care se lupta oamenii este depresia si cafeaua poate avea un impact pozitiv asupra situatiei. In mod similar cu sansele scazute ca bautorii de cafea sa se sinucida, persoanele care beau cafea sunt mai predispuse sa ramana fericite pe tot parcursul zilei.

Aceasta este in comparatie cu persoanele care nu consuma deloc cafea. Consumul de 2-4 cani de cafea pe zi poate fi o modalitate excelenta de a va imbunatati starea de spirit atunci cand energia voastra este slaba.

National Institutes of Health a efectuat un studiu in care a descoperit ca persoanele care beau zilnic 2-5 cani de cafea au sanse mai mari de a fi mai activi si mai fericiti pe parcursul unei zile intregi, comparativ cu cei care nu beau cafea.

Cafeaua este un ajutor deosebit de puternic pentru a va simti mai bine si pentru a preveni depresia din cauza cofeinei si a lipsei altor ingrediente care pot avea un efect negativ. De exemplu, cofeina continuta in bauturile energizante este combinata cu cantitati nesanatoase de zahar care pot duce la cresterea si scaderea rapida a energiei, urmate de o stare de spirit proasta.

Cafeaua ajuta la tratarea bolilor neurodegenerative

Cafeaua ajuta in cazul bolilor neurodegenerative, fiind unul dintre cele mai surprinzatoare beneficii, deoarece a fost sustinuta de numeroase studii. Aceste studii au concluzionat ca persoanele care beau 2-4 cani de cafea in fiecare zi prezinta un risc mai mic de a suferi de boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, Parkinson si dementa.

Persoanele in varsta care sunt mai susceptibile la aceste probleme sunt sfatuite sa adauge cafea la rutina zilnica ca modalitate de a ajuta la ameliorarea efectelor si a posibilitatii de a dezvolta boli neurodegenerative.

Cafeaua imbunatateste memoria

Mai multe studii au analizat efectele pe care le poate avea cafeaua asupra memoriei si au reusit sa constate ca persoanele care consuma cafea au o capacitate imbunatatita de a pastra informatii si au o mai buna memorie a lucrurilor si faptelor petrecute in trecut.

In plus, consumatorii de cafea care beneficiaza de beneficii de memorie imbunatatite pot avea un timp mai usor atunci cand vine vorba de gestionarea rutinelor lor agitate si de programare a diferitelor lucruri. Acesta este un beneficiu excelent in lumea de astazi, unde zilele majoritatii oamenilor sunt pline de lucruri pe care trebuie sa le faca.

Studiile efectuate au constatat ca nu a existat o grupa de varsta specifica pe care cafeaua sa aiba un impact mai pozitiv asupra memoriei. Au descoperit ca oamenii de toate categoriile de varsta au reusit sa-si imbunatateasca memoria atunci cand au baut cafea.

Deci, persoanele in varsta o pot bea pentru a-si pastra memoria in cea mai buna forma posibila cat mai mult timp. Adultii pot folosi cafeaua ca o modalitate de a adauga o anumita claritate mintii lor si de a fi mai putin supusi uitarii anumitor sarcini si angajamente. Studentii pot utiliza cafeaua ca o modalitate de a pastra mai multe informatii pentru teste atunci cand studiaza.

Cafeaua mareste functiile cognitive

Pe langa imbunatatirea memoriei, s-a constatat ca aceasta bautura excelenta are un impact asupra capacitatii generale de a functiona cognitiv mai bine in comparatie cu persoanele care nu beau cafea. Acest lucru se datoreaza cofeinei din cafea, deoarece poate provoca anumiti receptori din creier care va stimuleaza vigilenta mentala.

Prin urmare, daca exista un proiect deosebit de mare pe care trebuie sa va concentrati timp de ore lungi, cafeaua ar putea fi cel mai mare aliat in realizarea sarcinii.

Cafeaua poate fi, de asemenea, utila in acele zile in care nu ati dormit suficient. Prin cresterea anumitor receptori din creier, puteti oferi sistemului nervos central un start pentru a continua lucrurile. Cu toate acestea, nu va recomandam sa folositi cafeaua ca un combatant obisnuit pentru un somn slab.

Cu cat dormiti mai mult, cu atat va veti simti mai energizati si cu atat mai mari vor fi efectele cafelei asupra abilitatilor cognitive.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole