Buruiana de friguri. Ce trebuie sa stii despre planta care creste si in gradina ta

Exista 2 specii sub aceasta denimire: Euphorbia helioscopia si Ranunculus sceleratus. Acestea cresc prin locuri cultivate, prin gradini si vii. Pe vremuri, latexul acestor plante se puneau pe negi, pe tricofitie, impetigo si unghii bolnave, iar decoctul tulpinii florifere si al semintelor se intrebuinta ca vomitiv, contra frigurilor.

In principiu, buruiana de friguri se foloseste ca si planta piciorul cocosului, avand aceleasi indicatii, deoarece compozitia ei este identica in mare cu aceasta planta.

Buruiana de friguri – Actiune terapeutica

Anemonina, o substanta continuta de planta, are un efect antispasmodic si analgezic si poate ucide bacteriile.

Datorita efectelor toxice ale concentratiilor mari de substanta activa protoanemonina, planta este folosita in prezent in principal in homeopatie. Totodata, aceasta are si efect antispastic si ajuta la calmarea durerilor. Se foloseste doar extern si doar partile aeriene ale plantei. 

Are efect iritant revulsiv. Utilizata intern, planta actioneaza asupra sistemului nervos, irita membranele mucoase ale gurii si tractului digestiv, provoaca leziuni renale, leziuni hepatice, greata, varsaturi, diaree, iritarea mucoasei nazale si dureri de stomac. Poate duce la o anumita iritatie severa a stomacului, a intestinului si a rinichilor.

In doze foarte mici in uz intern, planta are efecte narcotice. Planta provoaca ameteli si cazuri severe de crampe pana la paralizie.   

Homeopatic, se va putea folosi in urmatoarele afectiuni: afectiuni musculare (dureri, fibrozita, rigiditate musculara), nevralgii intercostale, dermatoze veziculoase, eczeme, guta, lumbago, prurit, reumatism, urticarie, zona Zoster.

Preparare si administrare: 

– Partile aeriene ale plantei se maruntesc bine, se amesteca cu sare apoi se aplica pe partile dureroase. Se va tine in functie de sensibilitatea fiecaruia, dar sa nu produca rani.

– Infuzie: din 2 lingurite de planta maruntite care se pun in 250 ml apa clocotita Se acopera pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se folosesc dupa strecurare extern in diferite spalaturi. Sunt foarte utile in calmarea durerilor sau diferite dermatoze..

Precautii si contraindicatii:

Atentie! Este o planta toxica cat timp este verde, putand provoca intoxicatii, manifestate prin dureri, ras nestapanit. Se va folosi lapte mult pentru a-i diminua efectele. Efectele intoxicatiei sunt varsaturi, colici abdominale, dureri musculare, contractura muschilor fetei.

Vezi si: Senzatia de frig poate fi un semn al lipsei de fier din organism

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...