Tinctura de ceapa, „medicament” util in numeroase afectiuni

tinctura de ceapa

Tinctura de ceapa. Se stie faptul ca ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, dar nu se stie ca poate fi si o adevarata „farmacie”, datorita proprietatilor sale antibiotice, antiinflamatoare, antiseptice, antimicrobiene si carminative.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau ceapa in combaterea infectiilor de tot felul, a avitaminozelor, a bolilor de rinichi si de vezica. De asemenea, s-a observat ca cea mai eficienta forma a sa de administrare in scopuri terapeutice este tinctura, deoarece este foarte rapid asimilata, ajungand in organism mult mai putin modificata in urma procesului digestiv fata de planta consumata ca atare.

Totodata, s-a dovedit ca tinctura de ceapa prezinta efecte depurative si reglatoare hormonale de exceptie. Iata, mai jos, ce efecte terapeutice are aceasta tinctura.

Tinctura de ceapa – Efecte terapeutice

In uz intern:

  • afrodisiac
  • antiaterosclerotic mediu
  • antibacterian puternic (actiune puternica asupra microorganismelor care produc tuberculoza, pneumonia)
  • antitrombotic (reduce riscul formarii cheagurilor de sange)
  • antiseptic
  • calculolitic mediu (actioneaza mai ales supra uratilor)
  • calmant mediu
  • colagog mediu (mareste secretia de bila)
  • diuretic puternic
  • depurativ bun (reuseste sa elimine si clorura de sodiu)
  • expectorant puternic
  • hipoglicemiant mediu-slab, dar cu un efect valoros pe termen lung de stabilizare a glicemiei
  • stimulent bun al activitatii rinichilor
  • stimulent si reglator al activitatii glandelor cortico-suprarenale
  • vermifug

In uz extern:

  • antiseptic mediu
  • tonic capilar

Vezi si: Sirop de ceapa cu miere. Cea mai buna reteta pentru tuse

Tinctura de ceapa – Indicatii terapeutice

Intern:

-Bun adjuvant in tromboze, ateroscleroza. Se administreaza cate o
lingurita de tinctura de 5-6 ori pe zi, cu putina apa, pe stomacul gol, timp de 1-2 luni.

-Eficienta in reumatism (artrita), reumatism degenerativ. Se asociaza in
proportii egale tinctura de ceapa cu tinctura de trei frati patati. Se ia cate o lingurita din aceste amestec de tincturi de 4 ori pe zi, diluata in 100 ml de apa, timp de 3 luni. Totodata, se recomanda si un regim lactovegetarian.

-Bun remediu in guturai, laringita, bronsita, astm, tuse iritativa/productiva. Se amesteca o lingurita de tinctura cu 2 lingurite de miere si se administreaza de 4-6 ori pe zi, pe stomacul gol.

-Adjuvant in cistita, nefrite, insuficienta renala si retentia apei in tesuturi. Se combina in proportii egale tinctura de ceapa cu tinctura de boabe de ienupar si se administreaza cate o lingurita, de 3-4 ori pe zi, diluat cu apa.

-Adjuvant in impotenta hormonala, sterilitate – se combina in parti
egale tinctura de ceapa cu tinctura de branca ursului. Se ia o lingurita, de 4 ori pe zi, pe stomacul gol, diluat in 100 ml de apa, timp de 1-2 luni.

-Adjuvant in prostatita. Se combina tinctura de ceapa cu tinctura de ghimpe. Se ia 1 lingurita din acest amestec de 4 ori pe zi pe stomacul gol, timp de 2-3 luni.

-In diabet, se face un amestec din tinctura de ceapa, afin, anghinare si brusture. Se consuma cate o lingurita din amestec, diluat in 100 ml de
apa, de 4 ori pe zi pe stomacul gol, timp de 1-3 luni.

Extern:

-In degeraturi, se pun comprese cu tinctura pe locul afectat. Se tin 1 ora pe zi, pana la vindecarea completa.

-In caz de muscaturi sau intepaturi de insecte, se tine pe locul afectat un tampon bine inmuiat in aceasta tinctura.

-Pentru cresterea parului. Se fac frictionari la radacina parul cu aceasta tinctura inainte de spalarea capului, timp de cateva minute, iar o eficienta mult mai buna se obtine daca se amesteca 1 lingurita de tinctura de ardei iute cu 3 lingurite de tinctura de ceapa.

Cum se prepara tinctura de ceapa

Tinctura este foarte usor de preparat. Ai nevoie doar de ceapa si alcool/tuica.

Ceapa se zdrobeste si se pune intr-un borcan. Se toarna peste ea o cantitate egală de alcool si se lasa la macerat 10 zile, apoi se strecoara.

PRECAUTII

S-a observat ca atat ceapa in starea sa naturala, cat si sub forma de tinctura maresc aciditatea sucului gastric, motiv pentru care va fi administrata cu prudenta la bolnavii de gastrita hiperacida si ulcer.

Vezi si: Reteta tibetana din tinctura de usturoi. Cum se prepara si la ce se foloseste

Sursa: Plante medicinale miraculoase din flora Romaniei , Ilie Tudor si Mihai Minoiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...