Cu un gust inconfundabil de dulce-astringent si cu parfumul lor minunat de toamna, gutuile reprezinta un tratament natural potrivit pentru afectiunile specifice sezonului rece. Grecii considerau gutuile fructele iubirii si ale fericirii si le aduceau drept ofranda Afroditei, zeita frumusetii si a dragostei. Astfel, trebuie sa stii ca beneficiile gutuilor sunt extrem de numeroase si importante pentru organismul uman.
Proprietatile gutuilor:
Continutul nutritiv al fructului este mic, avand totusi vitamine si minerale: vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, provitamina A, calciu, fosfor, fier, cupru, sulf, potasiu si sodiu.
Specialistii au atribuit gutuilor 100 de proprietati, printre care si actiunea antiinflamatoare, astringenta, analgezica, emolienta, tonica si expectoranta. Consumate proaspete, gutuile au si proprietatea de a inlatura senzatia de greata.
Gutuile sunt foarte bogate iin fibre alimentare, care impiedica asimilarea grasimilor. Nutritionistii le recomanda persoanelor care doresc sa slabeasca sa manance 2-3 gutui zilnic.
Beneficiile gutuilor:
S-a demonstrat faptul ca anumite substante din gutui (in special vitamina B17) ajuta la distrugerea celulelor maligne, fara a le afecta pe cele normale.
Mai jos va vom arata cum puteti utiliza gutuile in functie de afectiune:
-
Fructele de gutui:
-Fructele de gutui sunt recomandate in cazuri de afectiuni cardiace si hepatice, de amigdalita, angina, colici intestinale, crapaturi ale buzelor si crapaturi ale pielii, diaree cronica, dizenterie, eczeme, enterite, faringita, gingivita, hemoragie uterina, hemoroizi inflamati, hepatite cronice, insuficienta hepatica, iritatii ale pielii, in raceala, rani, stomatita.
-Substantele pe care le contine gutuia ajuta la netezirea ridurilor si hidratarea tenului.
-Fructul poate fi consumat de persoanele care urmeaza cure de slabire sau vor sa se mentina in forma.
-Pentru ameliorarea enterocolitei si chiar a hemoragiilor intestinale se foloseste decoctul de gutui.
-
Sucul de gutui:
-Sucul de gutui ajuta la vindecarea pancreatitei si este antiinflamator. Se bea de 3 ori pe zi cate o jumatate de pahar de suc de gutui, diluat cu jumatate de pahar de suc de mere, in cure de minimum 3 saptamani.
-Sucul de gutui este ideal si in tratamentul de infrumusetare: pentru tenul gras se fac lotionari ale obrajilor, nasului, barbiei si ale fruntii. Dupa aplicarea preparatului, se ramane asa vreme de 30 de minute, dupa care pielea se spala cu apa calduta.
-Sucul proaspat de gutuie foarte eficient in caz de colon iritabil, ptozarea intestinelor. Sucul de gutui, din care se consuma cate o jumatate de litru pe zi (merge combinat si cu sucul de mere), are efecte tonice remarcabile la nivelul intestinelor.
-
Nectar de gutui:
-Nectarul de gutui este util in caz de: hepatita, insuficienta hepatica -se face o cura cat mai lunga de nectar proaspat de gutui, din care se bea cate un litru – un litru si jumatate pe zi. Substantele continute stimuleaza activitatea hepatica, maresc gradat pofta de mancare, au efecte imunostimulente.
-
Cojile de gutui:
-Cojile de gutui sunt un remediu excelent contra ridurilor de pe fata si gat. O gutuie fiarta intr-o jumatate de cana de lapte. Solutia obtinuta se pune calduta, sub forma de compresa, pe obraji, unde se tine 20-30 de minute. Tratamentul se repeta zilnic, vreme de 3-4 saptamani.
-Infuzie din coaja de gutui este utila in caz de gripa si guturai: peste doua linguri de coji de gutui cat mai fin maruntite se toarna o cana (250 mililitri) de apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute, apoi se bea preparatul cat mai cald posibil. Studii recente arata ca are efecte antivirale puternice, precum si o usoara actiune de calmare a febrei, a durerilor musculare si de cap. Administrarea infuziei de coji de gutui scurteaza perioada de vindecare
-Decoctul de coji si cotoare de gutui este util in caz de gastrita, ulcer gastric si duodenal– patru linguri de coji si cotoare de gutui, cu tot cu samburi, bine maruntite, se fierb intr-un 250 ml de apa timp de 5 minute, se lasa la racit 15-20 de minute, apoi se bea neindulcit, pe stomacul gol. O cura dureaza minimum 7 zile si se poate repeta de cate ori este nevoie.
-
Semintele de gutui:
-Consumate in cantitati mici, s-a constatat ca acestea stimuleaza respiratia si imbunatateste digestia, iar potrivit unor studii recente ar fi utile si in prevenirea si tratarea cancerului. 5 minute in 250 ml de apa, la foc mic. Se bea caldut, eventual indulcit.
-Semintele de gutui sunt foarte utile in cazuri de afte, arsuri, bronsita, conjunctivita, crapaturi ale sanilor, degeraturi, emfizem pulmonar, hemoptizie, hemoroizi, iritatii diverse, laringita, metroragii, inflamatii ale mucoaselor, iritatii ale pielii, raguseala, tuse.
-Pulberea din seminte (semintele se usuca si se macina fin) este utila in caz de tuse, bronsite, traheite. Tine sub limba cate 5 g din aceasta pulbere, timp de 5 minute, apoi inghite cu miere. Se administreaza din 6 in 6 ore.
-Pulberea de seminte de gutui este de asemenea utila in caz de hemoragii; este un bun antihemoragic, fiind astfel recomandata in cazuri de hemoptizie, metroragii, hemoroizi.
-
Samburi de gutui:
-Maceratul de samburi este indicat pentru lotiuni sau comprese contra iritatiilor pielii, ii caz de degeraturi, crapaturi ale sanilor, arsuri, iritatii diverse, hemoroizi. samburii a doua gutui se strivesc si se pun la macerat intr-un sfert de pahar de apa, de seara si pana dimineata, cand solutia se filtreaza. Cu preparatul obtinut se fac comprese care se pun pe zona afectata.
-
Frunzele de gutui:
-Frunzele de gutui sunt recomandate in anxietate, iar in combinatie cu fructele sunt recomandate in cazuri de diaree si leucoree.
-Ceaiul din frunze uscate de gutui este adjuvant in caz de insuficienta cardiaca, bolile de ficat.
-Persoanele suferinde de hipertensiune li se recomanda maceratul din frunze de gutui.
-Infuzia din frunze (din 30g frunze la 1 litru de apa) este utila pentru tuse, bronsita si raguseli si ca astringent in tratarea diareei in asociatie cu frunzele de afin, mur, zmeur si fructe de maces.
-Pulberea de frunze (se usuca, apoi se macina fin) se foloseste in caz de diaree. Tine sub limba 3 g din aceasta pulbere timp de 5 minute, dupa care inghite cu miere. Ia din 6 in 6 ore.
*Sarcina – gutuile rase fin, cu tot cu coaja, administrate cu miere sunt un excelent supliment in timpul sarcinii. Pe de o parte, sunt printre putinele remedii impotriva greturilor matinale datorita efectului lor anti-vomitiv, pe de alta prte, coaja este bogata in vitamine din complexul B, care ajuta la dezvoltarea normala a fatului. De asemenea, gutuia contine substante antivirale si antibiotice, care previn racelile si alte boli infectioase, care ar putea afecta gravida sau fatul.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
10 beneficii ale consumului de lamai pentru sanatate
Beneficiile si calitatile terapeutice ale nucilor
Beneficiile patrunjelului pentru sanatatea omului
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Beneficiile gutuilor, fructele fericirii […]
[…] Gutuile au marele avantaj fata de mere si pere ca au o capacitate buna de pastrare in conditii obisnuite si permit prelungirea perioadei de consum dar si de prelucrare industriala. Astfel, o afacere cu o cultura de gutui poate sa fie o idee foarte buna, profitabila si usor de realizat. […]
Nice article inspiring thanks. child porn , Google porn , sex izle , Baby porn