Clorofila, pigmentul verde esential pentru fotosinteza, nu doar ca ofera plantelor culoarea lor vibranta, ci are si multiple beneficii pentru sanatatea umana. Acest pigment vegetal este recunoscut pentru proprietatile sale detoxifiante si a fost studiat pentru potentialul sau de a combate inflamatia, de a lupta impotriva cancerului, de a imbunatati detoxifierea ficatului, digestia si controlul greutatii, precum si de a proteja pielea si a grabi vindecarea ranilor.
Clorofila se gaseste in toate plantele verzi, inclusiv in verdeturile cu frunze si in alte legume pe care le consumam in mod obisnuit, plus anumite tipuri de alge sau bacterii.
Totodata, trebuie stiut ca exista doua forme principale de clorofila gasite in natura: clorofila-a si clorofila-b. Exista o mica diferenta intre cele doua tipuri, practic ca fiecare absoarbe lumina de la soare la lungimi de unda usor diferite.
In plantele naturale care contin clorofila, exista un raport de 3:1 clorofila- a (un solid negru-albastrui) si colorofila- b (un solid verde inchis), ambele lucreaza impreuna pentru a reflecta pigmentul verde inchis care este vizibil pentru om.
In timp ce clorofila este total naturala, un amestec semi-sintetic similar numit clorofilina este produs in laboratoare si utilizat in suplimente, cum ar fi cele comercializate ca „clorofila lichida”. Aceste suplimente sunt utilizate pentru a trata ranile pielii, mirosurile corporale, problemele digestive si alte probleme de sanatate, fara niciun pericol.
Beneficiile clorofilei:
1. Combaterea inflamatiei
Clorofila are proprietati antiinflamatorii puternice. Cercetarile au aratat ca aceasta poate reduce inflamatia prin inhibarea productiei de citokine pro-inflamatorii. Consumul de alimente bogate in clorofila, precum verdeturile cu frunze, poate ajuta la reducerea inflamatiei cronice, care este asociata cu numeroase boli, inclusiv artrita si bolile cardiovasculare.
2. Lupta impotriva cancerului
Studiile sugereaza ca aceasta substanta poate avea un rol important in prevenirea cancerului. Aceasta ajuta la neutralizarea substantelor cancerigene din corp si stimuleaza eliminarea acestora. De asemenea, clorofila poate impiedica cresterea celulelor canceroase prin inhibarea oxidarii ADN-ului, protejand astfel celulele sanatoase de deteriorare.
3. Imbunatatirea detoxifierii ficatului
Clorofila este cunoscuta pentru capacitatea sa de a sprijini detoxifierea ficatului. Ficatul joaca un rol crucial in filtrarea toxinelor din sange, iar clorofila ajuta la acest proces prin legarea de metalele grele si alte toxine, facilitand eliminarea lor din corp. Astfel, clorofila contribuie la mentinerea sanatatii ficatului si la imbunatatirea functiei hepatice.
De exemplu, in China, un studiu de interventie randomizat, controlat cu placebo, care a implicat 180 de adulti cu risc crescut de carcinom hepatocelular si infectie cronica cu hepatita B, a oferit participantilor fie 100 de miligrame de clorofilina, fie un placebo inainte de masa de trei ori pe zi. Dupa 16 saptamani de administrare de clorofilina, nivelurile de AFB1 au scazut in medie cu 55% mai mult la cei care au luat clorofilina, comparativ cu cei care au luat placebo, sugerand ca clorofila sustine sanatatea ficatului intr-un mod util si sigur.
4. Imbunatatirea digestiei si controlului greutatii
Clorofila poate imbunatati digestia si ajuta la controlul greutatii. Ea stimuleaza productia de enzime digestive, facilitand astfel descompunerea si absorbtia nutrientilor. De asemenea, clorofila poate reduce poftele alimentare si ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos, contribuind astfel la pierderea in greutate si mentinerea unei greutati corporale sanatoase.
5. Protejarea pielii si grabirea vindecarii ranilor
Clorofila are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii care ajuta la protejarea pielii si la vindecarea ranilor. Aplicarea topica a clorofilei poate accelera procesul de vindecare prin reducerea inflamatiei si prevenirea infectiilor. De asemenea, clorofila poate ajuta la reducerea acneei si la imbunatatirea aspectului general al pielii.
De exemplu, unele studii au descoperit ca atunci cand unguent sau crema care contine clorofila este aplicat pe piele, ajuta la reducerea numarului de rani care apar si accelereaza timpul de vindecare, facandu-l un tratament natural pentru herpes. In plus, aceasta ar putea proteja pielea de zona zoster, reducand simptomele precum ranile dureroase, plus scazand riscul de cancer de piele.
Cum sa integrati clorofila in dieta dumneavoastra
Clorofila poate fi gasita in alimente precum spanac, kale, patrunjel, rucola si alte legume cu frunze verzi. De asemenea, este disponibila sub forma de suplimente, cum ar fi capsule, tablete sau lichide. Pentru a beneficia de proprietatile detoxifiante si de sanatate ale clorofilei, se recomanda includerea acestor alimente in dieta zilnica sau consultarea unui specialist pentru a gasi suplimentul potrivit.
Iata cateva dintre cele mai bogate surse alimentare de clorofila pe care ar trebui sa le incluzi in dieta ta pentru a beneficia de toate avantajele acestui pigment:
-Legume cu frunze verzi: Legumele verzi precum varza, spanacul, verdeata de mustar, salata romana si matula isi obtin pigmentul distinctiv din concentratiile mari de clorofila. Este recomandat sa consumi o varietate de verdeata zilnic, ca parte a celor cinci pana la sapte portii de legume recomandate. Daca acest lucru ti se pare dificil, poti incerca sucurile din verdeata.
-Alimente crude sau usor gatite: Continutul de clorofila scade considerabil cand legumele verzi sunt gatite, dezghetate sau incep sa se strice. Un studiu al Institutului de Tehnologii Alimentare a aratat ca spanacul isi pierde aproximativ 35% din clorofila dupa decongelare si inca 50% dupa ce este fiert sau aburit. Pentru a consuma cea mai mare cantitate de clorofila, opteaza pentru o dieta cu alimente crude sau gateste legumele usor, la temperaturi scazute.
Iata continutul de clorofila (legata la magneziu) din cateva legume crude:
1 cana de spanac: 23,7 mg
1/2 cana patrunjel: 19,0 mg
1 cana de nasturel: 15,6 mg
1 cana de fasole verde: 8,3 mg
1 cana de rucola: 8,2 mg
1 cana de praz: 7,7 mg
1 cana de andive: 5,2 mg
1 cana de mazare dulce: 4,8 mg
1 cana de varza chinezeasca: 4,1 mg
Incorporarea acestor alimente bogate in clorofila in dieta ta poate aduce numeroase beneficii pentru sanatate si poate imbunatati semnificativ bunastarea generala.
Vezi si: Pigmentul violet din alimente. Cel mai eficient remediu natural pentru numeroase afectiuni
Vezi si: Beneficiile legumelor portocalii
Vezi si: Beneficiile legumelor galbene. De ce este bine sa le consumam
Vezi si: Licopenul – beneficiile colorantului rosu
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: