Turmericul este o planta cu proprietati medicinale, recunoscuta in special pentru compusul sau activ, curcumina. Un mod popular de a beneficia de aceasta planta este prin consumul ceaiului de turmeric. In acest articol, vom explora beneficiile pentru sanatate ale ceaiului de turmeric si vom invata cum sa-l pregatim acasa.
Turmericul este un ingredient care a fost folosit de mii de ani, atat ca baza culinara, cat si ca condiment medicinal. Ceaiul preparat din acest ingredient ne ofera o multime de beneficii, cum ar fi stimularea imunitatii si reducerea inflamatiei.
Beneficiile ceaiului de turmeric:
-Stimuleaza imunitatea
Ceaiul de turmeric poate sustine functionarea sanatoasa a sistemului imunitar, prevenind astfel aparitia infectiilor. Totodata, mai multe studii de specialitate arata ca turmericul, mai cu seama curcumina din el, poate reduce inflamatia si poate preveni stresul oxidativ si deteriorarea radicalilor liberi pentru a proteja impotriva bolilor.
-Reduce inflamatia din organism:
Curcumina continuta in turmeric are puternice proprietati antiinflamatorii si s-a demonstrat ca ajuta la scaderea markerilor de inflamatie in mai multe studii in vitro. Acest lucru poate fi benefic in tratarea afectiunilor inflamatorii precum artrita reumatoida sau inflamatiile intestinale.
-Amelioreaza durerile articulare
Ceaiului de turmeric are capacitatea de a reduce durerile articulare si de a trata simptomele artritei. Pe langa efectele sale antiinflamatorii, o recenzie publicata in Journal of Medicinal Food a mai aratat ca administrarea a 100 mg de extract de turmeric pe zi a fost eficienta in reducerea durerilor articulare asociate cu artrita.
-Antioxidant puternic:
Curcumina actioneaza ca un antioxidant puternic, protejand celulele impotriva stresului oxidativ si a daunelor provocate de radicalii liberi. Consumul regulat de ceai de turmeric poate contribui la mentinerea sanatatii generale si la protejarea organismului impotriva bolilor cronice.
-Poate avea proprietati anticancerigene
Cercetarile sunt limitate cu privire la efectele ceaiului de turmeric asupra cancerului la oameni, dar au existat o multime de studii promitatoare in vitro si modele animale care arata ca ar putea avea proprietati puternice de combatere a cancerului.
De exemplu, o lucrare publicata in Jurnalul AAPS a constatat ca turmericul (curcumina) poate modifica mai multe cai de semnalizare celulara pentru a ucide celulele tumorale si a incetini cresterea si raspandirea celulelor canceroase.
-Sustine sanatatea inimii:
Studiile sugereaza ca suplimentarea cu extract de turmeric poate contribui la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride din sange, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, se crede ca turmericul poate imbunatati functia endoteliala, ajutand la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos.
-Promoveaza sanatatea cerebrala:
Unele cercetari sugereaza ca curcumina poate avea beneficii pentru sanatatea creierului. Aceasta poate spori productia de factori neurotrofici, ceea ce poate stimula regenerarea si cresterea neuronilor. De asemenea, se crede ca curcumina poate avea un rol in reducerea riscului de afectiuni neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson.
-Sustine digestia sanatoasa:
Turmericul este folosit de secole in medicina traditionala pentru a trata probleme digestive. Consumul de ceai de turmeric poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil, la reducerea balonarii si la imbunatatirea procesului de digestie.
In plus, potrivit unui studiu din Milano, administrarea de curcumina persoanelor cu sindrom metabolic a crescut pierderea in greutate, a scazut grasimea abdominala si a redus grasimea corporala totala cu pana la 8%.
Vezi si: Este turmericul bun pentru pierderea in greutate? Ce spun studiile
-Regleaza zaharul din sange
Mai multe studii au aratat ca ceaiul de turmeric poate tine sub control nivelul de zahar din sange. De exemplu, un studiu in vitro realizat de Departamentul de Nutritie si Stiinta Alimentelor de la Universitatea Auburn a aratat despre curcumina este eficienta in scaderea zaharului din sange prin modificarea metabolismului glucozei. Prin urmare, acest lucru ar putea ajuta la protejarea impotriva complicatiilor diabetului pe termen lung.
Cum se prepara ceaiul de turmeric:
Iata o reteta simpla pentru a prepara ceai de turmeric acasa:
Ingrediente:
- 1 ceasca de apa
- 1 lingurita de pulbere de turmeric
- 1 felie subtire de ghimbir proaspat (optional)
- Suc de lamaie (optional)
- Miere sau indulcitor natural (optional)
Instructiuni:
Incalzeste apa intr-un ibric pana cand incepe sa fiarba. Adauga pulberea de turmeric si ghimbirul subtire taiat in apa. Ghimbirul adauga o nota de aroma si poate spori beneficiile pentru sanatate.
Redu caldura si lasa amestecul sa fiarba timp de aproximativ 10 minute. Aceasta va permite turmericului si ghimbirului sa elibereze substantele benefice in apa.
Dupa 10 minute, opreste focul si lasa ceaiul sa se odihneasca timp de cateva minute.
Strecoara ceaiul intr-o ceasca, eliminand bucatile de turmeric si ghimbir.
Adauga suc de lamaie si miere sau indulcitor natural dupa gust. Aceste ingrediente pot completa gustul ceaiului si pot adauga beneficii suplimentare. Amesteca bine si savureaza ceaiul de turmeric cald.
!!!Ceaiul proaspat de turmeric poate fi combinat si cu alte ingrediente, inclusiv piper, lamaie, miere, ghimbir sau apa cu ghimbir si multe altele si poate fi facut cu ceai verde pentru un pumn suplimentar antioxidant.
Iata si o reteta mai complexa:
Ingrediente:
- 1 cana lapte de cocos
- 1 cana apa
- 1 lingura ghee
- 1 lingura miere (sau picatura plina de stevie lichida)
- praf de piper negru
- 1 lingurita de turmeric (pulbere sau radacina rasa)
Instructiuni:
Toarna laptele de cocos si apa in cratita si incalzeste timp de 2 minute. Adauga apoi unt, miere, piper negru si pudra de turmeric pentru inca 2 minute. Amesteca si toarna in pahare.
Laptele de cocos si ghee sunt pline de acizi grasi naturali care ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea sanatatii inimii.
Vezi si: Scapa de tenul gras si de cearcane cu turmeric salbatic
Vezi si: Lapte de canepa si turmeric. Cum prepari aceasta bautura simpla si extrem de nutritiva
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: