Acest aliment cu coaja verde inchis şi cu miezul untos este printre cele mai sanatoase din lume. Avocado este un fruct cu o aroma deosebita, fiind consumat crud, copt, gatit ca sos sau supa, dar si in combinatie cu alte alimente.
Proprietati avocado:
Avocado este bogat in vitamine (A, C, D, E, K, E, complexul B de vitamine, inclusiv B6, B12 si acid folic) si elemente nutritive (35% mai mult potasiu decat o banana, luteina, antioxidanti, grasimi monosaturate). De asemenea, acesta contine 18 aminoacizi, utilizati de catre organism in formarea proteinelor complexe.
Unii specialisti sustin ca acest fruct ar fi o sursa proteica mult mai buna decat carnea. Acesta contine mai multa fibra naturala decat orice alt fruct, ajutand la digestie si la absoarbtia in totalitate a nutrientilor din alimente.
Avocado contine si glutation, o proteina numita si “proteina vietii” care ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Trebuie sa stiti ca si samburele de avocado are numeroase beneficii, acesta fiind excelent impotriva dereglarilor tiroidei si a cancerului.
Beneficii avocado:
- Daca mananci un avocado pe zi, acesta ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau (LDL) din organism. Beta-sitosterolul, o substanta continuta in fruct care are ca efect scaderea valorii colesterolului (22 %). De asemenea, trigliceridele din sange scad si ele cu valori intre 5 si 15%, dupa mai multe saptamani de cura cu avocado.
- Este recomandat in sarcina. Acesta previne aparitia defectelor la nastere, asigura dezvoltarea normala a sistemului nervos al fatului si previne multe dintre afectiunile femeilor insarcinate (previne puseele de hipertensiune, tromboflebita, formarea varicelor etc.).
- Stimuleaza fertilitatea. Cura cu avocado mareste sansa de procreare, dar si de reusita a unei fertilizari in vitro. In urma unui studiu, medicii au remarcat ca pacientele care consumau mult mai des avocado si ulei de mssline au devenit in proportie mai mare mame, comparativ cu femeile care nu includeau in dieta acest aliment. De asemenea, consumul regulat de avocado previne si sterilitatea in cazul barbatilor.
- Protejeaja ochii. Acesta este un extraordinar protector contra afectiunilor degenerative ale ochilor. Avocado contine 2 substante importante, luteina si vitamina A, care protejeaza si imbunatatesc vederea.
- Estre recomandat in sindromul de malabsorbtie. Acesta imbunatateste asimilarea de minerale, vitamine si alte substante utile organismului nostru.
- Cura cu avocado ajuta in cazul slabiciunii corporale excesive. Intr-o cura pentru sporirea greutatii, se vor consuma cate 1-2 avocado pe zi, timp de 5 zile pe saptamana. Fructul va fi preparat cu ulei de masline, suc de lamaie si condimente cum ar fi cimbrul, ardeiul iute si anasonul, pentru stimularea poftei de mancare si a digestiei.
- Ajuta la mentinerea hidratarii pielii si previne procesul de imbatranire al acesteia. Acest aliment bogat in grasimi sanatoase si vitamina E reprezinta un excelent remediu pentru tenul uscat. Se prepara o masca din 2 linguri de avocado facut pasta si se combina cu 2 lingurite de miere si 1 lingurita otet de mere/zeama de lamaie. Se aplica pe fata si pe gat si se tine timp de 20 de minute. La final, se indeparteaza cu infuzie de musetel sau apa calda. Aceasta masca hraneste tenul foarte uscat.
Un bun adjuvant in diabet si cancer
- Consumul de avocado este recomandat in diabet. Grasimile sanatoase din acest fructul scad rezistenta organismului la insulina. Ca atare, cantitati mai mici de insulina, secretate de catre pancreas vor avea efecte mult mai puternice. De asemenea, o cura cu acest fruct ajuta glicemia sa fie mult mai stabila, fluctuatiile sale fiind mult diminuate.
- Avocado ajuta la prevenirea cancerului. Studiile au demonstrat ca fructul previne si chiar inhiba formarea celulelor maligne, cum ar fi cel la san, ovarian, de col uterin, prostata, dar si de piele.
Cum se prepara avocado
Pentru a-l putea prepara corespunzator, este recomandat ca acesta sa fie de o calitate buna, sa nu aiba parti innegrite sau foarte moi, cu consistenta gelatinoasa. De asemenea, un aspect foarte important, atat pentru gust cat si pentru calitatile nutritive, este acela ca avocado sa fie suficient de copt. Gradul de coacere se poate testa apasand putin coaja cu degetul: daca degetul lasa o urma usoara, atunci fructul este copt. Fructele coapte de avocado trebuie consumate in 1-2 zile.
Atentie! Daca puneti in frigider un avocado crud, veti stopa procesul de coacere.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: